Kanādas premjerministrs Džastins Trudo un Sofijа Greguāra Trudo, tagad nu jau bijušie laulātie © _Scanpix

Šogad politikas pasauli satricinājušas divas skaļas šķiršanās: maijā par savu šķiršanos no vīra paziņoja Somijas ekspremjere Sanna Marina, bet augustā kļuva zināms par Kanādas premjera Džastina Trudo šķiršanos. Abos gadījumos šķiršanās noritējusi klusi un mierīgi, bez jebkādām skandalozām detaļām. Bet tā šķīrās ne visas valstu pirmās personas.

Šķiršanās somu gaumē

Sanna Marina kļuva par pasaulē jaunāko premjerministri: šo amatu viņa ieņēma 2019. gada decembrī 34 gadu vecumā. Atrašanās pie varas laikā viņai nācies pieņemt daudzus nopietnus lēmumus, tostarp tikt galā ar koronavīrusa pandēmiju un reaģēt uz karu Ukrainā. 2023. gada aprīlī Sannas partija zaudēja vēlēšanās, un viņa atkāpās no amata. Burtiski pēc mēneša Sanna paziņoja par savu šķiršanos.

Kā tas tagad pieņemts, politiķe par to ierakstījusi savā Instagramā: “Mēs kopīgi iesniedzām šķiršanos. Esam pateicīgi par 19 gadiem kopā un mūsu mīļoto meitu. Mēs esam labākie draugi un mīloši vecāki, kas labi izturas cits pret citu. Mēs turpināsim pavadīt laiku kopā kā ģimene un viens ar otru.”

Sannas Marinas paziņojums par viņas šķiršanos Instagramā / _Scanpix

Interesanti, ka Sanna un viņas dzīvesbiedrs Markuss Reikonens, bijušais futbolists, tagad biznesmenis, oficiāli apprecējās tikai pirms trim gadiem, lai gan abu attiecības ilgst jau kopš agras jaunības, kad abiem bija 18 gadu. Viņu kāzas notika 2020. gada augustā antikovida pasākumu īslaicīgas vājināšanās periodā un notika šaurā lokā premjerministra oficiālajā rezidencē. Sabiedrībai šis notikums bija liels pārsteigums, jo šķita, ka šim pārim ir labi un bez oficiāli noformētām laulības saitēm. Viņu meitai tobrīd bija divi gadi.

Sanna Marina un viņas vīrs Somijas Neatkarības dienas svinībās 2022. gadā / _Scanpix

Sannas Marinas personīgā dzīve vairākkārt apspriesta presē. 2022. gadā internetā nonāca video, kur premjers dejo naktsklubā ar pazīstamu somu mūziķi, turklāt viņiem ir diezgan ciešs fizisks kontakts. Izcēlās skandāls, kuru ātri apdzēsa pati Sanna Marina, paziņojot, ka nesaskata šajos kadros neko nosodāmu.

Nav zināms, vai tas ietekmējis viņas attiecības ar vīru. Tajā pašā 2022. gadā Sanna ar Markusu skaisti pozēja Somijas neatkarības dienā un šķita absolūti laimīgs pāris. Taču, kā izrādījās, jau toreiz abu starpā bija pavīdējusi dziļa plaisa, kas arī noveda pie šķiršanās.

Bērni dzīvos pie tēta

Vēl lielāks pārsteigums sabiedrībai bija Kanādas premjerministra Džastina Trudo šķiršanās, kuras laulība vienmēr tika uzskatīta ja ne par ideālu, tad par visnotaļ stabilu. Augustā premjers un viņa dzīvesbiedre Sofija Greguāra Trudo publicēja savos sociālajos tīklos attiecīgus paziņojumus.

“Mēs ar Sofiju vēlētos dalīties faktā, ka pēc daudzām saturīgām un grūtām sarunām pieņēmām lēmumu šķirties,” rakstīja Trudo.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Justin Trudeau (@justinpjtrudeau)

Premjera sieva Sofija Greguāra Trudo ir bijusī modele un televīzijas raidījumu vadītāja, kura pēc apprecēšanās sākusi aktīvi nodarboties ar labdarību un sociālo programmu īstenošanu. Konkrēti viņa nodarbojas ar pārtikas uzņemšanas traucējumu problēmu pusaudžiem, ar ko pati saskārusies jaunībā (par to viņa detalizēti pastāstīja savā Instagramā):

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Sophie Grégoire Trudeau (@sophiegregoiretrudeau)

Pāris nolēmis šķirties pēc 18 laulībā pavadītiem gadiem. 51 gadu vecajam Trudo un 48 gadus vecajai Sofijai ir trīs bērni (15, 14 un 9 gadi). Kanādas premjers apliecināja, ka abi ar sievu gatavojas saglabāt dziļas mīlestības un savstarpējas cieņas tuvas attiecības.

Džastina Trudo un Sofijas Greguāras Trudo kāzas, 2005 / _Scanpix

Vienlaikus tika nolemts, ka bērni paliks pie tēva un dzīvos ar viņu premjerministra oficiālajā rezidencē. Sofija bija pārcēlusies uz atsevišķu māju Otavā, bet dažreiz, kad Džastins būs prom, pavadīs laiku kopā ar bērniem.

Ministru prezidenta kancelejā informēja: “Viņi paliek tuvi cilvēki, kas koncentrējas uz savu bērnu audzināšanu drošā, mīlestības pilnā vidē, un ir apņēmušies pastāvīgi būt klāt viņu dzīvē, tāpēc kanādieši bieži redzēs ģimeni kopā.” Un patiešām, tikai pēc dažām nedēļām ģimene pilnā sastāvā devās atvaļinājumā.

Kanādas premjerministra sociālajos tīklos ir daudz viņa fotogrāfiju ar bērniem. Piemēram, kopā ar meitu viņš gāja uz filmas “Openheimers” pirmizrādi.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Justin Trudeau (@justinpjtrudeau)

Par Kanādas premjera šķiršanās iemesliem nekas netiek ziņots, taču iepriekš Trudo un viņa dzīvesbiedre ne reizi vien devuši mājienus par abu starpā pastāvošajām nesaskaņām. 2014. gadā parādījās baumas par Kanādas premjera ārlaulības sakariem. Toreiz Trudo savos memuāros rakstīja: “Mūsu laulība nav ideāla, un mums bija smagi pacēlumi un kritieni, bet Sofija paliek mans labākais draugs, mans partneris, mana mīlestība.” Kad Trudo tieši jautāja, vai “pacelšanās un kritieni” ir ārlaulības sakaru sinonīms, viņš atbildēja: “Nē.” Tomēr viņš atzina, ka sieva reizēm ienīst viņa darbu.

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo un viņa dzīvesbiedre Sofija uz karaļa Čārlza III kronēšanu trīs mēnešus pirms paziņojuma par savu šķiršanos / _Scanpix

Nav grūti pieņemt, ka Sofijai bija daudz iemeslu greizsirdībai: Džastinu Trudo dēvē par pasaulē skaistāko premjerministru, un noteikti viņš ir apveltīts ar sieviešu uzmanību.

Skandalozākās šķiršanās

Ne visas valsts pirmās personas šķīrās tikpat klusi un inteliģenti kā Somijas un Kanādas premjeri.

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess, kurš valsti pārvaldīja 14 gadus, bija slavens ar savu mīļumu. Joprojām nav precīzi zināms viņa ārlaulības bērnu skaits. Prezidenta pirmā sieva, kuru viņš krāpa ar skolotāju (abu romāns sākās uz politikas apspriešanas pamatiem), vēlāk laida klajā grāmatu “Čavess mani izmantoja”. Ar otru sievu, luksusa butiku un ballīšu cienītāju, Čavess nodzīvoja tikai divus gadus. Pēc šķiršanās šī sieviete pārgāja opozīcijas pusē un nikni kritizēja bijušo dzīvesbiedru. Kopš tā laika Čavess vairs neapprecējās, bet viņam bija daudz romānu, par ko vēlāk sīki rakstīja viņa apsardzes šefs.

Itālijas premjerministra Silvio Berluskoni šķiršanās no aktrises Veronikas Lario apspriedusi visa pasaule. Itālijas presē (tā tolaik gandrīz pilnībā piederēja Berluskoni) tika publicēti daudzi netīri sīkumi par Veroniku. Tomēr sabiedrība bija viņas pusē, un prezidenta reitings toreiz pamatīgi kritās. Veronika bija premjera otrā sieva. Berluskoni ar to aizrāvās 1980. gadā, ieraugot Veroniku uz skatuves puskailu. Viņi nodzīvoja 30 gadus, Veronika laida pasaulē trīs bērnu, taču 2009. gadā iesniedza šķiršanos, paziņojot, ka vairs negrib paciest vīra nodevību (pēdējais piliens bija Berluskoni aizraušanās ar 18 gadus veco modeli Noemi Letīciju). Šķiršanās process ilga piecus gadus. 2014. gadā viņu laulība tika oficiāli šķirta, taču vēl vairākus gadus norisinājās cīņa par alimentiem. Un tas viss — Itālijas un visas pasaules acu priekšā.

2013.gadā notika skaļa Čehijas premjerministra Petra Nečasa šķiršanās. Kopā ar sievu Radku viņi nodzīvoja 27 gadus un izaudzināja četrus bērnus, taču, kā tas bieži gadās, vīram sagribējās “atsvaidzināt” laulību. Pēc šķiršanās viņš ātri apprecējās atkal — ar savu kancelejas vadītāju Janu Nagevu, ar kuru, kā izrādījās, viņam bija ilggadējs romāns. Paralēli laulības šķiršanai brieda arī korupcijas skandāls: Nečasa kabinetā atrada 5 miljonus eiro un vairākus kilogramus zelta. Rezultātā premjeram nācās atkāpties. Protams, visa Čehija toreiz bija viņa bijušās sievas pusē.

Nikolā Sarkozī, Francijas prezidents no 2007. līdz 2012. gadam, šķīrās divas reizes, un abas reizes viņa šķiršanās skandalozās detaļas apsprieda visa Francija. 1996. gadā viņš izšķīrās no savas pirmās sievas un apprecējās ar modeli Sesīliju Sīganeri-Albenisu (abu romāna brīdī arī viņa bija precējusies). Sesīlija topošajam prezidentam ir ne tikai dzemdējusi dēlu, bet arī kļuvusi viņam par aktīvu palīdzi priekšvēlēšanu kampaņas laikā. Tomēr burtiski tūlīt pēc tam, kad Nikolā bija pierakstījies Elizejas pilī, pāris izšķīrās. Tobrīd abiem jau bija jauni izredzētie: Sesīlijai — piārists Rišārs Atiass, Nikolā — modele Karla Bruni (ar kuru viņš galu galā apprecējās). Tomēr Francijai prezidenta vētrainā privātā dzīve ir pilnīgi kārtībā: Fransuā Miterāns, piemēram, vispār dzīvoja uz divām ģimenēm. Tā ir viena no nedaudzajām valstīm, kur mīļākās esamība ir prezidenta reputācijai nevis mīnuss, bet pluss.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv