© Foto: Scanpix

26.jūlijā, 56 gadu vecumā mūžībā devusies īru dziedātāja Šineida O’Konora. Mūzikas vēsturē viņa uz visiem laikiem paliks atmiņā ar savu dziesmu Nothing Compares 2 U - tā ir viena no 20. gadsimta aizkustinošākajām kompozīcijām. Šķiet, ka šajā dziesmā ir ietvertas visas sāpes, ko dziedātāja piedzīvoja savā dzīvē. Bet šī hita tapšanas laikā viņai bija tikai 34 gadi. Galvenās traģēdijas viņai vēl bija priekšā...

Atcerēsimies dažus faktus no Šineidas O'Konoras dzīves.

Viņas bērnība bija mājas elle. Savā autobiogrāfijā "Atmiņas" Šineida apraksta savu māti kā sadisti, kura ar baudu sagādāja bērniem garīgas, fiziskas un seksuālas ciešanas. Piemēram, par sodu Šineida bieži tika sista un piespiesta gulēt kaila uz grīdas. Kad viņas māte gāja bojā autoavārijā, Šineida izjuta "atvieglojumu - gan par viņu, gan par sevi".

1998. gadā / Foto: Scanpix

Viņu izslēdza no katoļu skolas par zādzību. Mācības stingrā katoļu iestādē Šineidai nesagādāja prieku, un viņa protestēja ar nepaklausīgu uzvedību un nemitīgiem skandāliem ar skolotājiem. Pēc vairākiem zādzību gadījumiem viņa tika nosūtīta uz Magdalēnas bāreņu namu, kas faktiski bija klostera tipa labošanas iestāde. Arī tur dzīve nebija cukurs, taču viena no mūķenēm uzdāvināja Šineidai ģitāru, ar ko aizsākās viņas aizraušanās ar mūziku.

2003.gadā / _Scanpix

Protestējot pret skaistuma standartiem, viņa noskuva galvu. Karjeras sākumā mūzikas producenti mudināja Šineidu audzēt garus matus un krāsot tos blondus. Pati doma par to viņai radīja riebumu. "Kad man bija gari mati, mamma mani visiem rādīja, kā savu skaisto meitu. Tāpēc es savus matus nogriezu. Es negribēju būt skaista," Šineida rakstīja memuāros. Gadu gaitā viņa pierada pie matu trūkuma un atzina, ka viņa nejutās kā viņa pati, līdz tos nenoskuva.

2013. gadā / Publicitātes foto

Viņai bija vētraina personīgā dzīve. Šineida bija precējusies četras reizes, un viņai bija četri bērni (divi no tiem - ārlaulībā). Viņas oficiālie vīri ir mūzikas producents Džons Reinoldss, žurnālists Džons Voterss, mūziķis Stīvens Kūnijs un terapeits Barijs Herridžs (laulība ar pēdējo ilga tikai 16 dienas). 2015. gada 18. jūlijā Šineida O'Konora kļuva par vecmāmiņu - viņas vecākajam dēlam Džeikam Reinoldsam piedzima zēns.

Laulība ar Bariju Herridžu, Lasvegasa, 2011. gads / _Scanpix

Viņa cieta no bipolāriem traucējumiem. Daudzus gadus dziedātāja cieta no depresijas un vairākas reizes mēģināja izdarīt pašnāvību. 2017. gadā O'Konora sniedza lielu interviju amerikāņu televīzijas raidījuma "Dr. Phil" vadītājam, runājot par savu diagnozi un stāstot šausminošas detaļas par savu bērnību - īpaši par to, kā viņu izvarojusi pašas māte.

2017.gada 8. augustā Šineida sociālajā tīklā "Facebook" publicēja sirdi plosošu videoierakstu, kurā viņa, savaldot asaras, stāstīja par savu vientulību un lūdza tuviniekus ierasties viņu apciemot.

Viņa atbalstīja Īrijas Republikānisko armiju, separātistu paramilitāro organizāciju IRA, kas iestājās par Ziemeļīrijas atdalīšanos no Apvienotās Karalistes un 20. gadsimta 70. un 80. gados veica daudz teroristisku uzbrukumu.

2014. gadā / Pubicitātes foto

Šineida karoja ar visu šovbiznesu. Neskatoties uz četrām "Grammy" nominācijām par albumu "I Do Not Want What I Haven't Got", O'Konora demonstratīvi atteicās apmeklēt ceremoniju, nosaucot to par "komerciālu krāpniecību" un pieprasot svītrot viņas vārdu no nominantu saraksta. Viņa ir vairākkārt kritizējusi dažādas zvaigznes - U2, Prinssu, Frenku Sinatru, Mailiju Sairusu, Madonnu.

1996. gadā / _Scanpix

Viņai bija pretrunīgas attiecības ar baznīcu. 1992. gadā Šineida saplēsa pāvesta Jāņa Pāvila II attēlu, protestējot pret katoļu baznīcas veikto seksuālās vardarbības slēpšanu. Vēlāk rakstā laikrakstam Sunday Independent viņa nosauca Vatikānu par "velna ligzdu" un aicināja izveidot "alternatīvu baznīcu". 1996. gadā O'Konora uzstājās uz skatuves, tērpusies katoļu priestera tērpā, un apgalvoja, ka "Latīņu Tridentīnas baznīca" viņu ir iesvētījusi par priesteri (Vatikāns neatzīst ne šo baznīcu, ne sieviešu priesteru pastāvēšanu).

2018. gadā O'Konors pieņēma islāmu. Viņa uzrakstīja vēstuli pāvestam Franciskam par savu vilšanos kristietībā un lūdza ekskomunikāciju. Kopš tā laika viņa uz skatuves ir uzstājusies tikai hidžābā un lūgusi, lai viņu sauc jaunā vārdā - Šuhada Davita.

Londonas koncertā, 2019.gadā / Foto: Scanpix

Viņa vairākkārt aizgāja no mūzikas pasaules - tad uz reliģiju, tad uz personīgo dzīvi, tad uz dziļu depresiju. Taču katru reizi viņa ir atgriezusies. Pēdējo reizi par aiziešanu no mūzikas industrijas viņa paziņoja 2021. gada jūnijā. Vēlāk viņa šo paziņojumu atsauca un paziņoja, ka 2022. gadā dosies koncerttūrē. Diemžēl tas nenotika.

Viņas dēls izdarīja pašnāvību. 2022. gada 7. janvārī, divas dienas pēc tam, kad tika ziņots par dziedātājas 17 gadus vecā dēla Šeina pazušanu, tika atrasts viņa līķis: jaunietis pakārās. Pirms tam viņš bija aizbēdzis no klīnikas, kurā atradās pēc diviem pašnāvības mēģinājumiem. Dēla nāvē Šineida vainoja slimnīcas personālu: pēc viņas domām, pusaudzim vajadzēja būt medicīnas personāla uzraudzībā visu diennakti. Taču daudzējādā ziņā viņa vainoja arī sevi. Dēla nāve dziedātājai bija milzīga traģēdija, kas, pēc daudzu domām, pietuvināja viņas pašas nāvi.

Dziedātājas fani pie viņas mājas Brejā, Īrijā / _Scanpix

Par Šineidas O'Konoras oficiālo nāves iemeslu tika nosaukts vēzis. Dziedātāja jau daudzus gadus cīnījās ar šo slimību.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv