Trīspadsmitais, piektdiena! Divi vārdi, kas mūsdienās komentārus neprasa. Pazīstami ne tikai Latvijā, bet arī globāli, kā melnā piektdiena. Un šāda laime šogad mums iekritusi veselas divas reizes. Pirmā reize bija janvārī un otrā reize ir pienākusi šodien, kad kalendārs un laikapstākļi aiz loga saka - oktobris.

Tāpēc šodien paskatīsimies, ko patiesībā nozīmē melnā piektdiena. Nejauša māņticība, kas pārmantota jau paaudzēs vai tomēr vienkārši mazā sestdiena?

Piektdienas lāsts

Jau izsenis tautas ticējumi un leģendas, kā izrādās jau gadu tūkstošiem, aicina uzmanīties melnajās piektdienās. Pievēršot pastiprinātu piesardzību dienas izvēlētajām un arī ierastajām gaitām. Tāpēc, ka dabā tā iekārtots un vēl aizvien neizskaidrojamu iemeslu dēļ tieši melnajā piektdienā var notikt dažādas neveiksmes un pārpratumi. Ja ielūkojamies vēstures lappusēs, tad izrādās, ka jau kopš viduslaikiem par neveiksmīgu dienu tiek uzskatīts 13. datums, kurš iekrīt piektdienā.

Publicitātes foto

Tāpat bailēm par skaitli - 13, ir sena vēsture, kas nav atkāpusies vēl šobaltdien. Visā pasaulē ne tikai astrologi, bet arī viedie skolotāji iesaka uzmanīties no 13. datuma, kas iekrīt piektdienā. Kā izrādās šī teorija ir pielietojama praksē jau kopš Ādama un Ievas laikiem, jo tieši piektdienā Ādams iekodās Ievas pasniegtajā grēka ābolā.

Piektdienas “lāsts” nāk no Vecās Derības, proti, Kains savu brāli Ābelu nogalinājis piektdienā un arī Jēzus tika sists krustā Lielajā piektdienā.

Savukārt musulmaņi piektdienu pasludinājuši par svēto dienu, jo tajā neko nozīmīgu nedrīkstot uzsākt. Turklāt “fen šui” piekritēji labi apzinās, ka piektdienās, 13. datumā, piemēram, jāpasargā sevi no darījumiem ar naudu. Toties folkloras vēsturnieks - Donalds Dosijs, grāmatas “Brīvdienu folklora, fobijas un joki” (1992) autors, izvirza teoriju, ka faktiski šajā jēdzienā saplūduši divi seni ticējumi. Pirmais - par pašas piektdienas “nelaimīgumu”, otrais - par skaitli 13.

Velna ducis - 13

Publicitātes foto

Izrādās, ka skaitlis 13 ir nelaimīgs jau kopš seniem laikiem. Tā itin nemaz nav 21. gadsimta nejaušība. Skandināvu mitoloģijā ir stāsts par 12 dieviem, kuri bija sapulcējušies pie vakariņu galda un kad viņiem pievienojās neaicinātais 13 dievs, Loki dievs ar loku nošāva visu mīluli, skaistuma un prieka dievu Baldru. Baldra nāve visai pasaulei atnesa tumsu un sēras. Ļoti līdzīgs ir arī stāsts par svēto vakarēdienu, kur pie galda bija Jēzus un 12 mācekļi.

Toties numeroloģijā skaitlis 13 tiek uzskatīts par nelaimīgu gluži vienkārši tādēļ, ka seko aiz skaitļa 12.

Ducis asociējas ar pilnību, harmoniju un perfekciju. Ir 12 Olimpa dievi, 12 dzīvnieki austrumu horoskopā un, protams, 12 gada mēneši. Turpretī 13 iet pāri rāmjiem. Laika gaitā par visu nelaimju “uzvaras dienu” kļuva piektdiena 13. datumā, jo velna ducis - 13, šo skaisto kārtību izjauc, sagriežot visu kājām gaisā.

Skaudrā patiesība

Latvijā, tiesa gan pirms daudziem gadiem, tika radīts pat pētījums, kur aptaujāta sabiedrība, lūdzot nosaukt darbības, ko 13. datumā, kas kalendārā iekrīt piektdiena, nedarītu. Un jāteic, ka atbildes ir pārsteidzošas.

Viena sabiedrības daļa ne par kādu cenu šajā dienā neprecētos, citi atkal sauc jau daudz praktiskākas darbības, proti, nelidotu, nedotos ceļot ar prāmi, kuģi, pat ar vilcienu.

Publicitātes foto

Ir arī kāds, kas nedotos vēlās pastaigās vientulībā, jo mazums, kas var notikt. Citi atkal kategoriski atsakās no jebkādiem darījumiem, kas saistīti ar finansēm, kā arī atsakās tērēt melnajā piektdienā naudu. Šis gan lika mazliet padomāt, jo kā tad vispasaules iepirkšanās tūre, kas saucās “Black Friday” maratons, kas novērots arī pie mums Latvijā? Toties citi atkal nepavisam netic melnās piektdienas aptumsumam, oponējot, ka tā ir tikai diena kalendārā. Vienkārši diena, kas seko aiz divpadsmitās mēneša dienas.

Publicitātes foto

Lai laba piektdiena!

Publicitātes foto

Secinājumi par melnās piektdienas triumfu katram ir jāpieņem individuāli, un ne tikai janvārī, bet arī oktobrī. Taču no šīs dienas aizbēgt nevar. Cik daudz šīs domas aizņems mūsu prātu, jo, kā jau mēs zinām, katru mīļu brīdi arī melns kaķis var mierīgi savā ierastajā gaitā šķērsot ielu. Un tad visas domas, kas gluži kā tāds kāršu namiņš būs izjucis, bet tās pašas domas būs jāsāk būvēt no jauna: vai man tagad ir jāuzmanās, vai jāpieņem tikko redzētā patiesība, ka kaķis ir un būs vienkārši melnā krāsā?

Lai laba piektdiena! Un nekas, ja šoreiz melnāka par citām piektdienām!

Interesanti fakti par melno piektdienu:

  1. Gadā var būt maksimums trīs melnās piektdienas.
  2. Ne visās valstīs melnā piektdiena ir konkrēti piektdiena un 13. Piemēram, Spānijā un Grieķijā, kā arī dažās Latīņamerikas valstīs ir pieņemts, ka nelaimīga ir 13. datuma ceturtdiena, toties Itālijā — 17. datuma piektdiena.
  3. Dažādi pētījumi apliecina, ka piektdienā, kas ir datumā, dzīvesvietu neatstāj vidēji miljons vāciešu. Toties patoloģiskas bailes no šīs dienas, esot 8 procentiem amerikāņu.
  4. Nīderlandieši pērn pat noskaidrojuši, ka cilvēku bailes no nelaimēm melno piektdienu padarījušas par vienu no drošākajām dienām gadā, kurā būtiski sarūk autoavāriju skaits.
  5. Dažās ārvalstīs daudzdzīvokļu namiem nav 13. stāva. Tāpat ir novērots, ka privātmāju pārdod ar numuru 12a. Arī daudzu ārvalstu viesnīcās nav 13. numuriņa.
  6. Japānā, hoteļos arī nav 13. stāvs.
  7. Izrādās, ka Vācijā, Minhenē, galvenajā "BMW" ēkā, piemēram, 13. stāvs arī neeksistē, bet aizstāts, kā mēs foto redzam, ar zilu strīpu.

Publicitātes foto

Ticējumi par melno piektdienu:

  • Ja melnajā piektdienā saplīst spogulis, būs bēdas.
  • Ja tu šajā dienā griez nagus, tas aiz lielām raizēm.
  • Nekad nemaini vecu gultu pret jaunu piektdienā, tad būs slikti sapņi.
  • Izbārstīts sāls uz galda šajā dienā nozīmē strīdus.
  • Ja melnajā piektdienā kaut kas aizdegas, tad tas ir brīdinājums, ka ir jāpārdomā līdzšinējā dzīvē, jo kaut kas tiek darīts nepareizi.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv