© Foto: Jeļena Vlasova

Muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs” atklāta izstāde, kas veltīta ziedu tēmai. Precīzāk, viena zieda - ūdensrozes, ko uzskata par Latvijas jūgendstila simbolu.

Šī izstāde ne velti tika atklāta jūlijā - tieši šis mēnesis Latvijā uzskatāms par ūdensrožu ziedu laiku. Izstādē apskatāmi visdažādākie dekoratīvi lietišķās mākslas priekšmeti ar ūdensrožu attēlu.

Foto: Jeļena Vlasova

Ūdensrozes zīmētas uz porcelāna un stikla, kaltas metālā, iegravētas kokā, izšūtas dažādos tekstīlijās, iespiestas uz atklātnēm un grāmatām, gleznotas uz audekla.

Foto: Jeļena Vlasova

Izmēri - no sīka uzpirksteņa līdz vitrāžai un lambrekenam.

Foto: Jeļena Vlasova

Izstādē apskatāmi priekšmeti no 12 Latvijas muzeju kolekcijām, kā arī no privātkolekcijām.

Foto: Jeļena Vlasova

Ūdensrozes latīņu nosaukums Nymphaea Alba cēlies no grieķu vārda “nimfa”. Pēc sengrieķu leģendas daiļā nimfa iemīlējās Hēraklā, bet viņš pret viņu bija vienaldzīgs, un aiz bēdām tā pārvērtās par ziedu - baltu ūdensrozi.

Foto: Jeļena Vlasova

Daudzās kultūrās ūdensroze bija atdzimšanas simbols, jo tās ziedi vakarā aizvērās un ar pirmajiem saules stariem atkal no rīta atvērās.

Kādreiz pastāvēja uzskats, ka ūdensrozes naktī nolaižas zem ūdens un pārvēršas par skaistām nārām, bet, saulei parādoties, nāras atkal pārvērtās ziedos.

Foto: Jeļena Vlasova

Slāvu kultūrās ūdensroze tika uzskatīta par talismanu, kas dod spēku, lai pieveiktu ienaidnieku un pasargātu savu dzimtu no likstām.

Budismā un hinduismā ūdensroze ir arī tīrības simbols: lai gan šī auga saknes ir ūdens dūņās, zieds vienmēr paliek svaigs un tīrs.

Foto: Jeļena Vlasova

Pasaules kultūrā tapuši ne mazums ūdensrozei veltītu darbu. Taču tās galvenais fans bija impresionisma klasiķis, franču mākslinieks Klods Monē. Apmeties Živernī ciematā, viņš pats izveidoja dīķi, kur ieaudzēja brīnišķīgas ūdensrozes, lai tās apbrīnotu un attēlotu to skaistumu uz savām gleznām. Visus pēdējos dzīves gadus Monē gleznojis tikai ūdensrozes - šo sižetu viņš atveidojis atkal un atkal, dažādās variācijās, atrodot arvien jaunus toņus un pustoņus. Tikai nāve novērsa viņu no šīs aizraujošās nodarbes.

Foto: Jeļena Vlasova

Modernajā mākslā, kas bija saistīta ar simbolismu, ziedi pauda zināmas jūtas un noskaņas. Priekšroka tika dota dīvainas formas eksotiskajām agua - lilijām, krizantēmām, orhidejām, īrisiem. Īpašu vietu šajā ziednīcā ieņēmusi ūdensroze.

Foto: Jeļena Vlasova

To var sastapt gan grāmatu ilustrācijās, gan sentimentālās pastkartēs.

Foto: Jeļena Vlasova

Ūdensrozes rotāja sadzīves priekšmetus un dekorus.

Foto: Jeļena Vlasova

Muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” darbiniekiem izdevies savākt neticami greznu ūdensrožu kolekciju. Lai gan reizēm šis zieds vēl bija jāidentificē: izstādes rīkotājiem nācās būt arī botāniķu lomā.

Foto: Jeļena Vlasova

Eksponāti ar ūdensrozes attēlu ne tikai izstādīti skatlogos galvenajā ekspozīciju zālē, betizvietoti arī visā muzejā. Tā ka skatītāji var piedalīties aizraujošā spēlē “Atrodi 100 un vienu ūdensrozi”.

Foto: Jeļena Vlasova

Izstāde “Ūdensrozes” būs apskatāma līdz 2023. gada 8. oktobrim.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv