© Foto: Depositphotos

Jāatzīst, ka amerikāņu dziedātājas Teilores Sviftas biogrāfija, kā arī panākumi šodien ir vērienīgi. Vien 34 gadu vecumā viņai ir izdevies tas, ko daudzi izcili mūzikas pārstāvji sasniedz pusmūžā.

Par to liecina arī 2015. gads, kad mūziķe bija vispelnošākā viena gada griezumā aiz sevis ierindojot Adeli, The Rolling Stones, One Direction, kā arī Maroon 5, kas tajā gadā bija popularitātes un pieprasījuma karaļi.

Foto: Depositphotos

Sviftas triumfs

14 gadu vecumā Teilore Elisone Svifta pārcēlās ar ģimeni uz Nešvilu, lai sāktu savu dziedātājas karjeru. Izvēlētais žanrs bija kantrimūzika. Mūziķes pirmā albuma izdošana parādīja viņu kā īstu kantrimūzikas žanra pārstāvi, taču viņas trešais singls “Our Song” paliks liktenīgs viņas mūzikas hronoloģijā, jo, pateicoties tam, viņa kļuva par visjaunāko dziedātāju, kas ir autore valsts mēroga hitam.

2008. gadā “Grammy” balvas pasniegšanas ceremonijā viņa saņēma nomināciju, kā “Labākā jaunā māksliniece”. Pēc šā novērtējuma viss sāka tikai plaukt. Pieprasījums pēc Sviftas mūzikas un koncerttūrēm gadu gaitā ir tikai pieaudzis. Pierādot, ka viņa ir cienīga būt starp starmešiem.

Tagad Teilore Svifta ir ierakstījusi 11 studijas albumus, kas apliecina, ka viņas darba spējas ir cienījamas. Tāpat viņa pasaulē ir pazīstama ar savām koncerttūrēm, izveidojot šovu, kas atmiņā paliek neskaitāmiem viņas talanta mīļotājiem.

Foto: Depositphotos

Vēl nepamanīts nepaliek fakts, kur Svifta ir “vienā laivā” ar Andželīnu Džoliju, Mailiju Sairusu, kā arī Bejonsi, kas katru gadu savus ienākumus ziedo dažādiem labdarības projektiem.

Svifta ir palīdzējusi skolām ar mācību grāmatām, ziedojusi, lai palīdzētu tornado cietušajiem, kā arī sniegusi finansiālu palīdzību, lai glābtu Luiziānas plūdos cietušos iedzīvotājus. Tāpat viņa nav vienaldzīga pret dažādām smagām slimībām un to ārstēšanu. Un reiz no brīvas gribas viņa uzdāvināja 50 tūkstošus dolārus savas komandas dejotāja krustdēlam, kurš smagi slimojis ar vēzi.

Pārsniegusi Džeksona rekordu

Foto: Depositphotos

Aplūkojot pozvaigznes pēdējo piecgadi, jāteic, ka 2019. gads ir izpelnījies īpašu uzmanību, jo, kad 24. novembrī, Losandželosā norisinājās Amerikas mūzikas balva, tās laikā triumfēja Teilore Svifta, saņemot sešus apbalvojumus, kas vēl šodien izraisa dažiem kolēģiem baltu skaudību, jo šie apbalvojumi esot pārsnieguši Maikla Džeksona līdzšinējo rekordu par kopējo iegūto Amerikas mūzikas balvu skaitu.

Arī 2022. gads viņas dzīvē paliks nozīmīgs, jo Teilore Svifta kļuva par pirmo mākslinieci vēsturē, kas ieņēma visas vietas ASV singlu topa pirmajā desmitniekā.

BBC raksta, ka zvaigzne apsteigusi pat “The Beatles”, kas 1964. gadā ieguva astoņas labākās dziesmas desmitniekā. Sviftas dominēšana topā bija, pateicoties viņas albumam “Midnights”, kas kļuva par 2022. gada visstraujāk pārdoto albumu.

Foto: Depositphotos

Leģendārais 2023. gads

Taču, izpētot tuvāku pagātni, jāteic, ka aizvadītais gads un īpaši gada nogale, par viņu ir likusi runāt no jauna. Viens no iemesliem ir tituls, ko kāro daudzi mūzikas smagsvari savas dzīves laikā, jo šis tituls paver durvis tikt tālāk, kā arī ir vērā ņemams novērtējums.

Prestižais ASV žurnāls “Time” mūziķi titulēja nominācijā “Gada cilvēks”. Šo grandiozo titulu “Time” piešķir vienam vai pat vairākiem cilvēkiem, kas pozitīvi ietekmējuši, izdarot vairāk par citiem, attiecīgā gada laikā. Izdevuma “Time” redakcija raksta, ka Teilore Svifta izvēlēta par 2023. gada cilvēku, jo spējusi iedvest cerību miljoniem cilvēku visā plašajā pasaulē laikā, kad pasaule piedzīvo diezgan drūmus brīžus.

Foto: Depositphotos

“Time” galvenais redaktors Sems Džeikobss neslēpa īsto iemeslu izvēlei:

Teilore Svifta atrada veidu, kā pārkāpt robežas un kļūt par gaismas avotu. Svifta ir viena no retajām personām, kas ir gan sava stāsta autore, gan varone.

Tas, ka 2023. gads māksliniecei līdz šim bija jaudīgākais gads karjerā, nav tikai fakts. Par to liecina arī paveikties. Sviftas koncertturneja, kas ieguva popularitāti visā pasaulē, “Eras Tour” Ziemeļamerikā vien iekasēja vairāk nekā 2,2 miljardus dolāru. Tas tāpēc, ka mūziķe gandrīz ik vakaru spēja piepildīt stadionus ar 70 tūkstošu viņas talanta cienītājiem.

Foto: Depositphotos

Savukārt oktobrī izdotā šīs pašas tūres koncertfilma “Taylor Swift: The Eras Tour” pirmajā izrādīšanas nedēļā kinoteātros ASV un Kanādā ienesa 96 miljonus dolāru, kas ir bijis rekorda cienīgs starts. Šie panākumi ir tikai daži, ko mūziķe sasniedza aizvadītajā gadā, apliecinot, ka viņa ir cienīga nest savu mūziku pasaulē. Tāpat pieminēšanas vērts ir tas, ka Svifta 27. oktobrī kļuva par vienā dienā visvairāk atskaņoto mūziķi populārajā straumēšanas vietnē “Spotify”, aiz sevis atstājot mūzikas grandus, kas slavas alejā ir ilgāk par viņu.

Kas Sviftas mūzikas zvaigznājā ierakstīts šogad, to neviens nezina, taču jāteic, ka pēdas viņa atstāj. Un iespaidīgas.

Cienīta arī Latvijā

Foto: Depositphotos

Pērn 2023. gada oktobrī “Forum Cinemas” deva iespēju noskatīties koncertfilmu “Taylor Swift: The Eras Tour”. Šī tūre ir pazīstama kā popkultūras sensācija, jo biļetes uz vairāk nekā 140 koncertiem visā pasaulē tiek izpirktas negaidītā ātrumā. Latvijā šo sensāciju varētu salīdzināt ar Dziesmu un deju svētku biļešu tirdzniecību.

“Forum Cinemas” medijiem ziņoja, ka biļetes uz seansiem tika izpirktas dažu stundu laikā, kas tikai saka priekšā, ka Teilore Svifta Latvijā ir cienīta un viņai ir savs fanu pulks arī šeit. Tuvākais mūziķes koncerts būs Varšavā šā gada 2. augustā.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv