“Limuzīns Jāņu nakts krāsās” un citas leģendāras Jāņu filmas

Uldis Dumpis un Olga Dreģe © Foto: publicitātes

Tie, kas dažādu apstākļu vadīti ir spiesti palikt mājās gan 23., gan 24. jūnijā, var nebēdāties. Tāpēc, ka šādām reizēm Latvijas televīzijas kanāli ir parūpējušies par īpašu svētku programmu.

Tajā ir ne tikai Līgo vakara koncerti un citi Jāņiem saistīti radījumi, bet arī filmas, kas uzņemtas iepriekšējā gadsimtā, bet savu aktualitāti pa šiem gadiem nav zaudējušas.

Jāņu filmas, kas iemantojušas visas tautas mīlestību, ir vieni no svētku programmas dūžiem.

Un pat tad, ja neiznāk laiks noskatīties, atrodiet laiku, lai šīs filmas atsauktu atmiņā citu reizi, jo aktieru sastāvs ir leģendārs.

Aplūkosim Jāņu filmu hronoloģiju 15 gadu laikā, sākot ar leģendāro piedzīvojumu filmu “Vella kalpi”, kas uzņemta 1970. gadā, un noslēgsim filmu bērniem “Emīla nedarbi”, kas filmēta 1985. gadā.

“Vella kalpi” un “Vella kalpi vella dzirnavās”

“Vella kalpi” ir 1970. gada Latvijas PSR vēsturiska piedzīvojumu filma. Filmas režisors ir Aleksandrs Leimanis.

Filma uzņemta Rīgas Kinostudijā pēc dramaturga Rutku Tēva romāna “Trīs vella kalpi” motīviem. 1972. gadā filmai iznāca turpinājums “Vella kalpi vella dzirnavās”.

Galvenajās lomās spēlēja: Haralds Ritenbergs, Artūrs Ēķis, Eduards Pāvuls, Baiba Indriksone, Lolita Cauka un Olga Dreģe.

Sižeta līnija atspoguļo Latviju 17. gadsimtā, Zviedru - poļu kara laikā, kad trīs drosmīgi pilsētnieki aizstāv Rīgu, ko ielenkusi zviedru armija, ģenerāļa Svensona vadībā.

Vella kalpi neļauj pilsētas tēviem par labu atlīdzību atdot savu pilsētu un tās atslēgu ienaidniekam.

Zināms, ka filmas uzņemšanai bija plaša ģeogrāfija. Igaunijā filmēts Muhu salā un pie Keilas ūdenskrituma, bet Tallinas vecpilsēta filmēta kā Vecrīga.

Tāpat Kaļiņingradas fortos filmēts Rīgas Smilšu bastions, bet Tukumā uzņemti skati pie Zauera ērbērģa. Tālāk - Sēmes pagastā pie Līkaiņu ezera - ģenerāļa Svensona nometne, bet baznīcas iekšskati Rīgas Vecās Ģertrūdes baznīcā. Epizodē, kur redzami plikiem karavīri, tas bija Ķīšezers, bija bet gūstā saņemto dzīšana pa ceļu notika Tukuma apkārtnē. Toties karavīri bija Rīgas Civilās aviācijas inženieru institūta studenti.

“Melnā vēža spīlēs”

“Melnā vēža spīlēs” ir 1975. gada vēsturiska piedzīvojumu filma. Filmas režisors ir Aleksandrs Leimanis. Filma uzņemta Rīgas Kinostudijā.

Galvenās lomas spēlēja Lilita Ozoliņa, Uldis Dumpis, Uldis Vazdiks, Gunārs Cilinskis, Baiba Indriksone, Eduards Pāvuls, Vaironis Jakāns, Valentīns Skulme un Ģirts Jakovļevs.

Darbība norisinās Kurzemē 17. gadsimtā. Pēc varas pār latviešu tautu kāro Kursas hercogs, Polijas karalis un vācu baroni. Visā šajā varas cīņā vislielākie cietēji ir zemnieki. Latvieši - Jānis un Mārtiņš, uzdodoties par poļu vēstnešiem, dodas pie hercoga.

Filma uzņemta gan Cesvaines, gan Jaunpils pilī. Pirmie kadri filmā (ar velnu) filmēti pie Alauksta ezera. Dejas filmā izpilda Valsts deju ansamblis “Daile”.

“Limuzīns Jāņu nakts krāsās”

“Limuzīns Jāņu nakts krāsā” ir režisora Jāņa Streiča 1981. gadā Rīgas Kinostudijā uzņemtā Latvijas PSR mākslas filma, kas ieturēta komēdijas un drāmas žanrā.

Galvenās lomas spēlēja: Lilita Bērziņa, Olga Dreģe, Uldis Dumpis, Gundars Āboliņš, Baiba Indriksone, Diāna Zande, Romualds Ancāns, Līga Liepiņa un Boļeslavs Ružs.

Sižeta pamatā Māras Svīres stāsts “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”. Filma uzņemta latviešu valodā. Salīdzinoši nesen 2010. gadā skatītāju aptaujā filma tika atzīta par visu laiku labāko latviešu filmu. Tāpat tā ir iekļauta Latvijas kultūras kanonā.

“Limuzīns Jāņu nakts krāsā” bija pirmā filma, ko 2008. gadā pilnībā restaurēja. Tika atjaunoti visi attēla parametri, novērsti filmas mehāniskie un fotoķīmiskie defekti, kas bija radušies filmas glabāšanas laikā.

Arī filmas skaņas pavadījums tika tīrīts un koriģēts, un filmas restaurācijas gala posmā sinhronizēts ar atjaunoto attēlu. Ievērības cienīgs paliek arī fakts, ka 1981. gadā šī filma ieguva balvu “Lielais Kristaps” kā labākā filma.

“Emīla nedarbi” (1985)

“Emīla nedarbi” ir 1985. gadā uzņemtā Latvijas PSR televīzijas bērnu filma. Filmas režisors ir Varis Brasla. Filma uzņemta Rīgas Kinostudijā pēc Astridas Lindgrēnas stāsta “Lennebergas Emīls” motīviem.

Kathultas sētā Zviedrijā dzīvo Svensonu ģimene — tēvs, māte, meitiņa Ida un dēlēns Emīls. Emīla labsirdība un enerģija liek viņam iejaukties visā apkārt notiekošajā, bet rezultāti parasti nav tādi kā sākumā gribēts.

Galvenajās lomās Māris Zonnenbergs-Zambergs — Emīls bērnībā, Harijs Liepiņš - Emīls pieaudzis, Madara Dišlere, Dace Everss, Uldis Dumpis, Diāna Zande, Rūdolfs Plēpis, Vija Artmane, Dina Kuple, Ēvalds Valters, Olga Krūmiņa un Jānis Bulavs.

Filmā viena zirga lomā filmēti 5 dažādi zirgi. Filmēts Kuldīgā, Ogrē, Ēdoles pilī, kā arī Padures un Alsungas pagastos.

1985.gadā saņēma balvu “Lielais Kristaps” kā labākā filma.

Dzīvesstils

Nevajadzētu pilnībā atteikties no gaļas un piena produktiem. Saskaņā ar jauniem pētījumiem bez šiem produktiem cilvēka ķermenis ir neaizsargātāks pret cīņu ar vēža šūnām, saka endokrinoloģe, medicīnas zinātņu doktore Zukhra Pavlova.