“Sajūtas ir fenomenālas!” Zelta mikrofons aiz muguras, bet mūziķu emocijas vēl sit augstu vilni

© Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

Par Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas “Zelta mikrofons” pasniegšanas ceremoniju, kas svinīgi tika aizvadīta 8.martā  “ATTA Centre”, runās vēl ilgi, kā jau īstiem latviešiem pienākas.

Cits priecājas līdzi un turpina sveikt balvas saņēmējus vēl šodien, apzinoties, kāds ir patiesais mūzikas ceļš līdz pateicības runai, bet cits atkal nerimstas pārmīt kādu striktāku vārdu, jo pārsteigums par šā gada iznākumu ir ar pēcgaršu. Varbūt kādam pat ar rūgtu.

Taču tā jau dzīvē notiek. Kādu novērtē šogad, bet kāds mirdzēs nākamgad vai pēc pieciem gadiem. Mūzikas industrija paliek nemainīga.

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

Pats svarīgākais “Zelta mikrofons” pelnīti šogad nonāca grupas “Credo” rokās. Par mūža ieguldījumu. Grupas dibinātājs, producents un mūziķis Valdis Skujiņš runas laikā uzsvēra.

Vispirms paldies jums visiem par šo notikumu. Par šo tikšanās reizi, kurā varam novērtēt laiku, ko pavadām kopā, jo 24 stundas, kuras mums katram ir iedotas kā regulārs mērs, katram ir vienas un tās pašas - vai tas būtu valsts prezidents, Pols Makartnijs vai Guntis Veits. Paldies par atzinību!

Tāpat arī viena no intriģējošākajām “Zelta mikrofons” nominācijām cauri laikiem ir Gada albums. Šogad uzvaras laurus plūca grupa “Astro’n’out”, albums “777”. Grupas soliste Māra Upmane - Holšteine uz skatuves ne tikai publiski atzinās saviem grupas biedriem mīlestībā, bet arī pastāstīja kādu īpašu dzīves epizodi.

Pirms kāda laika paziņa man jautāja: Māra, ko tu darīsi, jo popmūzikā sieviete pēc 35, nu ir - nu tā, tā... Daudz biju domājusi, kas būs tālāk, bet ziniet, viss tikai sākas. Paldies!

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

Viens no spilgtākajiem duetiem “Zelta mikrofona” pasniegšanas ceremonijā bija mūziķi - Fiņķis un Patrisha. Abu kopdarbs “Raķešu zinātne” ieguva mikrofonu par Labāko dziesmu, kā arī bija Labākais videoklips.

Īsi aprunājoties, Patrisha neslēpa svētku sajūtu, kas šoreiz bija dubultā, jo ceremonijas laikā tika atzīmēta arī Starptautiskā sieviešu diena.

Ir 8. marts, tāpēc apsveicu visas skaistās, dārgās sievietes. Šodien prieks ir dubultā, mēs baudām. Runājot par mikrofonu, mēs patiesi neieciklējāmies par to, ko saņemsim un ko nē. Mēs tikām nominēti piecās nominācijās, tas ir daudz. Ir prieks būt šeit. Kāpsim uz skatuves vēl un tieši tas ir viss, ko mums vajag. Mūzika ir tas, ko mēs mīlam, tas arī viss.

Pēc “Zelta mikrofona” saņemšanas, dziedātāja sajūtas nespēja ietērpt īstajos vārdos.

Saņemot “Zelta mikrofonu”, man trūkst vārdu. Tas bija neaprakstāms emociju mākonis. Man ir prieks, ka es varu dalīt skatuvi ar saviem draugiem, kolēģiem un biedriem, kurus es mīlu no sirds.

Esmu pateicīga, ka esmu satikusi viņus un mēs varam kopā paveikt lielas un foršas lietas. Iedvesmoties cits no cita, mācīties cits no cita. Un pats galvenais, ja, kāpjot uz skatuves, tas, ko vēlies pateikt, ir no sirds, tad viss izdosies. Būt patiesiem uz skatuves. Tas ir tas, uz ko mēs mērķējam, uz ko mēs ejam.

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

Nominācijā Džeza, fanka vai soula albums “Zelta mikrofonu” ieguva Toms Rudzinskis - “Abyss”. Aizkulisēs gandarījums par paveikto bija jūtams.

Balvas iegūšanu uzskatu gluži kā laikapstākļus. Dažreiz līst, dažreiz snieg, dažreiz spīd saule. Manās acīs visi bija pelnījuši balvu, jo visi bija devuši šogad “Zelta mikrofonam” pārliecinošu, radošu un muzikālu pienesumu.

Prieks, ka novērtēja manu albumu, par ko esmu no sirds pateicīgs. Profesionāli sāku ar mūziku nodarboties 15 gadu vecumā, šis ir bijis garš ceļš. Prieks, ka redz, ka darbs ir ieguldīts un novērtē.

Nominācijā Mūzikas albums bērniem, balvu saņēma Lauris Reiniks, Rūta Reinika-Preisa, Sofija Timma - “Ričijs Rū rīko koncertu 2”. Pēc “Zelta mikrofona” saņemšanas, Rūta Reinika - Preisa, kas ir idejas autore, atzina, ka nekad dzīvē nebija iedomājusies, ka nonāks līdz šai prestižajai balvai.

Mēs esam nenormāli priecīgi, jo bērnu mīlestību mēs izbaudām ik dienu. Mūsu koncertizrādēs mēs to arī izjūtam, taču ir dubults prieks saņemt atzinību un novērtējumu no profesionālas žūrijas. Arī tie mākslinieki, kas bija nominēti mūsu kategorijā, viņiem bija vienreizēji albumi. Priecājos par katru. Šī balva dod iedvesmu turpināt iesākto.

“Šajā projektā neko iepriekš nebijām shēmojuši vai kaluši plānus, kā būs. Radās ideja un pie tās sākām strādāt, bet tas viss, kas ir tagad, atklāti sakot, ir aizgājis ar sniega lavīnas efektu. Un tas vēl aizvien mums ir pārsteigums. Paldies par to.”

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

Tautas vai pasaules mūzikas albums šogad triumfēja “Auļi” - “Ķekatās”. Mirkli pēc pateicības vārdiem uz skatuves, mūziķi atzina, ka šī atzinība ir motivators iesāktajam:

“Auļiem” ir 20 gadi, bija 13 koncerti, vairāk nekā 10 000 skatītāji, šis bija mūsu supergads, kas vainagojās ar “Zelta mikrofona” balvu. Mēs izpildām tautas mūziku, kas ir mūsu saknes.

Tāpat varam pateikt tikai to, ka šie 20 gadi mums ir bijuši tikai tāda iesildīšanās. Mēs iesim uz priekšu, šis ir tikai viens atspēriens. Turklāt uz veciem lauriem negulēsim, jo visu laiku mūzikas pasaule liek iet uz priekšu. Liek pārsteigt un rast kaut ko jaunu. Mūziķi nedrīkst atslābt. Tas nu ir skaidrs.

Viens no jaunākajiem “Zelta mikrofons” nominantiem bija mūziķis Edvards Strazdiņš ar albumu “Lauku dzīves miera osta”. Šīs albums žūrijas kopvērtējumā ieguva “Zelta mikrofonu” nominācijā Kantri vai šlāgera mūzikas albums. Pēc balvas saņemšanas emocijas sita augstu vilni.

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

Ka es kādu dienu turēšu rokās “Zelta mikrofonu”, godīgi sakot, tas bija tikai manos kvēlākajos sapņos. Līdz tam nonākt ir īsts sapņu piepildījums. Tas ir pagodinājums, gandarījums un prieks. Runājot par nākotni, nedrīkst apstāties. Jāiet uz priekšu, protams, pa ceļam var gadīties kāds grāvis, kāda aiza, bet tā ir daļa no dzīves. Tikai kāpjot kalnā, dzīves ceļš ved tikai uz augšu. Tieši tur es arī tiecos.

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

“ELVI gada dziesma”, ko noteica tikai un vienīgi skatītāju balsojums, balvu ieguva Miks Galvanovskis, kurš radījis patriotisku dziesmu tēvzemei “Par savu zemi saukt”. Mūziķis ar prieka asarām acīs pateicās visai Latvijai.

Sajūtas ir fenomenālas un brīnišķīgas. Man šī nominācija ir vissvarīgākā, kāda vien var būt, jo tauta noteica balvas ieguvēju. Šī balva ir ne tikai man, bet mums visiem. Tāpēc tā būs pieejama publiski manā klubā “Sinners”. Šī balva manā karjerā ir komats, tāpēc gaidu visus 20. aprīlī “Palladium” manā lielajā koncertā “Bohēmas dienasgrāmata”.

“Zelta mikrofona” 2024 laureāti:

Elektroniskās mūzikas albums

Sign Libra - “Hidden Beauty”

Hiphopa mūzikas albums

Netīrās cilpas - “Melnezera grāmata”

Indī vai alternatīvās mūzikas albums

“Juuk” - “Muļķa stabule”

Popmūzikas albums

“Astro’n’out” - “777”

Roka vai metāla mūzikas albums

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

Lapsene - “Sākums”

Starpžanru un instrumentālās mūzikas albums

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

Reinis Sējāns, Liepājas Simfoniskais orķestris - “Vārna”

Klasiskās un akadēmiskās mūzikas albums

Latvijas Radio koris - “Lūcija Garūta. Ābele / Apple Tree”

Radio hits

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

Dons - “Divatā”

Straumētākais ieraksts

“Sudden Lights” - “Aijā”

Labākais koncertieraksts video

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

“Sudden Lights” - “”Sudden Lights” Mežaparka Zaļajā teātrī”

Debija

Mickeen - “Hyalite”

Albuma dizains

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

“Singapūras satīns” - “Super”

Kopumā šogad “Zelta Mikrofona’24” vērtēšanai tika iesniegti 478 pieteikumi - 163 albumi, 134 dziesmas, 120 videoklipi, 46 debitanti un 15 koncertieraksti video formātā.

Dzīvesstils

Vai savās mājās cīnāties ar augļu mušu bariem? Kā no tām atbrīvoties uz visiem laikiem? Kas ir tie sīkie kukaiņi, kas lidinās virtuvē? Kāpēc to ir tik daudz? Kāpēc tik grūti no tām atbrīvoties?