Indiana Džonsa atgriešanās

© Publicitātes foto

Šogad uz lielā ekrāna atgriezās Indiana Džonsa varonis. Kā jau visas Indiana Džonsa filmas, arī šī bija pilna piedzīvojumu un paredzamu pārsteigumu.

Piedzīvojot daudz neveiksmju, atlikšanu, aktieru un rakstnieku maiņu, filma “Indiana Džonss un Likteņa rats” beidzot ir skatāma kinoteātros, jo scenārijs noslēguma filmai bija sarakstīts jau pagājušā gadsimta 70. gadu beigās.

Mūžīgi jaunais Harisons Fords

Publicitātes foto

Neskatoties uz to, ka Harisonam Fordam vakar, 13. jūlijā, palika 81 gads, viņa šarms un harizma nav zudusi kopš pirmās Indiana Džonsa filmas 1981. gadā. Kino industrijā Fords ir jau kopš 1966. gada, tomēr pasaules slava pie viņa atnāca 1977. gadā leģendārajā Džordža Lūkasa kosmosa sāgas filmā “Zvaigžņu kari”. Būtībā Fords savu dzīvi ir pavadījis divās no nedaudzajām Holivudas veiksmīgākajām franšīzēm. Savukārt kino gardēži Fordu atpazīs no Frānsisa Forda Kopolas episkās drāmas “Mūsdienu Apokalipse” (Apocalypse Now), kurā Indiana spēlē tandēmā ar Holivudas Zelta laikmeta krustēvu Marlonu Brando.

Forda karjeru var uzskatīt par ļoti veiksmīgu, jo viņš pēc kases ieņēmumiem pasaulē ir trešais pelnošākais aktieris aiz Toma Henka un Semjuela Lī Džeksona. Par savu darbu viņš ir vairākkārt nominēts Zelta globusam un vienu reizi Oskaram, par spēli 1985. gadā filmā “Liecinieks”, tomēr mājās šī balva viņam diemžēl nav. Savukārt Z paaudzei Harisona Forda harizmātiskais viedums un seksuālā pievilcība izpaliek. Jaunie kino skatītāji aktieri atpazīst no filmām “Pa asmeni skrejošais” un “Pa asmeni skrejošais 2049”. Lai arī filma “Indiana Džonss” ir kā aktiera atvadu sveiciens varonim, mani, kā kinomīli, vairāk interesēja viņa krustmeitas atveidotāja britu aktrise, producente un scenāriste Fēbe Volere - Bridža, kurai, starp citu, dzimšanas diena ir šodien, 14. jūlijā.

Blusu maiss (Fleabag) jeb latviskā tulkojumā - Asprātīgā sieviete

Publicitātes foto

Domāju, ka daudzi no mums vēl nesen Latvijas televīzijā skatījās britu melnā humora seriālu “Asprātīgā sieviete”. Skatoties šo seriālu es smējos balsī, baudot galvenās varones - lūzeres un nifomānes piedzīvojumus. Kaut kādā ziņā šķita, ka tās autore Fēbe Volere - Bridža aka galvenās lomas atveidotāja, parodē vai dot atbildes sitienu HBO seriālam “Sex and the City”. Tikai britu drūmi sarkastiskajā manierē. Un nebūtu pārsteigums, ja manas aizdomas apstiprinātos, jo aktrises dzīves partneris ir izcilais īru dramaturgs un režisors, slavenās filmas “Reiz Brigē” autors Martins Makdona.

Piedod, Ford, uz filmu gāju viņas dēļ, jo biju pārliecināta, ka interesantākās lietas rodas tad, kad notiek virzība uz priekšu - šajā gadījumā uz Holivudu. Kā vēlāk, lasot interviju ar aktrisi, noskaidrojās, ka arī viņa domāja līdzīgi, jo jā vārdu Helēnas lomai teica nevilcinoties.

Publicitātes foto

Pirms filmas pārlasīju vairākas intervijas ar abiem galvenajiem varoņiem, kurās Fords bieži min Fēbes radošo pieeju darbam, spēju acumirklī radīt komiskas ainas.

Tomēr, noskatoties filmu, sajutu mazuma piegaršu. Protams, bija gan Forda varonim mākslīgā intelekta radītā jaunība, gan 1969. gada Apollo 11 misijas un pirmā cilvēka izkāpšanas uz Mēness eiforija. Varbūt man gribējās vairāk neprognozējamās realitātes, jo varoņu dialogi un darbības bija tik paredzamas, ka ar aizvērtām acīm varēju pateikt, kas notiks tālāk.

Publicitātes foto

Dzīvesstils

Astronomiskais rudens iestājās svētdien plkst.15.43, jo būs rudens ekvinokcija un Zemes ziemeļu puslodē iestāsies rudens. Pagaidām laikapstākļi Latvijā ir uz robežas starp meteoroloģisko vasaru un rudeni, bet sagaidāms, ka septembra pēdējās dienās meteoroloģiskais rudens būs iestājies visā valstī.

Svarīgākais