© Publicitātes foto

Animāciju pirmsākumi tādiem grandiem kā “Rotaļlietu stāsts”, “Kung Fu Panda” un “Kā pieradināt pūķi” sākās jau pirms vairākiem gadsimtiem. Mazās šķirstāmgrāmatiņas (flip – book) un zoetropi aizrāva cilvēkus jau pirms vispār radās filmas.

Pat alu zīmējumos tika radītas pirmās animācijas (pēc mūsdienu standartiem) - dzīvnieki, kas uzzīmēti ar garākām kājām izskatījās kustīgi, kad blakus bija iekurta uguns.

Tas bija gluži vai nenovēršami, ka animācija kā filmu žanrs uzplauks. Mākslinieki visu laiku gribēs eksperimentēt un radīt ko jaunu, ko aizraujošu. Protams, ir populāras un labas animācijas filmas, piemēram, “Sniegbaltīte” vai tas pats “Rotaļlietu stāsts”, taču bieži vien tiek aizmirstas tik daudz labas animācijas, kam noteikti ir vērts pievērst uzmanību. Te ir saraksts ar 10 populārām un ne tik populārām animācijas filmām, kas noteikti atdzīvinās mājokli ziemas brīvlaikā.

Publicitātes foto

Lieliskais Lapsas kungs (Fantastic Mr. Fox)

Filma ir 2009. gada stop - motion (leļļu animācijas) filma, kuras režisors ir lieliskais Vess Andersons, stāsts ir balstīts pēc Roalda Dāla stāsta ar tādu pašu nosaukumu. Animācijas filma ir par to, kā lapsu ģimenes tēvs, cenšoties izrauties no ikdienas rutīnas, sastrādā nepatikšanas ne tikai sev, bet arī visiem pārējiem meža iemītniekiem. Animācijas stils ir neierasts, kadri un ainavas - krāšņas un omulīgas, un paši stāsta varoņi ir izstrādāti līdz pilnībai. Līdzīgā stilistikā (tas pats režisors) ir iespējams noskatīties “Suņu sala”. Ieteicamais vecums - 7+

Publicitātes foto

Zirnekļcilvēks. Ceļojums zirnekļpasaulē (Spiderman. Into the Spiderverse)

Šī animācijas filma izraisīja revolūciju animācijas pasaulē - mākslinieki apvienoja 3D un 2D animāciju, lai radītu Zirnekļcilvēku komiksiem līdzīgo stilu. Lai gan varonis ir no Marvel studijas, pašu filmu veidoja Sony, tātad tai ir labāka kvalitāte. Stāsts ir par pavisam citu Zirnekļcilvēku: pusaudzi Mailsu Moralezu, kurš ne tikai pats kļuva par Zirnekļcilvēku, bet iepazina vēl citus zirnekļcilvēkus un citiem paralēliem visumiem. Kadri ir krāsaini un izteiksmīgi, animācija ir patīkama un acīm baudāma, turklāt šogad iznāca otrā daļa - “Zirnekļcilvēks. Pāri zirnekļpasaulei”, ko jau uzskata par animācijas filmu augstāko virsotni. Ieteicamais vecums - 12+

Publicitātes foto

“Runcis Zābakos”/“Runcis Zābakos. Pēdējā vēlēšanās”

Šogad beidzot iznāca leģendārās animācijas filmas “Runcis Zābakos” otrā daļa “Runcis Zābakos. Pēdējā vēlēšanās”. Es domāju, ka katrs ir redzējis pirmo daļu, bet otrā daļa stipri atšķiras. Pirmkārt, animācijas stils ir iedvesmots no zirnekļcilvēka animācijas filmas (2D/3D, liekot filmai izskatīties pēc krāsainās stāstu grāmatas.) Otrkārt, stāsts, lai gan joprojām viegli saprotams maziem bērniem, ir aktuāls (šoreiz patiešām) visu vecumu skatītājiem. Animācijas filmā ir gan Runča bailes no nāves, gan meklējumi pēc patiesas ģimenes, un, protams, vēl daudz kas cits. Vislabāk būtu abas filmas skatīties vienā vakarā, lai 100% varētu izbaudīt Runča zābakos maģijas pilno pasauli. Ieteicamais vecums - U

Publicitātes foto

Pasaka par Princesi Kaguju (The Tale of the Princess Kaguya)

Šī animācijas filma bija kā populārākās japāņu animācijas studijas Ghibli eksperiments, jo tā noteikti neatbilst nevienai mūsdienu filmu normai. Stāsta pamatā ir japāņu folkloras pasaka par bambusu cirtēju, kurš kādā stāstā atrada mazu zīdaini - Mēness princesi Kaguju. Filma ir zīmēta tā, lai izskatītos pēc tradicionālās senās japāņu mākslas, un noteikti ir viena no vizuāli askētiskākajām un baudāmākajām filmām. Tomēr šo filmu ir iespējams noskatīties tikai vai japāniski (ar angļu subtitriem) vai angliski. Ieteicamais vecums - 12+

Publicitātes foto

Briesmoņu māja (Monster House)

Šo filmu ieteicams noskatīties visiem šausmu mīļotājiem. Ideāla sniegaina vai lietaina vakara izklaide. Filma stāsta par trīs kaimiņu bērniem, kuri atklāj, ka turpat blakus esošā māja ir dzīva. Viena no retajām ģimenes filmām, kurā humors ir domāts arī lielajiem bērniem un vecākiem. Pati filma nav tik baisa kā “Kerolaina”, tomēr joprojām rada šausmu sajūtu ar baisajiem kadriem un spraigo noskaņu.

Ieteicamais vecums - 7+

Publicitātes foto

Kubo un divas stīgas (Kubo and The Two Strings)

Šī, tāpat kā “Lieliskais Lapsas kungs”, arī ir stop - motion animācijas filma no tās pašas studijas, no kuras nāk “Paranormens” un “Kerolaina”. Stāsts norisinās 12. gadsimta Japānā, kad 12 gadīgs zēns Kubo grib izbēgt no savas ģimenes ļaunajiem gariem, atrodot un uzvelkot sava tēva maģiskās bruņas. Animācija ir iespaidīga, ļaunie tēli izskatās īpaši biedējoši. Filma rada mītisku un noslēpumainu atmosfēru, jo tā Japāna, no kurienes nāk galvenais varonis, ir maģijas un mitoloģisku būtņu pilna.

Ieteicamais vecums - 7+

Publicitātes foto

Anastasija (Anastasia)

Lai arī cik pārsteidzoši tas nebūtu, Anastasija nav Disneja animācijas filma (bet ļoti izskatās pēc tādas). Filma mums rāda citādākas beigas 1917. gada krievu Februāra revolūcijai, tā ir arī diezgan populāra sazvērestības teorija, ka karaliskās ģimenes slaktiņā izdzīvoja cara Nikolaja II meita Anastasija. Filmā viņa pieaugusi ir zaudējusi atmiņu par šo notikumu, un kopā ar jauniegūto draugu dodas meklēt savu pāri palikušo ģimeni. Manuprāt, šī ir viena no retajām animācijas filmām, kura visdabiskāk attēlo divu cilvēku attiecības - nav klišeju, pārspīlējumu, pavairotas intrigas. Arī cilvēku kustības ir dabiskas, cilvēcīgas, tomēr animācijas veidošanas laikā netika izmantoti dzīvi cilvēku modeļi.

Ieteicamais vecums - 7+

Publicitātes foto

Rango (Rango)

Rango ir mūsdienu 3D animācijas filmu klasika. Tajā nav Disneja banalitātes, tikai skarbo vesternu realitāte. Lai gan realitāte tā noteikti nav. Stāsts ir par to, kā parasts mājas hameleons Rango pēc būra neveiksmīgas izkrišanas no saimnieku mašīnas attopas tuksnesī, kurā valda mežonīgo rietumu likumi. Filmas režisors ir tas pats, kas veidoja “Karību jūras pirātus”, Rambo ierunā Džonijs Deps un filma 2012. gadā ieguva Oskara balvu kā “Best animated feature”. Lai gan galvenie varoņi ir abinieki, kukaiņi vai mazi zīdītāji, tēlu veidotājiem ir izdevies attēlot katru varoni tik kodolīgi, ka skatītājs uzreiz varētu iztēloties to cilvēku veidolu.

Ieteicamais vecums - 12+

Publicitātes foto

Wolfwalkers

Wolfwalkers (tulkojuma nav) ir īpaša ar to, ka tā ir viena no pēdējām ar roku zīmētajām 2D animācijas filmām, turklāt tā ir īru studijas filma. Darbība notiek kādā mazā viduslaiku Īrijas ciematā, kuram blakus atrodas biezs mežs ar cilvēkiem, kas miega laikā pārvēršas par vilkiem. Izcili izveidots stāts, elpu aizraujoši skati - dažreiz grūti noticēt, ka tas viss patiešām ir zīmēts ar roku. Katra varoņa vizuālās īpašības ir akcentētas, padarot tos unikālus un atpazīstamus. Filma ir salīdzinoši īsa, tikai 103 minūtes, taču tajā ieguldītais darbs ir bijis gadiem ilgs. Kādā intervijā viena no filmas māksliniecēm teica, ka komanda bieži vien staigāja pa vēsturiskām Dublinas ieliņām, tikai lai stāstam varētu pēc iespējas precīzāk “noķert” sajūtu un esenci.

Ieteicamais vecums - 7+

Publicitātes foto

Aristokaķi (The Aristocats)

Aristokaķi ir pēdējā Disneja filma, kurā tika iesaistīts Volta Disneja vecākais brālis un firmas līdzīpašnieks Rejs O. Disnejs. Stāsts ir par aristokrātiskiem kaķiem, kurus nolaupa kaķu saimnieces sulainis, lai varētu iegūt viņiem atvēlēto bagātību. Tas ir veidots pēc patiesiem 1910. gada notikumiem. Lai arī cik dramatiski neizklausītos, šī filma ir viegla, patīkama un smieklīga, noteikti atsauc bērnības atmiņas. Interesanti, ka viens no filmas galvenajiem varoņiem kaķis Tomas O’Meilijs (galvenās varones simpātija) mūsdienās joprojām tiek uzskatīts par vienu no vislabākajiem patēviem vispārejā filmu vēsturē, jo, izrādās, neviens tik ļoti nemīl savas draudzenes bērnus kā viņš.

Ieteicamais vecums - U

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv