Mārīte Mastiņa-Pēterkopa un Rolands Pēterkops © Foto: Jeļena Vlasova

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī atklāta sava mākslas galerija. Pirmās ekspozīcijas autori ir Latvijas dizaina duets MAREUNROL 's - Rolands Pēterkops un Mārīte Mastiņa-Pēterkopa. Viņu projekta nosaukums ir “Attīrīšanās”.

Galerija ir pavisam neliela, tā aizņem tikai vienu istabu teātra pirmajā stāvā. Bet tā ir lieliski pārskatāma no ielas: ekspozīcija redzama visu diennakti, vēl vairāk - naktī, ar izgaismojumu, izskatās pat vēl efektīgāk nekā dienā.

Pirmā izstāde galerijā veltīta izrādei “Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos” pēc Sandras Kalnietes grāmatas motīviem Lauras Grozas režijā, kuras pirmizrāde paredzēta 19. maijā. Tas ir patiess stāsts par vienas ģimenes vairākām paaudzēm, kas piedzīvojušas vienu no baisākajiem totalitārā režīma noziegumiem - 1941. un 1949. gada izsūtīšanas uz Sibīriju. Dizaina duets MAREUNROL 's šai izrādei radījis scenogrāfiju un tērpus. Izrādes tēma gan Rolandam, gan Mārītei ir ļoti tuva - abiem ir radinieki, kas piedzīvojuši izsūtīšanas uz Sibīriju.

Foto: F64

Ekspozīcija galerijā atgādina parastās ķīmiskās tīrītavas zāli: istabas centrā atrodas kronšteins ar pakaramajiem un iztīrītu apģērbu. Lielākoties tās ir stepētas jakas - “vatņiki”, bet ir arī viena gara vakarkleita. Lai gan apģērbs iesaiņots celofānā, redzams, ka līdz galam tas nav notīrīts - traipi nav atkāpušies…

“Izrāde “Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos” veltīta Latvijas sabiedrībai sāpīgajai tēmai. Bet tas nav vēsturisks pētījums. Mūs interesēja ne tik daudz politika, cik cilvēku emocijas,” stāsta Rolands Pēterkops, “vēlējāmies skatītājam sniegt notiekošā realitātes sajūtu, vēl jo vairāk tāpēc, ka Ukrainas kara kontekstā trimdas un bēgļu tēma atkal kļuvusi aktuāla. Mēs vēlējāmies ķīmiskās tīrīšanas ideju interpretēt kā simbolisku attīrīšanās tēlu.”

Pēc MAREUNROL 's domām, attīrīšanās ir ļoti sarežģīts un daudzšķautņains tēls. No vienas puses, tas ir kaut kas pozitīvs: mēs sakopjam savu māju, atbrīvojamies no nevajadzīgām lietām, attīram savu iekšējo telpu ar lūgšanām vai garīgajām praksēm. Attīrīšanās nepieciešama traumas dziedēšanai, lai atbrīvotos no negatīvām atmiņām.

Uz tīrītavas kvītīm - izsūtīto identifikācijas numuri / Foto: Jeļena Vlasova

Bet no otras puses attīrīšanās var novest pie negatīvām sekām - tā saucamās staļiniskās “tīrīšanas” jeb represijas un deportācijas uz Sibīriju bija veids, kā atbrīvoties no nevēlamiem cilvēkiem.

“Mēs nevaram izdzēst vēsturi, bet mēs varam mēģināt no tās notīrīt traipus,” saka Rolands.

Mārīte, Rolands, režisore Laura Groza un izstādes kurators Igors Gubenko / Foto: Jeļena Vlasova

Un vēl attīrīšanās ir teātra būtība. Labākie iestudējumi skatītājiem izraisa to pašu katarses efektu, kas attīra dvēseli un padara mūs labākus. Tieši pēc tā mēs ejam uz teātri.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv