10 fakti par ekscentriskāko britu mākslinieku Greisonu Periju

© Scanpix

Nesen 63 gadus vecais britu mākslinieks Greisons Perijs tika iecelts bruņinieka kārtā. Tas notika prinča Viljama vadītajā ceremonijā Vindzoras pilī. Uz ceremoniju Perijs ieradās viktoriāņu stila purpursarkanā kleitā ar košu grimu un tauriņu cepuri galvā.

Lūk, vēl 10 fakti par šo apbrīnojamo mākslinieku.

1.Greisons Perijs ir viens no titulētākajiem mūsdienu britu māksliniekiem. Viņš ir pazīstams ar savu keramiku un tekstila darbiem un tiek izstādīts slavenākajos muzejos un galerijās. 2003. gadā Perijs saņēma Tērnera balvu, vienu no prestižākajām balvām laikmetīgajā mākslā, kas viņu uzreiz padarīja par zvaigzni arī ārpus Lielbritānijas robežām.

Foto: Scanpix

2.Publikā Greisons bieži parādās sava alter ego, vārdā Klēra, tēlā. Viņš valkā košus infantilus tērpus vai apģērbu, kas atgādina parodiju par Viktorijas laika stilu. Periju var dēvēt par angļu paraugtransvestītu: viņš ir pazīstams, bagāts un sabiedrībā pieņemts.

Foto: Scanpix

3.Pārģērbties sieviešu drēbēs Greisons Perijs sāka jau pusaudža gados, kā dēļ nereti tika diskriminēts un pazemots. 80. gados viņš īrēja māju kopā ar slaveno cepurnieku Stīvenu Džonsu un dziedātāju Boju Džordžu. Viņi savā starpā sacentās savu tērpu ekstravagancē. Žūrijas loma šajā strīdā tika atvēlēta Londonas kluba “Blitz” apmeklētājiem.

Foto: Scanpix

4.Greisona bērnība bija grūta un drūma. Viņa tēvs ģimeni pameta, kad zēnam bija 7 gadi. Māte atkal apprecējās, bet patēvs izrādījās ļoti nežēlīgs cilvēks. Greisons ļoti cieta no viņa vardarbības un bieži pavadīja laiku šķūnī, spēlējoties ar savu rotaļu lācīti, vārdā Alens. Vēlāk šī rotaļlieta kļuva par vienu no pastāvīgajiem tēliem viņa darbos.

Greisons Perijs. “Lācītis Alans”, 2021 / Publicitātes foto

5.Viņa darbu galvenā tēma - britu sociālās klases un robežas starp tām. Perija māksla ir savdabīgs gids visos britu sabiedrības slāņos, ko viņš izpētījis pats savas dzīves laikā. Būdams no strādnieku vides, viņš uzkāpa pa sociālajām kāpnēm uz augšu, pie aristokrātijas.

Greisons Perijs. Gobelēns “Augstākā klase pastaigā ostā”, 2012 / Publicitātes foto

6.Ar lietišķajiem mākslas veidiem - keramiku, izšuvumiem, tekstilu - Perijs sāka nodarboties pretrunīguma dēļ. Kad 1980. gados viņš sāka izgatavot savas vāzes un gobelēnus, tas tika uzskatīts par nemodernu, neaktuālu un ļoti tālu no mūsdienu mākslas. Taču Perijs šiem žanriem iedeva asumu un nostājās vienā rindā ar radikālākajiem māksliniekiem. Savos darbos viņš bieži skar tādas tēmas kā sekss, narkotikas, vardarbība, sociālā netaisnība.

Greisons Perijs. Vāze no sērijas “Gaume un demokrātija”, 2004 / Publicitātes foto

7.Greisons Perijs ir ne tikai mākslinieks, bet arī biežs viesis televīzijā un kino. 2005. gadā viņš uzņēma dokumentālo filmu “Kāpēc vīrieši valkā kleitas”, kurā pētīja transvestismu un pastāstīja par savu dzīvi. Britu klašu pētījumam veltīts miniseriāls “Gaumes jautājums ar Greisonu Periju” (2012. g.). 2018. gadā Perijs izdeva četru sēriju dokumentālu seriālu, kas bija veltīts galvenajiem rituāliem cilvēka dzīvē - piedzimšanai, pilngadības sasniegšanai, kāzām un bērēm. 2020. gadā Greisons šķērsoja ASV ar motociklu, pētot valsts sociālās problēmas prezidenta vēlēšanu laikā, un tas arī kļuva par tematu viņa kārtējai filmai.

Greisons Perijs. Gobelēns “Strādnieku varoņa nāve”, 2016 / Publicitātes foto

8.2015. gadā Greisons Perijs kopā ar Fashion Architecture Taste izveidoja atpūtas namu Eseksā, kas kļuva pazīstams kā “Džūlijas māja”. Šī māja iemieso Džūlijas Mejas Kompas dzīvesstilu. Šī izdomātā varone dzimusi plūdos cietušajā Kanvas salā 1953. gadā, bet 2014. gadā gājusi bojā zem mopēda riteņiem. Māja ir pilnībā izgreznota un dekorēta ar Greisona Perija darbiem. Te ir viņa skulptūras un gobelēni, autorflīzes un pat mopēds, kas notrieca Džūliju un kas pārveidots par lustru. Māja darbojas kā viesnīca.

“Džūlijas māja” / Publicitātes foto

9.Daudzus no saviem tērpiem Greisons Perijs veidojis pats. Tāpat Londonas modes koledžas Central Saint Martins studenti piedalās ikgadējā konkursā, kura uzvarētājs Klērai rada jaunu tērpu.

Foto: Scanpix

10.Un visbeidzot, pats interesantākais. Greisons Perijs ir sen un laimīgi precējies. Viņa dzīvesbiedre Filipa Perija ir rakstniece un psihoterapeite. Pārim ir 1992. gadā piedzima meita Florensa. Viņi dzīvo Londonas ziemeļos.

Greisons Perijs. “Nostalģija” / Publicitātes foto