Elmārs Seņkovs: Spēt izdarīt to, ko iepriekš man nebija drosmes izdarīt

© Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Šodien sākas Valmieras vasaras teātra festivāls. Aiz muguras darbs, kas prasījis, iespējams, sviedrus, kādu sirmu matu un arī enerģiju. Taču tam visam pāri ir viens, kas viņus visus – festivāla radošo komandu, organizatorus, režisorus, māksliniekus, aktierus un arī skatītājus – vieno. Tas ir teātris.

Viens no festivāla pieredzes bagātākajiem režisoriem ir Elmārs Seņkovs.

Nav noslēpums, ka režisora Elmāra Seņkova drosmīgās un inovatīvās izrādes ir ieguvušas atzinību gan Latvijā, gan ārzemēs. Viņš ir vairākkārtējs “Spēlmaņu nakts” balvas nominants.

Režisors, kurš redz kristālskaidri, kad runa ir par teātri. Un režisors, kurš tic jaunajiem censoņiem.

Uztraukumam nebija pamata

Gatavojoties festivālam mēs skaitījām dienas, jo bija svarīgi saprast, vai mēs paspēsim, bet paspējām. Uztraukumam nebija pamata, jo ļoti daudz paspējām izdarīt jau Kultūras akadēmijā.

Saturs bija atrasts. Kopumā tas bija pusotra gada darbs. Aktieri ik pa laikam rādīja un stāstīja šos novērojumus, dokumentālos cilvēku stāstus, ko varēs redzēt izrādē.

Dzīvības esence

Festivāla tēma ir dzīvība. Man dzīvība ir dzīves apzināšanās, dzīves baudīšana, nevis eksistēšana.

Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Kad tu apzinies, ka tu dzīvo šo laika periodu un arī mērķtiecīgi kaut ko dari.

Man ir brīnišķīga jaunu cilvēku komanda - gan studenti, gan arī scenogrāfs un horeogrāfe, kas ir tikko bijuši studenti. Un viņiem ir iedota fantastiska iespēja sevi pierādīt. Man ar viņiem ir viegli.

Es jūtos labi, jūtos droši šajā komandā. Es uzticos viņiem, kā viņi redz, ko viņi stāsta. Es ļaujos, es necenšos uzlikt autoritāro ķepu, viss notiek ļoti organiski.

Gluži kā horizontālā vadības modelī, kad katras atbild par saviem pienākumiem.

Disciplīna un lielākais izaicinājums

Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Disciplīna šeit bija jūtama, bet tieši tajā, kad mēs strādājam un kad mēs izklaidējamies. Manuprāt, tā arī ir svarīga festivāla daļa, jo arī mēs pēc darba vēlējāmies atpūsties, ir arī vasara.

Centāmies maksimāli sevi nepārslogot, lai paliek enerģija uz izrādēm. Jauniešiem ir svarīga socializēšanās.

Gatavošanās posmā no rītiem bijām mundri, varbūt kāds mazāk mundrs, bet tas viss piestāv festivālam, radošajām nometnēm.

Lielākais izaicinājums, festivāla ietvaros, bija, kā šos dažādos stāstus savienot vienā veselā izrādē, jo stāsti ir tik dažādi, temps un tēli ir dažādi. Arī vide, kurā viņi satiekas, kas viņus vieno, kā veidojas loģiskā secība.

Manuprāt, dramaturģiskais izaicinājums bija vislielākais, bet kopā ar Ivo Briedi un Loretu Kalniņu, kas ir dramaturgi, tika produktīvi pastrādāts.

Tieši viņi abi man palīdzēja. Ieraudzīt izrādes karkasu.

Uz skatuves aktieri, kas šobrīd ir vienā laivā

Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Būsim godīgi - izrādes garāžās nenotiek bieži. Ir svarīgi ieraudzīt jaunos profesionāļus, manuprāt, redzēt viņus sākuma stadijā. Šobrīd aktieriem ir pēdējais gads Latvijas Kultūras akadēmijā, viņiem sekos diplomdarba gads.

Ir vērtīgi redzēt jaunas sejas, kas grib sevi pierādīt, kam ir ko teikt, kam ir ko stāstīt, kuri nebaidās no skatuves, kuri nešaubās tik daudz, kā šaubās varbūt pieredzējis aktieris.

Un kur jūs vēl redzēsiet 11 jauniešus uz vienas skatuves? Tā ir privilēģija. Tā nav ikdiena, tas nenotiek tik bieži, ka tik liels aktieru sastāvs ir uz vienas skatuves. Aktieri, kas domā vienādi un šobrīd ir vienā laivā, vienā dzīves posmā.

Novēlu sev saglabāt radīšanas prieku, kas man vēl ir. Tāpat novēlu saglabāt sev labu garastāvokli un nepazaudēt aktieru degsmi.

Tas, ar ko mēs nodarbojamies, tas ir priviliģēti. Mēs varam priecāties par savu darbu. Mēs ejam uz darbu un no sirds priecājamies.

Visiem māksliniekiem es novēlu nebaidīties un būt drosmīgiem savās idejās un pašizaugsmē. Tas festivālam ir vajadzīgs. Spēt izdarīt to, ko iepriekš man nebija drosmes izdarīt. Festivāls ir tā vieta, kur to visu paveikt.

Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Vizītkarte par izrādi

Stāstu kolāža par pārvērtībām “Kristāla bērni”

Režisors, pedagogs, kursa vadītājs: Elmārs Seņkovs

Dramaturgs: Ivo Briedis (LKA)

Scenogrāfija: Hugo Bērziņš

Režisora asistents: Ralfs Liepa

Horeogrāfija: Sintija Skrabe

Gaismu mākslinieks: Niks Cipruss

Dramaturga asistente: Loreta Kalniņa

Muzikālā noformējuma autors, gaismu mākslinieka asistents: Aleksandrs Bricis

Autori un izpildītāji: Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Dramatiskā teātra mākslas 4. kursa studenti - Tomass Ralfs Ābolkalns, Elīna Bartkeviča, Santa Breikša, Dārta Cīrule, Polina Čerņenoka, Matīss Kučinskis, Elizabete Milta, Olafs Putrālis, Sergejs Smikovs, Rūdolfs Sprukulis, Kristaps Kristers Ozols.

Norises vieta: ZET garāžas, Valkas iela, starp Raiņa un Riharda Gredzena ielām.

“Tā būs jaunu cilvēku satikšanās vienā laikā un telpā. Kādā pasaulē viņi dzīvo? Kādas ir viņu grūtības? Vai viņi uztraucas par nevienlīdzību, meža izciršanu, politiku? Vai tomēr viņi dienas pavada cīņā ar sevi un savām bailēm. Ļausim viņiem izstāstīt pašiem.

Tie būs dažādi stāsti, pieredzes un pārdzīvojumi, kuri sublimēsies viņu radītā drošā telpā. Viņi spoguļosies viens ar otru un ar saviem vienaudžiem - saplūdīs un atdalīsies. Katrs no viņiem ir atšķirīgs un daži pat teiktu - samērā īpašs.

Jūs noteikti domājat, kas ir šie cilvēki un kāpēc Jums pie viņiem būtu jānāk. Tāpēc, mazliet par viņiem, lai Jūs justos drošāk:

- Viņi nedzīvo ne pagātnē, ne nākotnē, nedz arī tagadnē. Bet viņi vienmēr ir šeit.

- Viņi laiku kopā pavada gandrīz katru dienu, bet viņi visi nav draugi.

- Viņiem ārprātīgi bail no tā, ka viņiem netic.

- Grupa, kuri novērtē uzmanību.

- Jūtīgi pret kritiku, bet izliekas, ka kritika viņus neietekmē.

- Viņi meklē atbildes partneros, bet ne vienmēr tas izdodas.

- Runājot par sliktajiem ieradumiem: Nikotīns (mūžīgie atmetēji), bezmiegs, viegls alkohola patēriņš. Taču viņi saka, ka drīz atmetīs.

- Viņiem ļoti patīk spēlēties vienam ar otru (dažkārt arī ar ciemiņiem).

Viņi būs lielā skaitā, taču bailēm nav pamata, jo tiks ieturēta droša distance. Distance, kuru centīsies ar jums samazināt, ja jūs būsiet atvērti un pacietīgi.

Pietiks stiept gumiju! Vēlamies jūs iepazīstināt ar Latvijas Kultūras akadēmijas dramatiskā teātra aktiera mākslas 4. kursa studentiem! Un ļoti iespējams, ka tā būs meta ironija par paaudzēm, taču tas mūs neuztrauc - šoreiz jūsu uzmanībai “Kristāla bērni”.”

Izrāde top sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju, producente Kristīne Freiberga. Producentes asistentes Elza Strazdiņa, Ance Bergmane, LKA Radošās darbības centrs.

Papildus informācija - izrādē izskanēs lamuvārdi, smēķēs un tiks izmantots stroboskops.

Valmieras vasaras teātra festivāls norisinās no 2. līdz 4. augustam.

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais