© Ģirts Ozoliņš/MN

Vienā no Eiropas skaistākajiem kinoteātriem "Splendid Palace" (kā minēja viens no filmas producentiem Andris Gauja) 11. janvārī kopā ar filmas aktieriem, komandu, atbalstītājiem un citām elitārām personām norisinājās spēlfilmas "Pastkarte no Romas" pirmizrāde.

Pēc pirmizrādes bija ekskluzīva iespēja aprunāties ar filmas komandu.

Ģirts Ozoliņš/MN

Pirms filmas režisore Elza Gauja teica paldies, īpaši savai vecmāmiņai, kas esot īstais iemesls filmas tapšanā:

Pirmkārt es vēlos pateikt paldies manai vecmāmiņai. Paldies par rūpēm, par mīlestību, ko es savulaik nemaz nenovērtēju. Ja nebūtu viņas, tad es šeit nestāvētu. Filma ir par rūpēm, par atbildību. Un par mīlestību, kas stāv pāri visam.

Diemžēl Elzas Gaujas vecmāmiņa pirmizrādē nebija starp mums, taču žests ir apliecinājums tam, ka režisore filmai atdevusi visu sirdi. Tēma, kas ir aktualizēta filmā un caurvijas jau no pirmajiem filmas kadriem, ir smaga.

Ģirts Ozoliņš/MN

Tieši tāpēc arī kamols kaklā palika ne tikai man, bet arī aktrisei Indrai Burkovskai, producentam Andrim Gaujam un citiem skatītājiem. Asaras pār vaigiem ritēja, jo filma pārņēma, aizkustinot līdz sirds dzīlēm. Filma ir sāpīgi skumja, man tā lika aizdomāties par to, cik pateicīgi varam būt, ka esam veseli.

Ģirts Ozoliņš/MN

Tāpat arī aizdomājos, ka atmiņa, precizēju, atmiņa bez traucējumiem, arī ir iemesls, lai apzinātos, ka veselība ir dārgākais, kas mums pieder.

Uz skatuves režisore pateicās arī visai filmas komandai:

Esmu ļoti pateicīga visiem, kas piedalījās šajā ceļā. Bez neviena no jums tas nebūtu bijis iespējams. Man liekas, ka kino ir gluži kā tāds pulksteņa mehānisms, visam ir jāsavienojas kopā, lai kaut kas notiktu.

Ģirts Ozoliņš/MN

Filmā “Pastkarte no Romas” galvenās lomas atveido pašmāju izcilie un iemīļotie aktieri: Indra Burkovska un Jānis Jarāns. Elza Gauja šos aktierus nodēvēja par zelta duoansambli un ne velti.

Ģirts Ozoliņš/MN

Filma stāsta par pastnieku pāri Alvīni un Ernestu, kuriem tuvojas sudrabkāzas, taču viņu dzīvē ienāk Alcheimera slimība. Šī slimība ir biedējošāka, kā sākumā var šķist, jo atmiņas zudums Alvīnei ar katru dienu pieņemas spēkā, bet dzīve turpinās.

Ģirts Ozoliņš/MN

Šis patiesi, kā filmas veidotāji stāsta, ir traģisks, bet reizē dzīvi apliecinošs stāsts par to, cik reizē grūti un viegli ir mīlēt. Un, lai laimētu kāroto ceļojumu uz Romu, Alvīne un Ernests ķeras pie viltīgas shēmas ar loterijas kuponiem, taču viņu ieceri aizēno Alvīnes strauji progresējošā Alcheimera slimība. Šī slimība vijās caur visu filmu, kas precīzi ļauj nolasīt režisores ieceri. Izstāstot par slimību, kas pēkšņi sāk progresēt. Un parādot to, kāda ir ikdiena tiem, kas ir blakus.

Ģirts Ozoliņš/MN

Elzas Gaujas spēlfilma mīlasstāsts “Pastkarte no Romas” ir režisores maģistrantūras studiju diplomdarbs. Tāpat spēlfilma ir saņēmusi četras nominācijas nacionālajai kino balvai “Lielais Kristaps”.

Ģirts Ozoliņš/MN

Filma uzņemta Latvijā un Itālijā, tā veidota studijā Picture House sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju un studiju Riverbed.

Ģirts Ozoliņš/MN

Filmas operators ir Aleksandrs Grebņevs, scenāriju veidojušas Elizabete Lukšo - Ražinska un Elza Gauja, filmas māksliniece ir Ieva Kauliņa, kostīmu māksliniece - Kabish, montāžas režisors - Jurģis Ločmelis.

Ģirts Ozoliņš/MN

Filmas mūzikas autors ir Andris Gauja, mūziku iespēlējuši Matīss Čudars, Artis Orubs, Jānis Porietis un Andris Gauja. Filmas producenti - Uģis Riekstiņš, Elza Gauja, Andris Gauja, izpildproducente Marta Šleiere.

Ģirts Ozoliņš/MN

Itālijas vēstnieks Alessandro Monti pagodināja pirmizrādi ar savu klātbūtni, veltot pateicības vārdus. Un pats pārsteidzošākais bija tas, ka vēstnieks runāja latviski, tāpēc dzirdētais izraisīja vētrainas pelnītas ovācijas:

Man ir patiess prieks būt šovakar filmas “Pastkarte no Romas” pirmizrādē. Mēs vēlējāmies sniegt nelielu atbalstu šai filmai - mīlestības apliecinājumu Itālijai, itāļu valodai. Šī ir ļoti emocionāla filma, kuru raksturo galveno aktieru emocionālais sniegums, kas apvieno drāmu un komēdiju. Paldies un izbaudiet skatīšanos.

Ģirts Ozoliņš/MN

No 12. janvāra filma dodas pie skatītājiem, apciemojot dažādus kinoteātrus visā Latvijā. Turklāt daudzos seansos piedalīsies arī filmas aktieri un veidotāji. Lai garš mūžs filmai, kas apstādināja laiku, aizmirstot par ārpasauli.

Publicitātes foto

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv