© Publicitātes foto

11.11.02:24. naktī restorānā “Space Falafel”  restorānu COD īpašnieks un Tails.lv konsultants Murads Juško iesita sievietei pa deniņiem. Pēc tam šī pati persona turpināja fiziski iespaidot jau tā cietušo sievieti. Šo varmācības ainu var labi redzēt restorānā esošajās novērošanas kamerās. Pārējie restorāna apmeklētāji vienkārši noskatās un nekā neiesaistās notiekošajā.

12.11.žurnālists Lato Lapsa uz Valsts Policiju nosūtīja iesniegumu par notikušo varmācību pret sievieti.

15.11.vienā no Latvijas portāliem tiek publicēts raksts, kuram ir piekļuve tikai caur abonementu. Rakstā minēts, ka policijā uzsākts process pret Juško, norādot, ka Murads Juško iekaustījis meiteni. Rakstā cietusī tiek minētā kā “blondīne”, kuru iekaustīja. 11.11., pēc vētras sociālajos tīklos, portāls gan šo virsrakstu nomaina.

21.11. Rīgā, “Hanzas Peronā” pasaulē populārākais restorānu ceļvedis “Michelin Guide” paziņoja Latvijas labākos restorānus. Starp ceļvedī iekļautajiem ir arī COD un Tails.lv.

27.11. Mūsu rīcībā nonāk video no notikuma vietas Space Falafel 11.11., kas tiek publicēts sociālajos tīklos, izsaucot milzīgu sabiedrības rezonansi un Murada Juško nosodījumu.

28.11. Space Falafel publisko informāciju, ka ir pret vardarbību (17 dienas pēc notikušā), dienas vidū arī restorāns Tails.lv Instagram paziņo, ka nav saistīti ar Muradu Juško, lai arī soctīklos ir publicētas sirsnīgas bildes, kur pats Juško saviem kolēģiem par visu saka paldies. Savukārt Tails.lv Instagram kontā redzama bilde, kur viss restorānā kolektīvs draudzīgi pozē kopā ar Muradu Juško (šobrīd šī bilde ir dzēsta no Tails.lv Instagram konta).

Foto no personiskā albuma

Šie ir sausie fakti. Kāda ir morāle?

2023.gadā mēs dzīvojam sabiedrībā, kurā vīrietis publiski piekauj sievieti un viņam par to piespriež administratīvo sodu, gluži tāpat, ja viņš novietotu savu auto neatļautā vietā. Viņš stāsta žurnālistei, ka aizstāvējis savu ģimeni, ka nevienam neatļaus to apvainot. No tā var secināt, ka šādi laikam viņš savu rīcību attaisno. Tas ir attaisnojums? Gribas cerēt, ka nē. Mēs tomēr neesam tikko nokāpuši no koka un civilizētā sabiedrībā konfliktus pieņemts risināt citādi. Vai tomēr esam?

Incidents notika mēneša sākumā. Gan Space Falafel, gan Tails vajadzēja 17 dienas un pamatīgu sabiedrības sašutumu sociālajos tīklos, lai pēkšņi saprastu, ka viņi nosoda vardarbību. Protams, labāk vēlāk, nekā nekad, bet interesanti, cik ilgs laiks līdz šai atklāsmei būtu vajadzīgs, ja nebūtu pēkšņās vētras soctīklos? Varbūt atklāsme tā arī nenotiktu? Viss klusi tiktu paslaucīts zem tepiķīša un visi laimīgi dzīvotu tālāk, izliekoties, ka nekas nav noticis?

Publicitātes foto

17 dienas šī izlikšanās sanāca diezgan labi - Juško kungs turpināja baudīt savus iemīļotos restorānus Klusajā centrā, priecīgi fotografējās Michelin pasākumā un vēlāk arī kopā ar Tails komandu. Dzīve jau grasījās iegult vecajās sliedēs, bet te pēkšņi tāds pavērsiens. Izrādās ka lielai daļai sabiedrības tomēr Juško kunga rīcība šķiet nepieņemama. Un ak vai, viņi raksta, ka vajag boikotēt arī iepriekš minētos restorānus un, ka Tails un Cod jāatņem piešķirtā Michelin atzinība. Kurš saprātīgs cilvēks gan šādā brīdī nenovērstos no Murada Juško, jūs jautāsiet. Un patiešām, kā uz burvju mājienu - novērsās. Un pat publiski paziņoja, ka nosoda vardarbību, savos restorānos vairs nelaidīs un pārtrauc jebkādas attiecības ar Juško kungu.

Viņa pati bija vainīga

Tomēr atradās arī tādi, kas teica - bet viņa taču pati provocēja! Nav ko provocēt! Viņa taču bija galīgi piedzērusies, nedrīkst apvainot otra cilvēka māti, pati vainīga utt. Nav jābrīnās, ka Latvijā ir tik daudz sieviešu, kuras klusē par to, ka cieš no vardarbības. Ka Latvija statistiski ir 3. vietā pēc reģistrēto sieviešu skaita, kuras savas dzīves laikā piedzīvojušas fizisku vardarbību. Pārāk bieži mēs dzirdam - viņa pati bija vainīga, pati tādu izvēlējās, viņai bija pārāk īsi svārki, pārāk garas kājas, pārāk dziļš dekoltē.

Publicitātes foto

Mīļie draugi, varam veidot atsevišķu zoo vīriešiem, kuri nemāk savaldīt savus impulsus? Ak, jā, kādu laiku bija arī populārs viedoklis, ka vīrietis ir alkoholiķis, jo tur arī sieviete vainīga. Jā, arī sievietes mēdz būt vardarbīgas gan emocionāli, gan fiziski un šāda rīcība ir nosodāma. Tomēr statistika liecina, ka no fiziskas vardarbības mūsu valstī tomēr vairāk cieš sievietes. Par kādu Stambulas konvencijas ratificēšanu mēs varam runāt, ja ļaujam vīrietim publiski piekaut sievieti un izliekamies, ka nekas nav noticis? Ja par cietušo medijos rakstām - blondīni iekaustīja. Vienīgi tiem, kuri šo attaisno vai piesedz, gribētos pajautāt - ja nu viņas vietā būtu jūsu meita, sieva, māsa, mamma?

Vardarbība mīl klusumu. Ar savu klusēšanu mēs to leģitimizējam un dodam varmākam zaļo gaismu un nesodāmības sajūtu. Un jā, mēs esam līdzvainīgi.

Ja tev kāds dara pāri - neklusē. Runā, čuksti, kliedz, raksti, tikai neklusē! Jo ir dzirdīgas ausis, ir tie, kas gatavi sniegt atbalstu un palīdzību! Tu neesi viena!

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv