26.februāra vakarā "Forum Cinemas" sagaidīja ar sarkano paklāju. Ilgi lolotais un gaidītais seriāls, kas jau paspējis iegūt trīs "Lielais Kristaps" balvas un kas pamanīts jau aiz Latvijas robežām, piedzīvoja savu pirmizrādi.

Seriāla autori atklāj, ka "Padomju džinsi" ir traģikomisks stāsts par brīvdomātājiem un konformistiem, par attiecībām un izvēlēm, par robežu un pasaules atvēršanos. Un par biksēm, kas izmainīja pasauli.

Idejas autors ir pazīstamais režisors Staņislavs Tokalovs / Dmitrijs Suļžics/MN

Septiņdesmito gadu izskaņā - laikā, kad visā PSRS ir izvērsta pati sīvākā propaganda pret rietumu kultūru - kādā Latvijas psihiatriskajā slimnīcā kvēls rokmūzikas fans ir izveidojis veiksmīgu un nelegālu pagrīdes džinsu ražotni.

Pirmizrādē valdīja prieks un sirsnīgas sarunas / Dmitrijs Suļžics/MN

Daudzsēriju filmas "Padomju džinsi" komanda ir vērā ņemama. Idejas autors ir pazīstamais režisors Staņislavs Tokalovs. Scenārija autori ir Staņislavs Tokalovs, Teodora Markova un Valdemārs Kalinovskis. Režisoram Staņislavam Tokalovam talkā nāca režisors Juris Kursietis, operatora pienākumus uzticēja Valdim Celmiņam, skaņu režisors - Ernests Ansons un montāžas režisors - Oskars Morozs, producente - Aija Bērziņa, studija "Tasse Film". Filmas "Padomju džinsi" komponists ir Kārlis Auzāns, mākslinieces ir Laura Dišlere un Zanda Landrāte - Bedrīte, kostīmu māksliniece ir Liene Bite, bet grima māksliniece ir Maija Gundare.

Lai "Padomju džinsi" nonāktu līdz lielajam ekrānam, aktieru plejāde kopā ar komandu strādāja cītīgi / Dmitrijs Suļžics/MN

Galvenajās lomās ir aktieri Kārlis Arnolds Avots, Igors Šelegovskis, aktrise no Somijas Aamu Milonoff.

Tāpat Andris Keišs, Gints Grāvelis, Dainis Gaidelis, Ivars Krasts, Gundars Āboliņš, Jevgēņijs Isajevs, Dainis Grūbe, Jānis Jarāns, Nikolajs Šestaks, Valentīns Novopoļskis, Gatis Gāga, Indra Briķe, Juris Bartkevičs, Matīss Ozols, Jānis Skutelis, Jurijs Djakonovs, Baiba Broka un citi talanti ir tie, kas atstājuši pēdas, lai "Padomju džinsi" nonāktu pie skatītājiem.

Galvenās lomas uzticētas aktieriem: Kārlim Arnoldam Avotam un Igoram Šelegovskim / Dmitrijs Suļžics/MN

"Padomju džinsi" tika nominēti Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" 12 nominācijās un svinīgajā ceremonijā saņēma trīs nozīmīgas balvas - labākā daudzsēriju filma, labākais scenārists - Staņislavs Tokalovs, Teodora Markova un Valdemars Kalinovskis, kā arī labākais aktieris - Kārlis Arnolds Avots. Toties ārpus Latvijas robežām seriāls ir izvēlēts kā viens no 12 dalībniekiem Eiropas lielākā seriālu festivāla "Series Mania" sekcijā "International Panorama" un izvēlēts Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla programmā "Berlīnes seriālu tirgus atlase 2024".

"Padomju džinsi" tika nominēti Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" 12 nominācijās un svinīgajā ceremonijā saņēma trīs nozīmīgas balvas / Dmitrijs Suļžics/MN

Daudzsēriju filma "Padomju džinsi" tapusi ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Nacionālā Kino centra atbalstu. Seriāla līdzfinansētāji ir Go3 un TV3. Seriāla ģenerālsponsors ir veikalu tīkls DEPO. Seriāla sponsors ir ORLEN Latvija. Starptautiskais izplatītājs Beta Film.

Komponista pienākumi seriālā uzticēti Kārlim Auzānam / Dmitrijs Suļžics/MN

Seriāla galvenais tēls ir Renārs (Kārlis Arnolds Avots). Viņš ir jauns cilvēks, kurš strādā Dailes teātrī par šuvēju. Ārpus darba viņš tirgo džinsus un rietumu preces, ko iegūst no ārzemniekiem. Renārs dzīvo pie vecmāmiņas (Indra Briķe), jo tēvs ir miris, un mamma ir aizmukusi uz ārzemēm, par viņu nav nekādu ziņu. Tāda ir Renāra dzīve līdz brīdim, kad viņš sacer jautru dziesmu par VDK darbinieku, ko spēlē Igors Šelegovskis. Tas viņam maksā dārgi. Renārs nonāk psihiatriskajā slimnīcā, jo viņš ir drauds sabiedrībai.

Seriāla galvenais tēls ir Renārs, ko veiksmīgi uz saviem pleciem "iznesa" aktieris Kārlis Arnolds Avots / Dmitrijs Suļžics/MN

Pēc pirmizrādes Dailes teātra aktieris Kārlis Arnolds Avots atzina:

Filmēšanas gaitā pats grūtākais bija pēc 12 stundu intensīvas filmēšanas dienas braukt uz Dailes teātri, lai spēlētu 4 stundu izrādi un nākamajā dienā celties jau piecos no rīta, lai viss sāktos no jauna. Daudziem aktieriem tā bija, taču tas ir atmaksājies un tas bija tā vērts. Es arī skatījos, ka skatītāji pirmizrādes laikā dzīvoja līdzi, par ko liecināja emocijas zālē un aplausi. Man par to ir prieks.

Aktieri Kārlis Arnolds Avots un Jurijs Djakonovs filmēšanas gaitā sadraudzējās / Dmitrijs Suļžics/MN

Pēdas pēc šā projekta ir palikušas. Šī pieredze man lika apzināties daudz. Ne es, ne mani draugi nav dzimuši padomju laikā, mēs tad neesam auguši. Mums ir tik daudz iespēju. Šodien mēs peldamies iespējās.

Iedziļinoties tajā laikā, tu saproti, ka cilvēki tajā ierobežotībā bija tik radoši, tik spējīgi un spēcīgi, taču mēs šodien bieži vien slīkstam savās iespējās. Tieši tas mani ir iedvesmojis mazliet iespringt un savākties.

Protams, uz sevi ir grūti skatīties, bet pirmie, kas ir nākuši un man kaut ko jau ir teikuši par manu darbu, ir sajūsmā, kas mani priecē.

Aktieris Dainis Gaidelis / Publicitātes foto

Vienu no nozīmīgām lomām spēlē arī aktieris Dainis Gaidelis, kurš seriālā ir Guntis - džinsu šūšanas darbnīcas vadītājs, cilvēks ar principiem. Viņš ir kārtīgs cilvēks, uz kuru var paļauties dakteris Strautmanis. Pašam Strautmanim (Andris Keišs) gan ļoti patīk ārzemju mantiņas. Guntis ir viņam uzticams draugs gandrīz līdz pašam galam, atklāj seriāla veidotāji.

Seriāls ir izvēlēts kā viens no 12 dalībniekiem Eiropas lielākā seriālu festivāla "Series Mania" sekcijā "International Panorama" / Dmitrijs Suļžics/MN

Īsi aprunājoties ar aktieri, Dainim Gaidelim pēc pirmizrādes saviļņojums un smaids uz lūpām nezuda:

Pirmais izaicinājums bija filmēšanas laiks, kad praktiski visiem aktieriem bija vakarā izrādes, tāpēc bieži vien sākām filmēšanu jau četros no rīta, lai paspētu. Tas man pašam bija neierasti. Tāpat arī slimnīca, nācās iepazīties ar to, kā bija padomju laikos un kā ir šodien strādāt tur. Visas terapijas, darba terapijas. Tas viss bija izaicinoši.

Daudzsēriju filma "Padomju džinsi" tapusi ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Nacionālā Kino centra atbalstu / Publicitātes foto

Padomju savienībā daudzi taisījās uz trako māju, lai neiesauktu armijā. Vajadzēja zināt diagnozes, kā tās izpaužas, jau tad bija indivīdi, kuriem vajadzēja tēlot. Tā tas bija.

Atklāti sakot, es biju tā saradis ar to šūšanas cehu, jo visi aktieri kļuva par kopienu. Mēs kļuvām par ģimeni. Ikreiz, kad ir seriāla finišs un kad seriāls dodas pie skatītājiem, man ir prieks, ka komanda ir ļoti saradusi, izaugusi kopā no viena dzīves posma, kas tiek pavadīts. Par to man ir neaprakstāms prieks.

Aktierim Jānim Jarānam šis ir vērienīgs kino gads / Dmitrijs Suļžics/MN

Aktieris Jānis Jarāns seriālā ir viens no psihiatriskās slimnīcas pacientiem, kurš strādā šūšanas cehā. Pieredzes bagātais aktieris atklāja iemeslu, kāpēc ir nonācis šajā projektā:

Mani sākumā paņēma kā konsultantu, jo trako mājā esmu gulējis veselu mēnesi, lai aizbēgtu no armijas. Padomju savienībā es tieši tirgojos ar džinsiem. Košļenes un džinsi, jā, tā ir visa mana jaunība.

Jānis Jarāns kopā ar savu kursabiedru Gundaru Āboliņu sērijās ir manāmi vairākās epizodēs / Dmitrijs Suļžics/MN

Iespaidi vēl tagad ir spilgti, tāpēc varēju palīdzēt. Kopā ar savu kursabiedru Gundaru Āboliņu filmējāmies šeit. Ne tikai "Pansija pilī", bet arī "Padomju džinsi". Jāteic, ka aizvadītais gads ir bijis visai ražīgs ar filmēšanām, arī "Pastkarte no Romas", "Gandrīz vecpuisis". Un tagad nāk augļi! Tagad varam redzēt visu uz ekrāniem. Gandarījums ir.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv