© Foto: Depositphotos

Zaļā ceturtdiena, zināma arī kā Lielā ceturtdiena, ir kristiešu svētā diena, kurā tiek pieminēti notikumi, kas pazīstami kā kāju mazgāšana un pēdējais vakarēdiens.

Zaļajā ceturtdienā tiek pieminēts pēdējais vakarēdiens, ko kristieši uzskata par Svētās Euharistijas iedibināšanu, ko dēvē arī par Svēto Vakarēdienu jeb Komūniju. Tas ir aprakstīts Lūkas evaņģēlija 22. nodaļā. Pēdējā vakarēdienā ar saviem mācekļiem Jēzus lauž maizi, sacīdams: "Šī ir mana miesa," un lej vīnu, sacīdams: "Šīs ir manas asinis." Pēc tam viņš lūdz mācekļus: "Dariet to Manis piemiņai."

Kādus svētkus Jēzus svinēja?

Foto: pixabay.com

Pēdējais vakarēdiens ir atvasināts no Jēzus ebreju mantojuma un viņa ebreju svētku ievērošanas. Pēdējais vakarēdiens bija neraudzētās maizes svētki. Jēzus un mācekļi ēd neraudzētu maizi. Pasā svētki ir ebreju svētki, kuros piemin ebreju izceļošanu no Ēģiptes, kad viņi tik ātri aizbrauca, ka maizei nebija laika uzbriest.

Kāpēc pēdu mazgāšana?

Foto: Depositphotos

Zaļā ceturtdiena ir saistīta arī ar kāju mazgāšanu. Jēzus mazgāja mācekļu kājas, un tas ir aprakstīts Jāņa evaņģēlija 13. nodaļā, jo Jēzus māca viņus būt par kalpiem. Tas ir galvenais "kalpu vadības" akts. Jēzus saviem sekotājiem liek mīlēt un kalpot. Lielākajā daļā katoļu baznīcu šovakar notiks mise ar Euharistijas svinībām, kas ietver kāju mazgāšanu.

Zaļajai ceturtdienai ir tumšā puse

Jēzus pareģo savu nāvi, sakot, ka viņš vairs neēdīs, kamēr Dieva valstība nebūs piepildījusies. Tas arī iezīmē nodevības aktu. "Viens no jums mani nodos," saka Jēzus. Jēzus norāda uz Jūdu Iskariotu, vienu no 12 Jēzus mācekļiem, kā to, kurš viņu nodos. Par Pūpolsvētdienu pirms Lieldienām lasiet šeit.

Idejas Zaļās ceturtdienas svinēšanai mājās

1.Aizsedziet mājās svētbildes un statujas

Pēdējās gavēņa nedēļās Baznīca pārklāj (apklāj) svētos Kristus, Dievmātes un svēto attēlus purpursarkanā drānā. Tas brīdina par šā svinīgā laika nopietnību. Kad aizsedzam savas statujas un svētbildes mājās, tas atņem mums pat mierinājumu, skatoties uz šo svēto attēlu, ļaujot mums iekļūt Jēzus nāves un apbedīšanas pieredzē, kurā Viņš tika atņemts no Dievmātes un mācekļiem. Šī svētā tradīcija arī pastiprina gaidas uz Lieldienām, raksta www.catholiccompany.com.

Var izmantot salvešu papīru, auduma salvetes vai citus auduma gabalus. Tie nedrīkst būt dekorēti vai caurspīdīgi.

Izmantojiet vienkrāsainu un, ja iespējams, īpaši purpursarkanu. Ja nepietiek, lai aizklātu katru svēttēlu, vienkārši pārklājiet visievērojamākos attēlus.

2.Nomazgājiet cits citam kājas

Tā ir skaista tradīcija atdarināt Kunga pazemību, kad Viņš mazgāja saviem mācekļiem kājas. Dažas ģimenes praktizē pazemību, to darot mājās, piemēram, ģimenes tēvs var mazgāt kājas savai sievai un bērniem. Ir arī citi veidi, kā varat kalpot saviem ģimenes locekļiem.

Mēģiniet veikt vismaz vienu pakalpojumu katrai personai visas dienas garumā. Vēl viena iespēja ir ģimenei nosaukt vārdus (slepenā Ziemassvētku vecīša stilā) un mēģināt nedaudz kalpot šim ģimenes loceklim visas dienas garumā.

3.Sarīko īpašas piemiņas vakariņas

Foto: pixabay.com

Lielās (zaļās) ceturtdienas vakariņas var padarīt īpašas, ģērbjoties labākajās drēbēs, īpaši piesardzīgi klājot galdu un sagatavojot īpaši jaukas vakariņas. Var pielāgot rituālu atbilstoši savai ģimenei, piemēram, gatavo cepeti, nevis jēra gaļu, izmantokrekerus, nevis matzu, un dzer sulu, nevis vīnu.

Šīs īpašās maltītes mērķis ir atcerēties Dieva darbību pestīšanas vēsturē un augt Euharistijas atzinībā un mīlestībā.

Pat tad, kad maltīti pārtrauc izlijis dzēriens vai ķiķināšana par nepareizi izrunātu vārdu, tā ir tradīcija, kuru visi ar nepacietību gaida.

4.Esiet nomodā ar Kristu

Nolieciet tālruņus un izslēdziet televizoru un veiciet stundu (vai vairāk) "pielūgsmes" savās mājās. Neatkarīgi no tā, ko jūs darāt, ir noteikta vieta un noteikts laiks, kurā “paliekat un esat nomodā” kopā ar To Kungu, kā Viņš lūdza. Ja ir bērni, ieteicams to darīt īsāku laiku — varbūt apmēram desmit minūtes. Kad viņi ir gultā, varat turpināt būt kopā ar Kristu. Šeit galvenais ir vienkārši būt kopā ar Jēzu.

Nav jādara nekas īpašs, vienkārši nomodā ar Viņu apmēram stundu. Garīgā lasīšana var palīdzēt nenovērst domas.

Foto: pixabay.com

5.Svētā Rožukroņa lūgšana

Marija bija kopā ar Jēzu Viņa ciešanu laikā. Viņa palika Viņam blakus ar svēto Jāni. Skaitiet Rožukroni un lūdziet Dievmāti palīdzēt nekad nepamest Jēzu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv