© Publicitātes foto

Grūti atrast kādu, kurš nav redzējis kaut vienu no “Viens pats mājās” filmām. Tāpat arī šķiet gluži kā neiespējamā misija atrast kādu, kurš nezina, kas ir Kevins. Tas tāpēc, ka jau gadiem filmas “Viens pats mājās” ar Kevina lomas atveidotāju Makoliju Kalkinu paliek nepārspētas.

Turklāt katru gadu no jauna pie TV ekrāniem mēs redzam, ka Kevins palicis viens pats mājās. Jā, atkal šī kļūda, katastrofa, kā nu kurš šo “aizgulēšanos” sauc, ir notikusi. Taču smieklu lēkmes apciemo no jauna, lai arī cik reizes - 3, 10 vai pat 33 reizes kopš pirmā filma ir nonākusi TV ekrānos esi redzējis šo kases grāvēju. Tas tāpēc, ka “Viens pats mājās” ir noslīpēts gluži kā dimants. Neko pielikt, neko atņemt. Pie šī ir strādāts ar izcilu aci - gan režijā, gan montāžā, un galvenokārt aktieru atlasē.

Publicitātes foto

Makolijs Kalkins zem lupas

Ziemasvētku filmu topa augšgalā uzvaras laurus pārliecinoši plūc “Viens pats mājās”. Un tas ir pateicoties arī izcilajam galvenās lomas atveidotājam aktierim Makolijam Kārsonam Kalkinam, kura saknes meklējamas Amerikā. Izrādās, ka aktieris savas kino gaitas sācis jau sešu gadu vecumā. Taču pirmā loma kino laukumā viņam bija, pārkāpjot 8 gadu slieksni. Pirmā filma, kurā viņš piedalījās, bija “Rocket Gibraltar”.

Turklāt šī filma bija zemais starts, lai nonāktu filmas “Viens pats mājās” komandas redzeslokā. Un jau pēc diviem gadiem, būdams 10 gadus jauns puisis, Kalkins tika izvēlēts galvenajā lomā. Uzticot Kevina Makalistera lomu desmitgadniekam, kuram šī bija tikai otrā pieredze kino laukumā, ko ne velti ir vērts atcerēties, apliecināja, cik talantīgs un spējīgs viņš var būt šajā prasīgajā industrijā, turklāt būdams tik jauns. Pirmā filma uz kinoekrāniem iznāca 1990. gada 16. novembrī, gūstot lielu atzinību un popularitāti visā pasaulē.

Publicitātes foto

Kalkinam pēc šīs filmas tika prognozēta vērienīga karjera. Īsts tīrradnis bija nonācis Holivudas mednieku acu priekšā. Pēc diviem gadiem viņš piedalījās arī filmas turpinājumā jeb “Viens pats mājās 2” tapšanā.

Filma iznāca un veiksmīgi turpināja iesākto ceļu uz panākumiem, bet nākamās filmas uzņēma bez viņa līdzdalības. Taču nākamajam aktieriem, lai kā gribētos, Kalkina iesākto tā arī neizdevās pārspēt. Kevins palika Kevins Kalkina zābakos.

Tāpat nepamanīts nepaliek fakts, ka par lomu pirmajā “Viens pats mājās” filmā aktieri nominēja prestižajai “Zelta globusa balvai”, kas bija apliecinājums tam, ka tagad - viss tikai sākas. Taču diemžēl kino gardēžu liktās cerības pievīla realitāte. Makolijs Kalkins 1995. gadā, vien pēc pieciem gadiem, kad sākās filmas “Viens pats mājās” uzvaras gājiens, pārtrauca filmēties. Un šeit jautājumu ir vairāk par atbildēm. Viens no minējumiem, kāpēc tā, ir pazaudētā bērnība un sekas, ko rada tas, ka neesi bijis tāds, kā visi, jo slavai ir sava medaļas otrā puse.

Publicitātes foto

Šeit vēlos atgādināt, ka arī slavenās dvīņumāsas Olsenas, kuras kino laukumā nonāca būdamas pavisam mazas vien 3 gados, pieaugot un pašām izdarot savas dzīves izvēles, saprata, ka starp prožektoru gaismām vairs nemūžam nevēlas atgriezties. Taču, runājot par Kalkina karjeras līkločiem, viņš tomēr izvēlējās par labu kino ekrāniem. Un tā 2003. gadā 23 gadu vecumā viņš atgriezās pie saknēm, viesojoties televīzijas šovā “Will & Grace” un ar lomu filmā “Party Monster”. Taču diemžēl prieks bija īss, jo jau pēc gada aktieris nonāca dzīves tumšākajā posmā, kas neļāva turpināt iesākto, bet gan mainīja dzīvi uz visiem laikiem.

Publicitātes foto

Nedrīkst aizmirst, ka aktieris savas dzīves laikā ir iemēģinājis sevi arī mūzikā. 2013. gadā Kalkins bija viens no Ņujorkas rokgrupas “Pizza Underground” dibinātajiem, kur viņš bija vokālists, taču 2018.gadā Kalkins paziņoja, ka grupa ir beigusi savu darbību.

“Viens pats mājās” triumfs

Filmai “Viens pats mājās” ir savs rekords. Tā ir iekļauta visiem labi zināmajā Ginesa rekordu grāmatā, kā visu laiku ienesīgākā sava žanra filma. Filmas režisors ir Kriss Kolumbuss, kurš 1990. gada 10. novembrī Čikāgā, prezentējot filmu pirmizrādē uz lielā ekrāna, mainīja daudzu filmā iesaistīto dzīves, ne tikai savējo.

Publicitātes foto

ASV kinoteātros “Viens pats mājās” demonstrēja no 1990. gada 16. novembra un tās panākumi sāka velties visā pasaulē, arī tepat, Latvijā, gluži kā sniega bumba. Turklāt, lai arī aiz muguras ir 33 gadi, kā pirmā tika finišēta, “Viens pats mājās” filmas turpina savu zvaigžņoto ceļu.

Publicitātes foto

Tas liek jautāt, vai kādam režisoram līdz šodienai ir izdevies radīt Ziemassvētku filmu, kas būtu cienīga stāvēt blakus jau radītajām “Viens pats mājās” filmām? Atbilde, protams, katram ir zināma.

Lieki piebilst, ka režisora debija kino industrijā bija tikai 3 gadus pirms “Viens pats mājās” zvaigžņu ceļa. Režisora pirmā filma ir 1987. gadā, filma “Adventures in Babysitting”. Protams, sava slavas daļa pienākas arī scenārija autoram un producentam Džonam Hjūzam, kurš ir leģendārs vēl aizvien un paliks atmiņā ar savām kinokomēdijām.

Publicitātes foto

Tāpat jāuzteic izcilie aktieri, kuri blakus Kalkinam nevarēja atpalikt. Slaveno bandītu lomā aktieri Džozefs Frenks Peši un Denjels Džeikobs Stērns mūžam paliks sirdīs, manuprāt, uz visiem laikiem, jo nospēlēt tā, kā viņi abi, trūkst komentāru.

Tāpat arī Kevina vecāku lomās pārliecinoši iejutās aktieri Ketrīna O’Hāra un tēvs Džons Hērds, kas apliecināja, ka patiesi ir cienīgi vecāki Kevinam.

Slavas ēnas puse

Diemžēl finansiālajai brīvībai, varai un atpazīstamībai, ko nes iegūtā lomas slava, sekas dažreiz mēdz būt biedējošas. Slavai, ar kādu ir saskārušies un turpina saskarties Holivudas talanti, ir arī ēnas puses. Un Kalkins šajā stāstā diemžēl ir īstais piemērs.

Publicitātes foto

2004.gada 17. septembrī, Oklahomā Kalkinu arestēja par 17,3 g marihuānas, 16,5 mg alprazolama un 32 mg klonazepāma pārnēsāšanu, par to Kalkinu ieslodzīja, tomēr ātri atbrīvoja pret 4000 ASV dolāru drošības naudu. Tiesā viņam piesprieda trīs gadu nosacītu cietumsodu un 540 dolāru soda naudu. Kalkins bijis pasažieris, kāda vīrieša vadītā automašīnā un bija ceļā uz Ņujorku.

Pie aktiera tika atrastas narkotiskas vielas, ko viņš bija ieguvis bez receptes. Pēc cietumā pavadītām divām stundām Kalkins tika atlaists pret drošības naudu un pēc incidenta Kalkins televīzijā atzinās, ka ikdienā lieto marihuānu, taču noliedza, ka viņam būtu atkarības problēmas.

Publicitātes foto

Taču šis fakts, lai kā arī vēlētos, paliks neizdzēšams no viņa biogrāfijas, ar ko var iepazīties ikviens interesants. Turklāt problēmas ar narkotikām aktierim ir bijušas samērā lielas, lai kā viņš tās noliegtu, kas ir arī viens no iemesliem, kāpēc viņš nespēja izveidot veiksmīgu karjeru, kāda bija prognozēta pēc “Viens pats mājās” triumfa. Tikai pēc gadiem 2012. gadā viņš medijiem atzinās, ka katru mēnesi narkotikām tērē tūkstošus. Turklāt viņa nežēlīgās atkarības ietekmi varēja manīt arī izskatā, Kevina fani reizēm pat neatpazina iemīļoto aktieri, jo, skatoties uz viņu, varēja secināt, ka viņam neiet tik labi. Bažām par viņa dzīves patiesajām aizkulisēm, turpinājās gadiem.

Privātās dzīves aizkulises

Šobrīd, cik var redzēt medijos, atliek secināt, ka zvaigznei, salīdzinot ar pagātni, iet daudz labāk un viņš cerīgi skatās uz tagadni un nākotni. Viņš velta visu savu uzmanību ģimenei, audzinot savus bērnus un rūpējoties par mīļoto.

Publicitātes foto

Pirms trīs gadiem 40 gadu vecumā, Kalkins kļuva par tēvu. Par savu izredzēto aktieris izvēlējās savas bērnības industrijas pārstāvi aktrisi Brendu Songu, kas ir 7 gadus jaunāka par viņu. Abi iepazinušies pirms vairākiem gadiem filmēšanas laikā Taizemē. Aziātu izcelsmes amerikāņu aktrise ir lielākais atbalsta plecs un otrādi.

Publicitātes foto

Par Kalkina un Brendas Songas romānu plašāk sabiedrībā kļuva zināms 2017. gada jūnijā. 2022. gada janvārī viņi paziņoja par saderināšanos, taču tobrīd aktieri jau bija kļuvuši par vecākiem. Brenda dāvināja Kalkinam pirmdzimto meitu Dakotu, kuram Makolijs deva vārdu par godu savai pāragri mirušajai māsai. Savukārt 2022. gada decembrī, pasaulē nāca otrs bērns dēls Kārsons.

Beidzot Holivuda novērtē

Jaunākais dzīves notikums Kalkinam ir grandiozs un pāri visām privātās dzīves tumšākajām likstām, arī pelnīts. Šā gada decembra sākumā Kalkins 43 gadu vecumā beidzot sagaidīja savu zvaigzni Holivudas Slavas alejā. Svinīgajā atklāšanas ceremonijā aktieris knapi spējis valdīt asaras.

Publicitātes foto

Makoliju šajā zvaigžņotajā brīdī atbalstīja vairāki viņa dzīves svarīgākie cilvēki. Ne tikai dēliņš ar mīļoto sievieti, bet arī Kevina Makalistera mamma filmā “Viens pats mājās”, kas bija viens no aizkustinošākajiem brīžiem, jo abi aktieri pēc vairākiem gadiem satikās, lai ieskatītos acīs, veltot arī aizkustinājuma vārdus.

Publicitātes foto

Makolij, apsveicu. Tu esi pelnījis savu zvaigzni Holivudas Slavas alejā. Un paldies, ka uzaicināji mani, savu “mammu”, kura tevi atstāja mājās nevis vienu, bet veselas divas reizes, lai dalītos ar tevi šajā priecīgajā notikumā. Es ar tevi tik ļoti lepojos, sacīja Ohāra, svinīgajā pasākumā.

Publicitātes foto

Atliek novēlēt, lai šī saņemtā Holivudas zvaigzne atgādina aktierim, ka viņš Holivudas slavas alejā nav nejauši. Lai izdodas priecēt vēl!

Publicitātes foto

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv