© Ģirts Ozoliņš/MN

Viens no izcilākajiem vācu dzejniekiem un dramaturgiem Johans Volfgangs fon Gēte reiz teicis: “Šahs – tas ir cilvēka prāta pārbaudes akmens.” Un līdz pat šodienai šahs ir visai iecienīts sporta veids.

Tāpēc ne velti arī joprojām šahu spēlē ne tikai mājās un skolās, bet arī turnīros un čempionātos, pārbaudot spējas un piedzīvojot sacensību garu, asinot prātu.

Šahs palīdz trenēt atmiņu, kā arī attīsta koncentrēšanās spējas / Ģirts Ozoliņš/MN

Aizvadītajās brīvdienās, 24. un 25.februārī viesnīcā “Pullman Riga Old Town Hotel” norisinājās sestais viesnīcas šaha čempionāts rapidā un blicā. Sestdien notika rapida čempionāts ar 9 kārtām un laika kontroli 10+5, bet svētdien tika izspēlēts blica čempionāts ar 11 kartām un laika kontroli 3+2. Čempionāta mērķis bija popularizēt šahu Latvijā un paaugstināt spēlētāju meistarību, noskaidrojot spēcīgākos šahistus. Turnīrā piedalījās 100 dalībnieki dažādos vecumposmos.

"Pullman Riga Old Town Hotel" norisinājās jau sestais viesnīcas šaha čempionāts rapidā un blicā / Ģirts Ozoliņš/MN

Čempionātu organizēja biedrība “Rīgas Mats”, kā arī Latvijas Šaha federācija ar viesnīcas “Pullman Riga Old Town Hotel”, “OK Būvmateriāli” un SIA “Compor” atbalstu, bet visas dienas garumā tiešraidi nodrošināja NRA TV komanda.

Šahs mūsdienās ir ne tikai sports, māksla, bet arī zinātne. To spēlē, lai pārbaudītu savas prāta spējas. Turklāt, spēlējot šahu, ir iespēja attīstīt fantāziju, koncentrēšanās spējas, šahs trenē atmiņu, kas nav mazsvarīgi. Šahu spēlē gan mazi, gan lieli.

Šaha turnīra organizators Andris Tihomirovs / Ģirts Ozoliņš/MN

Šaha turnīra organizators Andris Tihomirovs atklāja:

Čempionāts ir vērienīgs, bet ne tikai tāpēc, ka šeit starp dalībniekiem ir šaha lielmeistars Aleksejs Širovs, lai gan tagad intriga, protams, ir lielāka.

Šaha lielmeistars Aleksejs Širovs (no labās) / Ģirts Ozoliņš/MN

Šahs ir ātrākais veids, kur bērni ar pieaugušajiem var sacensties līdzvērtīgi. Tāpēc vien ir vērts spēlēt šahu, trenēties un nākt uz turnīriem, lai pārbaudītu sevi. Ja vēlaties startēt boksā, kur pretinieks pieaugušajam ir bērns, nekas nesanāks. Arī futbolā ir nereāli sacensties starp dažādiem vecumposmiem, taču šahā viss ir iespējams.

Mācies divus gadus, pēc tam nāc un stājies pretī Širovam. Bērniem tā ir motivācija, redzot, ka šahā var stāties pretī pieaugušajiem.

NRA TV komanda tiešraides laikā veidoja intervijas, kas atklāja sacensību norisi / Ģirts Ozoliņš/MN

Šahs ir arī grūts. Un ne velti saka, ka tas ir sports, jo tad, kad šahu spēlē, pulsa mērītājs ir parādījis pat 160, 180 sitienus, kas apliecina, ka šahs var aizvietot sporta zāli, jo sirdsdarbība paātrinās.

Tiešraidi nodrošināja NRA TV komanda / Ģirts Ozoliņš/MN

Novēlu tiem, kam čempionāts ir pirmais dzīvē, nenobīties, izturēt līdz galam, taču tiem, kas spēlē jau ar pieredzi, novēlu nepadoties.

Viens no turnīra tiesnešiem Gustavs Stinka, kurš ikdienā ir arī šaha treneris, pauda savas sajūtas par čempionātu:

Organizatori un tiesneši čempionātam gatavojās rūpīgi / Ģirts Ozoliņš/MN

Sajūtas ir labas. Īpaši organizatoru un tiesnešu komandā, jo sākas šaha svētki. Uz turnīru ir ieradies pat šaha lielmeistars Aleksejs Širovs, kas vien apliecina, ka būs aizraujoši. Gatavojoties turnīram, mūsu galvenais izaicinājums bija elektroniskie galdiņi, bet mēs veiksmīgi to atrisinājām. Prieks, ka šogad ir iespēja vērot pašu turnīru no jebkuras vietas pasaulē, jo visu dienu būs tiešraide.

Bērniem piedalīties turnīrā ir motivācija, redzot, ka šahā var stāties pretī pieaugušajiem / Ģirts Ozoliņš/MN

Šahs ir lielisks veids, kā socializēties un attīstīt prāta spējas. Šahistus uzskata par gudrākajiem cilvēkiem pasaulē.

Šaha čempionāta lielmeistars ieguva ne tikai naudas balvu, bet arī piemiņas šķīvi / Ģirts Ozoliņš/MN

Novēlu jebkuram dalībniekam kļūt par čempionu. Ja ne šogad, tad nākamajos gados. Tāpat arī, lai dalībnieki nezaudē spēles prieku un turpina augt. Liels paldies treneriem, kā arī vecākiem par atbalstu.

Sev un tiesnešiem novēlu šajās divās dienās izturību. Lai gan, manuprāt, tiesnešu kolektīvs ir izcils. Novēlu mums tikai to, lai turnīra gaitā būtu pēc iespējas mazāk neiespējamo gājienu un lai arī mēs paši izbaudītu spēles.

Tiesnese Elizabete Kokina, tuvojoties turnīra pusei, neslēpa savas sajūtas par piedzīvoto:

Man šodien ir nedaudz vieglāk par pašiem čempionāta dalībniekiem, jo man tik daudz prāts nav jāizmanto. Šodien ir vairāk jāseko līdzi, bet nogurums ir jūtams, jo katram tiesnesim ir atbildība. Prieks, ka esam vienoti, jo tiesneši cits citam izpalīdz.

Uzvaras brīdis dalībniekiem bija salds / Ģirts Ozoliņš/MN

Sāku tiesāt pēc pandēmijas un iepatikās. Šajā turnīrā piedalās 100 dalībnieki, kas ir liels skaits. Tie, kas plāno nākamgad piedalīties, tiem es ieteiktu sagatavoties. Tāpat svarīga ir ne tikai fiziskā veselība, bet arī mentālā veselība. Atnākot uz turnīru, ir jājūtas labi, lai varētu spēlēt šahu. Nedrīkst arī sevi noskaņot negatīvi, sakot, ka esmu vājākais turnīrā, nē, nāc un spēlē šahu.

Šahu Latvijā ciena - gan mazi, gan lieli / Ģirts Ozoliņš/MN

Man pašai trenere vienmēr teica: “Ejam uz turnīriem, lai spēlētu labu šahu!” Nesatraucamies par citiem dalībniekiem. Izdarām labāko, ko tajā brīdī spējam.

Šajā turnīrā ir spēcīgi šaha meistari, tāpēc vien ir vērts nākt, piedalīties, lai iegūtu pieredzi. Zaudējot stiprākos, nevis uzvarot vājākos, ir vērtīgāk un daudz var iemācīties.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv