Kā Ukrainas Lauma pārspēj “Avatara 2” rekordu

© Publicitātes foto

Uz Latvijas kinoekrāniem iznākusi Ukrainas pilnmetrāžas 3D animācijas filma “Lauma. Meža dziesma”. Visvairāk tā patiks meitenēm vecumā no 5 līdz 13 gadiem. Taču arī pārējie skatītāji nebūs vīlušies.

Oriģinālā šo filmu sauc “Mavka”. Ukraiņu folklorā tā ir meža feja Mavka - latviešu Laumas radiniece. Kāpēc vajadzēja pārdēvēt varoni, nav īsti skaidrs - visā pasaulē filmas nosaukums palicis oriģināls. Droši vien Latvijas kinoizplatītāji nolēmuši, ka Laumas vārds mums būs tuvāks un saprotamāks. Vēl jo vairāk tāpēc, ka filma pilnībā, pat dziesmas, ir dublēta latviešu valodā.

Šī filma līdz savai pirmizrādei gāja ilgus astoņus gadus. Par darba sākšanu Ukrainas kompānija “Animagrad” paziņoja jau 2015. gadā. 2021. gada decembrī autori laida klajā filmas oficiālo treileri un paziņoja pirmizrādes datumu - 2022. gada 29. decembri. Taču sākās karš, un “Mavka” iznāca uz ekrāniem tikai 2023. gada pavasarī.

Brīnos, kā šī filma vispār nonāca līdz ekrāniem. Tā veidotāji pamatīgi riskēja. Jo rādīt filmu kara laikā ir sarežģīts un riskants risinājums. Pašlaik Ukrainā darbojas mazāk nekā 50% no visiem kinoteātriem, bet daudzi kinoseansi tiek atcelti gaisa trauksmju un apšaudes dēļ.

Bet “Mavka” iznāca uz ekrāniem tā, it kā nekāds karš neeksistētu. Pirms filmas pirmizrādes bija plaša reklāmas kampaņa: ar zīmolu “Mavka” tika izlaistas daudzas preces, ieskaitot piena produktus, konfektes, modes apģērbus, rotas, grāmatas, sausās brokastis utt. Šī stratēģija attaisnojās: Ukrainā filma pārspēja visus popularitātes rekordus, apsteidzot pat “Avatar 2”.

Publicitātes foto

Ļoti iespējams, ka šī lente par maģiskā meža glabātājas un lauku mūziķa mīlestību kļūs par hitu arī citās valstīs. Jo multfilma ir veidota pēc visiem Disneja hitu kanoniem: romantisks mīlasstāsts, mistika, burvība, labā cīņa ar ļaunumu... Filmas galveno varoni Mavku salīdzina gan ar indiāņu princesi Pokahontas, gan ar Arielu no filmas “Nāriņa”. Bet galvenā negatīvā varone atgādina gan Sniega karalieni, gan ļauno pamāti no “Sniegbaltītes”. Nu īsts Disnejs!

Turklāt filmas galvenā tēma ir cilvēka un dabas attiecības. Mavka dzīvo meža garu pasaulē, kuru uzdevums ir sargāt mežu no cilvēku iebrukuma. Savukārt cilvēki mežu izmanto kā resursu, bet meža iemītniekus uzskata par saviem ienaidniekiem. Mavkas un vienkārša lauku puiša mīlestība gandrīz beidzas ar traģēdiju.

Publicitātes foto

Jā, filmas sižets nav pārāk oriģināls, toties, veidojot tēlus, autori izrādījuši lielu fantāziju. Jūs ļoti iepriecinās “krupis” - fantastisks radījums, kas vienlaikus atgādina gan krupi, gan kaķi. Pieaugušajiem filmas skatītājiem noteikti smaidu izraisīs pāris personāži, kas atgādina pazīstamus Kijevas bokserus - brāļus Kļičko.

Publicitātes foto

Dažus jautājumus var radīt galvenās varones figūra - viņas proporcijas šķiet vēl mazāk reālistiskas nekā lelles Bārbijas proporcijas: pārāk garas kājas, pārāk plāns viduklis. Bet toties viņas seja aizsūta uz K-pop kultūru, kas mūsdienu bērniem un pusaudžiem ir tik populāra visā pasaulē.

Publicitātes foto

Filmas “Mavka” galvenais šarms - tās mistiskajā garā, folkloras motīvos un brīnišķīgajā mūzikā (vairākas dziesmas izpilda populārā ukraiņu etnogrupa Dakha Brakha, kas multfilmā spēlē” pati sevi).

Ar filmu “Mavka” saistīts arī kāds konspirācijas stāsts. Galvenā varone, piesaucot talkā mistiskus spēkus, veic īpašu žestu, rokas saliekot trijstūrī. Tieši šo žestu savulaik veikusi bijusī vācu kanclere Angela Merkele. Skatītāji viņu traktēja kā Ukrainas aicinājumu sniegt tai militāru palīdzību. Tomēr lentes veidotāji šo teoriju atspēko. Varoņu tēli taču bija iecerēti jau labu laiku pirms kara.

Kopumā multfilma ļoti patiks bērniem no 5 līdz 13 gadiem. Īpaši meitenēm: katrai gribēsies sevi asociēt ar galveno varoni. Nav grūti pieļaut, ka pēc filmas noskatīšanās daudz meiteņu vēlēsies izkrāsot matus zaļā krāsā un uzklāt uz ķermeņa zīmējumus folkloras stilā.

Vārdu sakot, filma izdevusies. Pēc vācu kritiķa Berta Rebhandeli domām, ukraiņi radījuši pasaules līmeņa multfilmu, kam ir krietni mazāks budžets nekā viņu kolēģiem ASV.

Publicitātes foto

Filmas beigās, kā jau pasakai pienākas, mūs gaida happy end - labais uzvar ļauno, mīlestība glābj pasauli, bijušie ienaidnieki kļūst par draugiem. Ak, kaut tā būtu bijis arī dzīvē!