© Publicitātes foto

Lai arī mēs nenoliedzami dzīvojam digitālajā laikmetā, kur viss ir viena klikšķa attālumā- by with one click un kārotā grāmata jau pēc sekundes gozējas tavā kindle, tomēr starp mums saglabājušies vēl tādi stilīgi vecmodīgi īpatņi (un es sevi pieskaitu pie viņiem), kuri vēlas savas grāmatas aptaustīt.

Mēs gribam just, kā papīrs gurkst zem pirkstu galiem, ieelpot saldo tipogrāfijas smaržu, priecāties par grāmatu vākiem - cietiem, mīkstiem, samtainiem vai glancētiem. Mēs piederam dzīvo grāmatu klubam un mīlam tās tik pat kaislīgi, kā jaunie studenti leģendārajā filmā Dead Poet Society (1989.g) mīlēja dzeju. Un neviens mūs nespēs pārliecināt, ka grāmatas saturs nemainās atkarībā no tā vai tā ir digitālā formā, vai reāli taustāma. Mums - mainās!

Publicitātes foto

Ja jūs domājat, ka šāda kluba biedri visticamāk ir kaut kādi dzīves apdalīti nūģi, kuri nespēj iet līdzi laikam, liels būs jūsu pārsteigums, uzzinot, ka daudzi sabiedrībā ietekmīgi un atpazīstami cilvēki veido paši savas grāmatu kolekcijas. Piemēram, sarunu šova vadītāja un mediju magnāte Opra Vinfrija (attēlā) ir pazīstama ar savu mīlestību pret grāmatām un ir pat izveidojusi savu grāmatu klubu.

Publicitātes foto

Viņas personīgajā bibliotēkā ir tādas retas un vērtīgas grāmatas kā, piemēram, Tonijas Morisones (Toni Morrison) grāmatas “The Bluest Eye” pirmais izdevums un Maijas Andželu (Maya Angelou) grāmatas “Es zinu, kāpēc būros esošais putns dzied” parakstīts eksemplārs.

Savukārt mūziķa Stinga (attēlā) grāmatu kolekcija var lepoties ar Džeimsa Džoisa “Ulisa” pirmo izdevumu (šis man patiešām skauž) un Čārlza Dikensa “A Christmas Carol” pirmo izdevumu.

Publicitātes foto

Nevar droši apgalvot, kā tieši slavenības tiek pie retajām grāmatām, bet visticamāk pie savām pērlēm viņi tiek grāmatu izsolēs. Tieši tā - arī grāmatām tādas ir!

Grāmatu izsoles pastāv jau gadsimtiem ilgi, un tās jau sen ir bijis populārs veids, kā kolekcionāri, grāmatu tirgotāji un grāmatu mīļotāji var iegādāties retas un vērtīgas grāmatas. Izsoļu nami visā pasaulē regulāri rīko grāmatu izsoles, kas var būt gan aizraujošas, gan biedējošas tiem, kas grāmatu kolekcionēšanas pasaulē ir iesācēji.

Kas ir grāmatu izsole?

Grāmatu izsole ir publiska pārdošana, kurā retas un vērtīgas grāmatas tiek piedāvātas pārdošanai augstākajam solītājam. Izsolē esošās grāmatas bieži vien ir reti sastopamas, tās ir izpirktas, izdotas vien nelielā skaitā vai citādi grūti atrodamas. Papildu grāmatām šādās izsolēs var būt arī manuskripti, vēstules, kartes un citi iespieddarbi. Katrs var atrast tieši savu īpašo pērli, jautājums vienīgi - vai katrs to var atļauties?

Publicitātes foto

Dārgākā grāmata, kas jebkad pārdota izsolē, ir Leonardo da Vinči “Codex Leicester”, kas 1994. gadā tika pārdota par 30,8 miljoniem ASV dolāru. Lesteras kodekss ir Leonardo da Vinči zinātnisko rakstu un skiču kolekcija, un tas ir viens no nedaudzajiem viņa darbiem, kas kļuvis par privātīpašumu. Grāmatu iegādājās Microsoft līdzdibinātājs Bils Geitss, kurš kopš tā laika to ir augstsirdīgi aizdevis izstādīšanai dažādiem muzejiem. Pie dārgāk pārdotajām grāmatām var pieskaitīt arī Gūtenberga Bībeles eksemplāru, kas 1987. gadā tika pārdots par 5,39 miljoniem ASV dolāru, un Šekspīra lugu pirmo izdevums, kas 2001. gadā tika pārdots par 6,16 miljoniem ASV dolāru.

Kā darbojas grāmatu izsoles?

Grāmatu izsoles parasti darbojas tāpat, kā jebkura cita veida izsoles. Izsoļu nams jau iepriekš izsludina paredzamo izsoli, un potenciālie pircēji var apskatīt izsolē esošo preču katalogu. Katalogā parasti ir iekļauts katras preces apraksts, kā arī aptuvenā vērtība.

Izsoles dienā potenciālie pircēji pulcējas izsoles telpā, kur izsoles vadītājs vadīs pārdošanu. Mūsdienās daudzas izsoles notiek arī online formātā, tā ka iespējams palikt savā ērtajā dīvānā un tikai palielināt likmi. Taču klātienē pilnīgi noteikti var piedzīvot lielāku adrenalīna izlādi. Solīšana parasti sākas ar aptuveno vērtību vai rezerves cenu, un solītāji var paaugstināt savas cenas par noteiktu summu (pazīstams kā solīšanas pieaugums) katrā solīšanas kārtā. Kāroto eksemplāru iegūst tas, kurš sola visvairāk.

Publicitātes foto

Kas jāzina, pirms piedalāties grāmatu izsolē

Ja apsverat solīt cenu par retu vai vērtīgu grāmatu izsolē, ir jāņem vērā dažas lietas.

Veiciet savu pētījumu

Pirms liekat savu likmi, veiciet izpēti. Uzziniet pēc iespējas vairāk par grāmatu, tās autoru un vēsturi. Tas palīdzēs jums pieņemt apzinātu lēmumu par to, cik daudz esat gatavs solīt.

Ziniet savu budžetu

Nosakiet sev budžetu pirms izsoles sākuma un ievērojiet to. Izsolē ļoti viegli ir iedzīvoties pārlieku lielos tēriņos, ja pirms tam noteiksiet savus “griestus”, būs vieglāk izvairīties no pārsolīšanas.

Izlasiet sīko druku

Noteikti izlasiet un pārliecinieties, ka esat sapratis izsoles noteikumus un nosacījumus. Tas parasti ietver informāciju par maksājuma veidiem, piegādi un visām papildus izmaksām vai komisijām, kas tiks iekasētas. Jā, lasīt noteikumus ir apnicīgi, bet tā var pasargāt sevi no nepatīkamiem pārsteigumiem.

Apmeklējiet priekšskatījumu

Lielākā daļa izsoļu namu piedāvās priekšskatījuma periodu pirms izsoles, kurā potenciālie pircēji var klātienē apskatīt izsolei paredzētos priekšmetus. Apmeklējot priekšskatījumu, varat labāk izprast grāmatas stāvokli un pieņemt apzinātāku lēmumu par solīšanu (te mēs atkal atgriežamies pie tā, cik svarīgi ir grāmatu aptaustīt).

Apsveriet iespēju izmantot starpnieku solīšanai

Ja nevarat apmeklēt izsoli personīgi, apsveriet iespēju izmantot starpnieku. Tā ir persona vai uzņēmums, kuru jūs nolīgstat, lai solītu jūsu vārdā. Pilnvarotie solītāji var būt īpaši noderīgi, ja izsole notiek citā laika joslā vai ja nevarat ierasties personīgi.

Grāmatu izsoles var būt aizraujošs veids, kā iegūt retas un vērtīgas grāmatas, taču tām nepieciešama rūpīga plānošana un izpēte.

Nedaudz sagatavojoties, jūs varat palielināt izredzes gūt panākumus izsolē un iegūt vērtīgu papildinājumu savai grāmatu kolekcijai.

Un kas to zina, varbūt jūs tiekat pie kā līdzvērtīga rakstnieka Dena Brauna (attēlā) kolekcijai, kura īpašumā ir Dantes "Inferno" pirmais izdevums un Edgara Alana Po ar roku rakstīts manuskripts.

Publicitātes foto

Kā uzsākt personīgās kolekcijas izveidi

  • Izvēlieties, uz ko vēlaties fokusēties - kolekcija var būt balstīta uz konkrētu autoru, žanru, laika periodu vai tēmu. Šāds fokuss palīdzēs koncentrēt uzmanību un radīt kolekcijai saskaņotību.
  • Nosakiet savu budžetu: retu un vērtīgu grāmatu iegāde var būt dārga, tāpēc ir svarīgi noteikt, cik daudz varat atļauties tērēt. Iespējams, jums būs jāsāk ar mazumiņu un jāveido sava kolekcija pakāpeniski.
  • Grāmatu un izdevumu izpēte: ir svarīgi izpētīt grāmatas un izdevumus, ko vēlaties kolekcionēt. Meklējiet informāciju par eksemplāra retumu, stāvokli un vērtību. Šo informāciju varat atrast grāmatu kolekcionāru ceļvežos un tiešsaistes resursos.
  • Apmeklējiet grāmatu tirdziņus un izsoles: grāmatu tirdziņi un izsoles ir lieliska vieta, kur atrast retas un vērtīgas grāmatas. Jūs varat satikt citus kolekcionārus, uzzināt vairāk par grāmatām, kas jūs interesē, un atrast labus piedāvājumus.
  • Novērtējiet grāmatas stāvokli: grāmatas stāvoklis var ievērojami ietekmēt tās vērtību. Meklējiet grāmatas, kas ir labā stāvoklī, ar minimālu nolietojumu. Aizsargapvalki, paraksti un ieraksti grāmatā var pievienot tai vērtību.
  • Ieguldiet grāmatu aprūpē: kad esat uzsācis veidot savu kolekciju, ir svarīgi grāmatas pareizi kopt. Glabājiet grāmatas vēsā, sausā vietā, prom no saules gaismas un mitruma. Izmantojiet grāmatu paliktņus, lai tās būtu vertikāli, un aiztieciet savas grāmatas tikai ar tīrām rokām, lai izvairītos no bojājumiem.
  • Izbaudiet savu kolekciju: visbeidzot atcerieties, ka grāmatu kolekcionēšana ir vairāk nekā tikai retu un vērtīgu priekšmetu iegūšana savā īpašumā. Tas ir arī par lasīšanas un mācīšanās prieku. Veltiet laiku, lai izbaudītu savu kolekciju, lasītu iegūtās grāmatas un dalītos savā kaislībā ar citiem.

Publicitātes foto

Ak, iztēlojaties - ja vien grāmatas spētu pavēstīt vairāk, nekā tajās uzrakstīts, ja tās spētu runāt, atklāt, kādos grāmatu plauktos glabājušās, kādas plaukstas tās turējušas un kādi pirksti slīdējuši pa to lappusēm… Kādus apslāpētus čukstus un slepenas sarunas tās savā garajā pastāvēšanas mūžā, guļot uz skaisti izgrebtiem nakts skapīšiem, dzirdējušas… Tur jau sanāktu vesela grāmata.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv