© Foto: Lūcija Rošāne

Tā ir laime, ja zini, kur iet. Kādi mērķi paspārnē un sapņi azotē. Tomēr māksla nav zināt, kur iet. Māksla ir iet. Tā ir mana pārliecība par aizgājušo gadu un pārliecība, sagaidot Jauno. Lai 2024. gadā Laimes māte lutina! Esiet laimīgi!

Pateicos no sirds tiem, kuri atsaucās manam aicinājumu uz mirkli padomāt, kāds bija šis gads. Jūsu atklātība iedvesmo! Paldies!

Mūziķe, dziesmu autore un izpildītāja Linda Leen

Foto: Andrejs Sergejevs

Mana vērtīgākā 2023. gada atziņa ir uzticēties savai intuīcijai un pieredzei. Pilnībā atzīt un pieņemt sevi, kāda esmu, un iet pasaulē, darbā, attiecībās kā autentiskākajai sevis versijai. Un tad īstie cilvēki atrodas vai paliek un pārējie ar mieru dodas tālāk. Ar prieku veidoju savu domubiedru cilti.

Jaunā gada apņemšanās ir negaidīt “īsto” brīdi, bet sērfot radošo vilni un ražīgi strādāt. Ierakstīt un izdot jauno solo albumu. Un vienlaikus gūt prieku no procesa un vienkāršās dzīves ar draugiem, kolēģiem, domubiedriem.

Būt cilvēkos, ar kuriem dalu vienotas vērtības, mērķus, apzinātību.

Lasītājiem novēlu būt, cik vien iespējams pašiem. Domāt, pieņemt lēmums, izdarīt izvēles, uzņemties atbildību. Būt savas dzīves centrā, iemīlēt sevi, tagadni, dotos apstākļus un izveidot no tā ko vērtīgu sev un pasaulei.

Latviešu rakstniece un kino producente Lelde Kovaļova

Foto: Valentīna Abrazeja

2023.gads bija būtisks gads manā profesionālajā izaugsmē, tāpēc guvu arī vairākas atziņas, kas palīdz turpmākajā komunikācijā ar citiem. Vērtīgākā bija labāka izpratne par profesionālismu darba vidē un par cilvēkiem, kurus dēvējam par profesionāļiem.

Kino nozarē darba apstākļi nav viegli, jo mums jāstrādā kopā vairākas nedēļas un pat mēnešus, garas darba stundas, bieži vien izaicinošos apstākļos. Mēs iepazīstam savus kolēģus labāk, nekā standarta astoņās darba stundās.

Par spīti sasniegtajam profesionālajā jomā, es arvien uzskatu, ka mēs esam vien ceļa sākumā un katrs jauns projekts, darbs, ideja ir jauns izaicinājums. Diemžēl šogad novēroju, ka ir cilvēki, kuri publiskajā vidē tiek uzskatīti par savas nozares ekspertiem, bet realitātē iemaņas vēl būtu jāuzlabo, tāpat kā komunikācija ar apkārtējiem - elementāra cieņa un pieklājība.

Apsolīju, ka 2024.gadā turpināsim komandā pulcēt cilvēkus, kuri neapstājas izaugsmē un nekādā gadījumā nav augstprātīgi. Uzskatu, ka mums katram visu dzīvi jāturpina mācīties un praktizēties arī jomās, kur jau esam šķietami daudz sasnieguši.

Esmu mērķu cilvēks un ticu pierakstītām lietām, jo tiek ieliktas pūles un darbs, lai tās piepildītu, tāpēc apņemšanās ir daudzas arī 2024.gadam. Tiesa, es sev nepārmetu, ja kaut ko neizdodas piepildīt. Mācos sev “uzsist pa plecu” un teikt: Tu tik un tā esi malace, viss būs labi!

Lasītājiem novēlu vienu, labāko, ko šeit, zemes virsū, vērts ir iegūt mīlestību un draudzību.

Volejboliste Anastasija Samoilova

Foto: Vadims Morozovs

Mana Jaunā gada apņemšanās ir sagatavoties Olimpiskam spēlēm tā, lai redzētu sevis labāko versiju - gan fiziski, gan psiholoģiski.

Mani 2024.gada vārdi ir harmonija un apzinātība. Harmonija ar sevi, strādāt, bet arī atpūsties, domāt par sevi un saviem tuviniekiem, koncentrēties uz labam lietām un neaizmirst sevi arī palielīt.

Novēlu Jaunajā gadā celties ar smaidu, lai katra diena ir pozitīva un labām emocijām pilna!

Volejboliste Tīna Graudiņa

Foto: Privātais arhīvs

Vērtīgākā 2023. gada atziņa. Pabeidzot maģistru 2023. gada maijā un līdz ar to nodarbojoties tikai ar pludmales volejbolu, sapratu, ka ir ļoti svarīgi nelikt visas olas vienā grozā un atrast balansu starp sportu un pārējo dzīvi.

Šis man bija pirmais gads, kad pludmales volejbols kļuva par īstu darbu, nevis tikai nodarbi paralēli mācībām, līdz ar to arī visas atziņas, kas nāk kopā ar pirmo darbu.

Jaunā gada apņemšanās ir notamborēt segu. Vēlos vairāk nodarboties ar rokdarbiem.

Novēlu, lai katru reizi, kad parādās iespēja izpalīdzēt kādam cilvēkam, mēs to arī izdarītu!

STV raidījuma “Kad viņas satiekas” vadītāja Baiba Vītiņa

Foto: Valdis Skudre

Jaunajā gadā gribas būt mazliet savtīgākai kā ierasts. Ikdienā daudz domāju par ģimeni un bērniem, primāri nodrošinot viņu vajadzības un vēlmes, bet šogad gribas sevi pavirzīt priekšplānā, lai gan emocionāli, gan arī fiziski justos savā labākā versijā.

Jauno gadu gan uztveru vairāk kā atskaites punktu, kad sarakstu uz lapas visu, ko gribētos gada laikā realizēt. Pierakstīto vienmēr saglabāju, lai Vecgada vakarā var izvērtēt, cik daudz piepildījies.

Lielas apņemšanās nelieku uz Jaungada pleciem, šķiet, ja gribas kādas lielas pārmaiņas, tad der jebkurš datums. 1. janvāris noteikti nebūs garantija, ka viss piepildīsies.

Atziņa Vecajā gadā? Katras beigas ir kā jauns sākums un izrādās, ka pastāv tikai tas, kas pārmainās.

No sirds novēlu atrast līdzās īstos cilvēkus, kuri vienmēr būs atbalsts un virzītājspēks, lai tiektos tuvāk sapņiem. Atliek vien noticēt sev un izvirzīt drosmīgus mērķus, pēc kuriem tiekties. Lai top!

Mūziķe, vokālās grupas Framest un muzikālās apvienības “Vintāža” soliste Rūta Dūduma - Ķirse

Foto: Lūcija Rošāne

Šis gads man personīgi iezīmējās “sevis meklēšanas” zīmē. Sev uzdevu jautājumus: ko es vēlos dažādās dzīves jomās? Un, ziniet, ir grūti to noformulēt, bet tas ir jāizdara un uz to arī jāfokusējas. Citādi laiks tiešām paskrien ar vēja spārniem un tu attopies, ka esi iesācis vairākas lietas, bet neesi tās izdarījis līdz galam.

Dažreiz sava “iekšējā bērna” kaprīzes jāprot atšķirt no pieaugušā ambīcijām un jādara tikai tas, kas tevi piepilda šajā konkrētajā dienā, laikā, vecumā.

Runājot par cilvēkiem apkārt, tev visiem nav jāpatīk un tas ir OK. Arī tev var nepatikt visi un cik liels atvieglojums rodas, kad to saproti un ar savām darbībām vairs neizpatīc citiem.

Mana Jaunā gada apņemšanās noteikti nebūs oriģināla. Tāpat kā vairums sieviešu ap 30 vēlas sev patikt, sevi mīlēt, meklēt mieru, līdzsvaru. Taču es šo visu jau sāku darīt 2023.gadā, jo, manuprāt, lai sāktu ko darīt sevis un savas veselības un labsajūtas labā, nav jāgaida 10, 9…3, 2, 1… atskaite. Ir vienkārši jāsāk darīt un tas jāturpina arī nākamgad. Mans lielākais izaicinājums - motivācija un pašdisciplīna, lai pabeigtu iesāktos darbus, tajā skaitā, pirmo albumu.

Es gribētu atgādināt, ka arī sliktās, bēdīgās, šķietami neglābjamās situācijās var atrast pozitīvo. Ir tikai jāmāk to saredzēt.

Novēlu tvert visu vieglāk, ar krietnu devu humora un smieklu, neuztraukties, ja kāds nedomā tāpat kā tu. Novēlu palikt autentiskam un nevienam nelīdzināties, nesekot aktuālākajiem trendiem un tendencēm, tie agrāk vai vēlāk beidzas. Šis laiks tik ātri steidzas, ka visas iespējas, ko piedāvā pasaule, fiziski un mentāli nav iespējams aptvert. Un arī nevajag. Labāk piezvanīt mammai, izrunāties ar brāli, samīļot bērnus un priecāties par to, kas tev ir!

Mūziķe Katrīna Gupalo

Foto: Jānis Romanovskis

2023. gadā nonācu pie atziņas, cik svarīgi ir vienmēr turpināt mācīties, attīstīties un pilveidoties. Tieši to ar pieaugošu azartu sāku darīt Vecajā gadā un, jo vairāk darīju, jo labāk jutos.

Jaunajā gadā šoreiz man ir vēlme turpināt iesākto un mēģināt saglabāt harmoniju dzīvē, kur gandrīz pietiek laika visam - mūzikai, menedžmenta darbiem, klausītājiem, ģimenei un pašai sev.

Vēl sapņoju 2024. gadā beidzot aizlidot pie manas tuvākās draudzenes uz ASV. Savukārt lasītājiem novēlu priecāties par skaistajām lietām un notikumiem dzīvē, ieraudzīt vairāk labo un patīkamo, bet to, kas nepatīk, sagādā nepatīkamas emocijas un neapmierinātību, pamēģināt pamazām izmainīt.

Kas zina - varbūt sanāks un tad būs prieks gan pašam un pašai, gan arī apkārtējiem. Šā uzdevuma veiksmīgākai realizēšanai, lai būtu spēks, enerģija un lieliska pašsajūta, novēlu arī sportot, pastaigāties un mīlēties!

Dziedātāja Katrīna Dimanta

Foto: Lauris Vīksne

Mana vērtīgāka 2023. gada atziņa ir tā, ka veselība ir jāuztur un jāļauj sev atpūsties, kad tas nepieciešams.

Es noteikti šogad mācījos pacietību un pateicību saplēstās kājas saites dēļ. Visam savs laiks, neko nevar nokavēt.

Nākamgad vēlos satikt draugus ceļojot. Ir jau šis tas ieplānots, bet ceru arī uz negaidītiem pavērsieniem. Sarunāts igauņu draugus satikt Meksikā, bet Kanādas draugus, piemēram, Amerikā. Ir vēlme būt kopā vairāk ar savējiem. Un varētu sākt domāt par otrā solo albuma izdošanu.

Novēlu visiem labu veselību un daudz priecīgus mirkļus. Būt mīļoto apskāvienos un peldēt smaidu jūrā!

Multimākslinieks Jānis Krīvēns

Foto no personiskā albuma

Jaunajā gadā apņemos vairāk rūpēties par savu veselību - gan fizisko, gan mentālo, rādot piemēru citiem, kuriem bijis līdzīgs dzīvesstils manējam. Apņemos vairāk laika pavadīt ar saviem tuvajiem un mazāk izolēties no ārpasaules, vairāk socializēties, kad tas nav tikai saistībā ar darbu. Protams, ka apņemos arī izklaidēt ar augstas kvalitātes saturu un projektiem arī nākamajā gadā.

Galvenā atziņa, ko esmu sapratis par šo gadu - nav jēgas diži neko plānot, jo vienu dienu no pasaules vai apkārtējiem faktoriem varēsi savus plānus izmest miskastē.

Dzīvo šodien! Varbūt mazliet arī rīt, bet galvenokārt šodien.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv