Filmas "Melnais samts" režisore Liene Linde © Ģirts Ozoliņš/MN

Kino industrijā režisore Liene Linda ir jau pazīstams vārds. Kopš 2012. gada guvusi atzinību Latvijas prestižajā kinobalvā “Lielais Kristaps”.

Svinīgā pirmizrāde notika "Splendid Palace" / Ģirts Ozoliņš/MN

Tagad pēc 12 gadiem viņa kopā ar savu uzticamo komandu nāk klajā ar komēdiju “Melnais samts”, kas pirmizrādi piedzīvoja 19. februārī, īpašie seansi kopā ar radošo komandu plānoti jau no 21. februāra, bet pie skatītājiem šī komēdija, kas ir arī režisores pirmā pilnmetrāžas spēlfilma, nonāks no 22. februāra.

"Melnais samts" ir režisores pirmā pilnmetrāžas spēlfilma / Publicitātes foto

Režisore uzsvēra, ka “Melnais samts” ir pašironisks paaudzes portrets, kas nepaceltu telefonzvanu, nokavētu termiņu un citu ikdienas mazo uzvaru un zaudējumu vidū izgaismo cilvēciskās ilgas pēc kaut kā lielāka.

Autore atklāja, ka “Melnais samts” ir humora caurvīts stāsts par jaunas sievietes attiecību un radošās dzīves līkločiem, cenšoties sasniegt savus mērķus un kļūt par normālu pieaugušo. Sapņi mijas ar realitāti, emocionāli dzīves izaicinājumi ar absurdu humoru un pašironiju. Vai iespējams kļūt par veiksmīgu režisori, īsti nemākot režisēt pašai savu dzīvi?

Trīsdesmitgadniecei Martai ir darbs, draugi, romantiskas attiecības un mīļš kaķis. Visam vajadzētu būt kārtībā, taču Martu nepamet sajūta, ka viņa tikai tēlo, ka tiek galā ar pieauguša cilvēka dzīvi. Kad pilsētā uz mēnesi atgriežas Martas labākais draugs Kaspars, viņa attopas ierauta arvien neparedzamāku notikumu virpulī, cenšoties atrast atbildi uz jautājumu, kas ir autentiska dzīve un kur ņemt drosmi to dzīvot.

Režisore kopā ar producentu Gunti Trekteri / Ģirts Ozoliņš/MN

Filmas scenārija autore un režisore ir Liene Linde, operators Dāvids Smiltiņš, māksliniece Ieva Kauliņa, kostīmu māksliniece Liene Dobrāja, grima māksliniece Ilona Zariņa, komponists Doms Strupinsks, montāžas režisores Ieva Veiverīte un Liene Linde, skaņu režisors Jons Maksvītis, producents Guntis Trekteris, izpildproducente Alise Sietiņa, kopproducente Ieva Norviliene.

Galvenās lomas atveidotāja aktrise Inga Tropa / Ģirts Ozoliņš/MN

Galvenā loma uzticēta aktrisei Ingai Tropai, kurai režisore speciāli rakstīja filmas scenāriju. Tāpat filmā ir ne tikai pieredzējuši aktieri, bet arī debitanti: Gatis Ungurs, Baiba Broka, Kaspars Beķeris, Sabīne Tīkmane, Iveta Pole, Alekss Kazanavičjus, Ivars Krasts, Ģirts Krūmiņš un citi. Filma tapusi studijā “Ego Media” sadarbībā ar Lietuvas kompāniju “Tremora” un uzņēmumu “Tet”, to atbalstījis Nacionālais Kino centrs un Lietuvas Kino centrs. Filmu izplata “ACME Film”.

Uz skatuves režisore pateicās visiem, kas palīdzēja, lai filma nonāktu līdz lielajam ekrānam / Ģirts Ozoliņš/MN

Režisore pirms filmas aizkustināja, paužot savu atbalstu Ukrainai:

Filmas pirmizrāde man bija kā vīzija, ar ko es sevi baroju šos gadus, kad filma tapa, tāpēc šodien, stāvot uz skatuves, un pēc tam arī skatoties filmu, šī ir vīzijas piepildīšanās. Paldies visiem, kas ir bijuši blakus un piedalījušies filmas tapšanā, jūs esat ļoti skaistas parādības.

Es nevaru ignorēt to, ka šī nedēļa, kas sākas ar “Melnā samta” pirmizrādi, beidzas ar divu gadu gadadienu kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā. Es vēlos piebilst, ka tad, kad mēs sākām filmēt, tad karš bija nesen sācies. Lielā mērā, lai cik tas savādi nešķistu, šī ir kara laika filma. Visi, kas bija iesaistīti filmēšanā, izjuta to savā ikdienā.

Arī filmā centāmies ielikt to, ka apzināmies, kādā laikmetā mēs dzīvojam. Paldies Ukrainas tautai, Ukrainas bruņotajiem spēkiem, ka tagad 2 gadus vēlāk brīvā valstī Latvijā varam šo filmu parādīt. Slava Ukrainai!

Komanda veltīja gan dienas, gan naktis, lai "Melnais samts" piedzīvotu pirmizrādi / Ģirts Ozoliņš/MN

Paldies filmēšanas grupai, kas ir ieradusies, jo šie ir mūsu kopīgie svētki. Ir daudz, kam vēlos pateikt paldies, tāpēc arī filmā ir tik gari titri. Paldies katram, kas kaut kādā veidā ar savu profesionālo palīdzību un emocionālo atbalstu, kā arī pareizajā brīdī izrādīto labestību, ir palīdzējuši filmai tapt. Jūs visi esat savā ziņā šīs filmas baterija.

Paldies Guntim Trekterim. Ir bijuši brīži, kad esmu cilvēkiem teikusi, ka es nevaru izturēt producentus. Esmu pārliecināta, ka Guntis tā ir teicis arī par režisoriem, domājot mani. Taču man šķiet, ka mūsu starpā ir izveidojusies melna samta klāta draudzība, par ko esmu pateicīga.

Paldies arī maniem diviem cīņubiedriem, kas šajā filmā ielika vairāk, nekā ir cilvēcīgi iespējams. Pirmā ir apbrīnojamā aktrise Inga Tropa, ar kuru sadarbība izvērtās, manuprāt, parastos darba apstākļos, kas nemaz nav iespējama. Mūsu sadarbība bija maģiska. Un otrs cilvēks, kurš bija blakus filmai pat tad, kad darba laiks oficiāli bija beidzies, bija man atbalsts vēlās nakts stundās, neticami talantīgais operators Dāvids Smiltiņš.

Filmas operators Dāvids Smiltiņš / Ģirts Ozoliņš/MN

Inga Tropa, kurai režisore uzticēja galveno lomu, uz skatuves neslēpa savu satraukumu, kas mijās ar prieka asarām:

Šis ir mans sapņu piepildījums, kas vēl šodien šķiet neticams. Tāpēc vislielākais paldies režisorei.

Es joprojām nesaprotu un mulstu no tā, kā tas ir iespējams, ka režisors noskata aktrisi, domā par viņu un raksta speciāli scenāriju. Tas ir kaut kas tik liels, ka es ceru, ka man ir izdevies to attaisnot ar godu.

Aktrise neslēpa aizkustinājumu / Ģirts Ozoliņš/MN

Paldies, ka tu mani ieraudzīji. Paldies, ka devi man šo iespēju. Es tevi ļoti mīlu. Novērtēju tevi - ne tikai kā cilvēku, bet arī kā mākslinieku. Un es ļoti daudz esmu mācījusies no tevis. Paldies visai filmēšanas komandai, jo tas mēnesis ar pusi, ko mēs kopā intensīvi pavadījām filmējot, ir viens no maniem dzīves skaistākajiem notikumiem.

Liene Linde (1986) ir kinorežisore, scenāriste, montāžas režisore un publiciste. Absolvējusi Latvijas Kultūras akadēmiju, ieguvusi nacionālo kinobalvu “Lielais Kristaps” gan par bakalaura darbu ‒ īsfilmu “Četri mielasti” (2012), gan par maģistra darbu ‒ īsfilmu “Septiņas neveikla seksa reizes” (2016). Kopā ar Armandu Začu uzņēmusi dokumentālo filmu “Klātbūtne” (2020), kas saņēmusi “Lielo Kristapu” par labāko dokumentālās filmas režiju. Kopā ar Elmāru Seņkovu veidojusi digitālo izrādi “Medības” (2022).

Pasniegusi kinoveidošanu Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālajā filmu skolā. 2024. gadā gaidāma pirmizrāde Lienes Lindes kopā ar Alisi Zariņu režisētajai daudzsēriju filmai “Asistente”.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv