5 idejas, kā pavadīt Ģimenes dienu

© Foto: pexels.com

Mūsdienās ģimene ir laimes atslēga. Ģimene ir svētnīca, miera osta, atbalsta plecs un stūrakmens dzīvei. Mamma, tētis, māsas un brāļi, vecmāmiņas un opīši, viņi visi ir mīlestības sākums, kā arī vērtību pamatlicēji.

Ģimeni ir jāsargā, jālolo, pāri visam - jāciena un jāmīl, jo, kā mēs visi zinām, radiniekus neizvēlas. Tāpēc šodien parunāsim par 15. maiju, ko atzīmējam kā Starptautisko ģimenes dienu. Ielūkosimies vēstures datos un aplūkosim piecas idejas, kā šo skaisto dienu kritiski pavadīt.

2008. gada 15. maijs - zīmīgs un nozīmīgs Latvijai

Foto: pexels.com

Starptautiskā ģimenes dienu katru gadu atceras 15.maijā. Šī diena ir pēc ANO ieteikuma iedibināta svētku diena, lai pievērstu pasaules uzmanību ģimenei, tās patiesajai vērtībai.

Pasaules kontekstā Starptautiskā ģimenes diena ir oficiāli svētki no 1994. gada 15. maija, toties no 2008. gada arī Latvijā atzīmējam Ģimenes dienu.

Suminot Ģimenes dienu, tiek godinātas visas ģimenes, kā arī izteikts aicinājums padomāt un novērtēt ģimenes lomu katra cilvēka dzīvē, pievēršot uzmanību visiem - vecākiem, vecvecākiem, brāļiem, māsām, bērniem.

Šodien vēlams pateikties savējiem, par to, ka viņi ir. Pateikt paldies, ka viņi ir blakus - dienās, nedienās, ka rūpējas un sniedz savu mīlestību un atbalstu visās dzīves situācijās.

Dažkārt par ģimeni kļūst audžuģimene, kur uzņemas atbildību par pieņemtajiem bērniem. Arī skola, darbavieta cilvēkam dzīvē var kļūt par ģimenisku vidi, kur iespējams augt, pilnveidoties, sajust uzticēšanos un mīlestības spēku.

Noteiktā dzīves posmā paši kļūstam par vecākiem, veidojot savas ģimenes, bet pirmās dzīves vērtības nāk no dzimtas, no savas ģimenes. Tālāk esam tie, kas veido tradīcijas, ņemot vērā pieredzi.

Foto: pexels.com

Turpinājumā aplūkosim piecas idejas, kā ar jēgu pavadīt ģimenes dienu kopā. Mazliet aizbēgot no ierastajiem pienākumiem un rūpēm.

Gatavojiet svētku maltīti

Foto: pexels.com

Kur svētki, tur arī kāda garda kūka un svētku maltīte. Un 15. maijs ir svētku diena, lai arī nav sarkanais datums, bet šodien ir vērts padomāt par savu ģimeni, atzīmējot šo dienu kopā.

Kopīga gatavošana var izvērsties par īstu piedzīvojumu, kur mājas sienās atbalsojas smiekli un sarunas.

Turklāt mūsdienās arī receptes ir miljoniem - gan internetā, gan grāmatās. Varbūt laiks improvizācijai? Vai vēl labāk - kādai mazliet jau piemirstai receptei no vecmāmiņas pūra lādes.

Pierakstiet mīļākās atmiņas

Foto: pexels.com

Ģimenes stāstu grāmata ir kaut kas mazliet aizmirsts. Līdzīgi kā skolās rakstījām dienasgrāmatu, daloties ar klasesbiedriem stāstos, atmiņās un sapņos.

Ikviena ģimene ir pelnījusi sanākt kopā, apsēsties un atsaukt atmiņas, kas daudz nozīmē. Tieši šādi brīži atklāj tik daudz nezināma un neapjausta.

Turklāt šis var ar laiku izvērsties par rituālu, kas ģimeni iepriecinās un saliedēs. Atmiņu ikvienam ir daudz, lai tās kalpo kā nogrieznis, ko jūs kopā daliet. Lai tās jūs uzlādē un ļauj novērtēt!

Laiks spēļu vakaram

Foto: pexels.com

Kad kopā ļāvāties mazai bezrūpībai? Ticu, ka tās ģimenes, kurās ir mazi bērni, spēles un puzles ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa, bet kā ar pārējiem?

Spēļu vakars būs izcils veids, kā lieliski pavadīt vakaru. Jautrība un piedzīvojums garantēts.

Turklāt, ja vēl parūpēsieties par uzkodām, vakars būs izvērties par izdevušos un sev jautāsiet, kur biju agrāk?

Īpašais ģimenes dienas maršruts

Foto: pexels.com

Reizēm labākie piedzīvojumi ir spontāni. Tādi, kur dodamies nedomājot, bet tikai plūstot. Sekojot tam, kur acis rāda.

Kopīgs brauciens no punkta A līdz punktam B, kā arī pastaigu taka un citi maršruti, bieži vien prasa lielu menedžmentu, jo darbs, sapulces, atbildība, bērniem - skola, mūzikas skola, basketbols, izvirzījies vadībā, atliekot visus piedzīvojumus uz vēlāku laiku.

Taču svarīgi ir apzināties, ka rītdiena nevienam nav apsolīta. Jādodas piedzīvojumu tagad. Jāvelta laiks tagad. Jāpiedzīvo tas, kas līdz šim vēl nav paspēts.

Dzīve ir par īsu, lai darītu vienu un to pašu. Dodieties tur, kur vēl neesiet bijuši. Būsiet ieguvēji.

Sporta spēles un erudīcijas vakars

Tie, kas ir mazliet rūdītāki piedzīvojumu mednieki, piekritīs, ka svētkus patiesībā radām paši. Turklāt, jo kvalitatīvāk pavadīts laiks kopā ar savējiem, jo labāk.

Foto: pexels.com

Ikviens ir pelnījis satikt dārgākos dzīves cilvēkus - ģimeni - mazliet neierastā veidā. Tie var būt erudīcijas vakari, kā arī sporta spēles, kur uzzinām kurš no ģimenes ir visazartiskākais, visatlētiskākais un vissportiskākais.

Turklāt programmai nav jābūt pēc šablona. Improvizējiet paši. Esiet radoši. Bieži vien pat mājās no tā, kas atrodas virtuves plauktos, var radīt uzdevumu, kas ieraus azartā.

Piemēram, ola, kas ledusskapī un karote, kas visiem ir virtuvē. Uzņem laiku un skaties, kurš visātrāk var pārvietoties no vienas mājas stūra līdz otram, nenometot olu. Uzdevums ir viegls, bet iedos arī mazu sacensības garu un jautrību. Radiet jaunas atmiņas kopā!

Dzīvesstils

Kartupeļi “au gratin” ir iepriekš vārītu kartupeļu šķēles, kas vārītas krējumā un pārklātas ar sieru, kas veido gratīnu. Savukārt gratin dauphinoise ir ēdiens, kas gatavots no plānās šķēlītēs sagrieztiem iepriekš termiski neapstrādātiem kartupeļiem, kas tiek pagatavoti krējumā.