© Publicitātes foto

Par Latvijā lielākās mākslas balvas laikmetīgajā mākslā Vilhelma Purvīša vārdā nosauktās balvas ieguvēju kļuvusi jaunā māksliniece Ance Eikena, kas veidojusi dokumentālo autobiogrāfisko instalāciju “Dievs Tēvs Debesīs”.

Purvīša balva tiek pasniegta reizi divos gados pēc ekspertu un starptautiskās žūrijas balsojuma rezultātiem. Tās apmērs ir 28 500 EUR (pirms nodokļu nomaksas).

Šīs prēmijas īpatnība ir tā, ka tā tiek pasniegta nevis pēc nopelnu kopuma, bet par konkrētu izstādi, kas notikusi aizvadītajos divos gados. Šoreiz žūrija par labāko atzina projektu, kas raisījis arī visemocionālāko atsaucību publikā, - šāda profesionāļu un amatieru vienprātība nenotiek bieži.

Uzvarēja Ances Eikenas izstāde “Dievs Tēvs Debesīs”, kas sākotnēji tika izrādīta mākslas telpā “Brīvība” no 2021. gada 10. decembra līdz 2022. gada 8. janvārim. Balvu māksliniece saņēma no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktores Māras Lāces un muzeja patrona, SIA "Alfor” valdes priekšsēdētāja Jāņa Zuzāna rokām.

Foto: Kristīne Madrjare

Izstāde “Dievs Tēvs Debesīs” stāsta par mākslinieces attiecībām ar viņas tēvu alkoholiķi, kas plašākā kontekstā liek domāt par alkoholisma un dzīves nepieprasības problēmu vispār.

Dokumentālās fotogrāfijas no Ances bērnības, tukšo pudeļu altāris, apģērbs, izraksti no slimības vēstures un viņas tēva stāvs, salīcis uz šķūņa grīdas - tas viss izskatās šokējoši atklāti. Turklāt robeža starp dokumentalitāti un izdomu tiek izdzēsta, un personīgais stāsts izaug līdz metaforas mērogiem — par sāpēm, vientulību un mīlestību, par ko māksliniece nekaunas.

Foto: Inga Baltā

“Izstāde ir par manu tēti, kurš daudzējādos veidos bija līdzīgs neskaitāmiem citiem pagājušo paaudžu tēviem - te viņš bija, te nebija, reizēm bija mīļš, reizēm pavisam noslēdzies sevī,” stāstīja māksliniece. “Alkohols ir tikai mierinājums - durvis, caur kurām izbēgt no šīs realitātes, kad tajā kļuvis pārāk grūti.”

Foto: Kristīne Madrjare, Arterritory / Publicitātes foto

Neskatoties uz savu dokumentalitāti un skarbo atklātību, šī izstāde nebūt nav depresīva, tā atstāj skatītājā cerību. “Manam tētim patiesi sāpēja visas pasaules netaisnības. Viņa līdzjūtībā un cilvēcībā bija ļoti liela gaisma. “Dievs Tēvs Debesīs” ir veltījums visiem mīļajiem, sāpošajiem tētiem un Dieva klātbūtnei cilvēkos,” tā māksliniece formulē savas izstādes galveno ideju.

Šogad trešo reizi Purvīša balvas vēsturē tika pasniegts arī apbalvojums par mūža ieguldījumu, ko saņēma izcilā latviešu tekstilmāksliniece, 83 gadus vecā Edīte Pauls-Vīgnere.

Foto:Oļegs Zernovs

Purvīša balvas 2023 kandidātu darbu izstāde apmeklētājiem LNMM galvenās ēkas Lielajā zālē būs atvērta līdz 11. jūnijam.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv