© Foto no personīgā albuma

Mēdz teikt, ka vīrieši savu īsto dabu atklāj mazliet nekaunīgā vienkāršībā. Tad nu, NRA Dzīvesstils, dosies šajā ekspedīcijā, lai atklātu, kas slēpjas aiz Latvijas talantīgajiem, šarmantajiem un spēcīgajiem vīriešiem, kuri braši stāv uz savām kājām. Jautājumi, kas mazliet atgādina vecās, labās, bet jau aizmirstās dienasgrāmatas, kur ikviens varēja būt viņš pats. Līdz pašām sirds dzīlēm!

Uģa Nagliņa liela dzīves daļa, aizrit skatoties fotoobjektīvā. Radot mākslu, kas atmiņu pūralādē par sevi atgādinās gadiem. Šķiet, ka viņa dzīve aizrit priviliģētā statusā, jo, satiekot neskaitāmus cilvēkus, viņam ir ļauts ieskatīties skaistākajā, kas cilvēkam pieder, acīs. Viens no pašmāju iecienītākajiem fotogrāfiem, kurš iemanījies atstāt savu rokrakstu ne tikai žurnālā “Klubs”, bet arī kāzu un individuālo fotosesiju iemūžināšanā.

Foto no personīgā albuma

Mīļākās atmiņas par bērnību?

Tie varētu būt tīņa gadi, kad esi gana liels, bet vēl materiāli nepatstāvīgs. Bezrūpīgi izklaidējos pa ūdeni, veidojot tramplīnus, laipiņas - pirmā būvniecība un radīšana. Tāpat arī mopēda laiki, kad iepazinos ar savu labāko draugu, Jāni. Pēcāk jau visa rosība attīstījās ar vēl bariņu draugiem un kaimiņiem. Manas atmiņas par bērnību mijās ar gana lielu bezrūpību. Kaut arī savas darba gaitas un patstāvīgu dzīvi uzsāku gana agri.

Sapņu profesija?

Foto no personīgā albuma

Lai gan man nav bijusi sapņu profesija, esmu pabaudījis vairākas profesiju nozares. Lauku darbi, celtniecība, noliktavas, ražošana, vadīšana, pārdošana un fotografēšana, kas jau no skolas gadiem seko man ik uz stūra. Pirmo fotoaparātu nopirku, liekas, ka astotajā klasē no klasesbiedra par 2 latiem. Ir sanācis daudzos amatos strādāt. Toties šodien tas palīdz saprast, ka visa uzņēmuma struktūrai ir jāstrādā kā pulkstenim.

Skaistākie vārdi, ko esi kādam veltījis?

Foto no personīgā albuma

Viennozīmīgi varu teikt, ka šos vārdus ir saņēmusi mana sieva Anda.

Tava acu krāsa?

Zilganpelēka.

Trīs vērtības, ko cilvēkos vērtē visaugstāk?

Cieņa, patiesums un sapratne.

Foto no personīgā albuma

Iecienītākais dzēriens septembrī?

Lai gan septembris ir pienācis, es neesmu pamanījis, ka kaut kas man ir pamainījies dzērienu klāstā. Tāpēc teikšu, ka tā ir kafija un alus.

Lielākais atbalsts, kad rokas nolaižas?

Foto no personīgā albuma

Mana ģimene, sieva un divas meitas. Ar sievu varu izrunāties, kad ir vajadzīgs padoms. Un meitas dod motivāciju celties un turpināt darīt.

Mīļākā grāmata?

Godīgi sakot, grāmatas nekad neesmu tā lasījis. Pat no obligātās literatūras esmu izšmaucis. Grāmatas man liekas par garu, vismaz šobrīd. Iespējams, ka pienāks laiks, kad man būs mīļākā grāmata, bet šobrīd man žēl ir laika.

Tavs svētdienas rīts?

Foto no personīgā albuma

Bija mums te ideja ar sievu, ka svētdienas ir svētās dienas - ģimenei, bet tā nesanāk. Vai nu sievai jāpastrādā, viņa arī ir fotogrāfe, vai man kāds ir jāsabildē. Ir arī svētdienas, kad vai nu es ar meitām pavadu laiku, vai sieva. Svētdienas tiešām ir ļoti dažādas. Pārsvarā vai nu aizbraucam ciemos, vai cenšamies kaut ko padarīt visi četri. Nesen bijām 2 nedēļu ceļojumā kempingā Slovēnijā. Atvaļinājuma laikā kopā ar ģimeni cenšamies izbraukt ārpus no Latvijas.

Tavas personības stiprā puse?

Radīšanas prieks, cīņasspars, neatlaidība.

Foto no personīgā albuma

Tava lielākā aizraušanās?

Ja mēs foto lietu liekam pie mana darba profesijas un neskaitām par aizraušanos, kas īstenībā ir mana aizraušanās, tad nākamā aizraušanās ir tehnika. Man patīk kaut ko radīt - esmu pārbūvējis vairākus auto, turklāt pa savam. Vienu astoņdesmito gadu Fordu esmu izjaucis līdz pēdējai skrūvei un salicis atpakaļ pilnīgi atjaunotu. Tāpat arī ar motocikliem. Šobrīd arī motocikls dominē manā aizraušanās sarakstā. Kopā ar draugu kompāniju dodamies pa Latvijas ārēm, braucot dienu līdz trīs dienu braucienā, kur atslēdzu smadzenes. Esot uz motocikla, tu domā tikai par motocikla vadīšanu un izbaudi, piedzīvo, ko redzi un jūti tieši tajā brīdī. Protams, arī pēc brauciena esi pozitīvi uzlādēts.

Foto no personīgā albuma

Sapņu galamērķis?

Mums ar sievu ir mērķu plāns gadam, kurā ir iezīmēts arī kāds ceļojums. Nākamais mums ir Bali, kur esam jau bijuši, bet mums ļoti patika, tāpēc domājam aizbraukt vēlreiz un paņemt līdzi arī draugus, parādīt arī viņiem šo zemi. Mans šā brīža sapnis ir Skandināvija, precīzāk Norvēģija, mani ļoti uzrunā tās daba, kuru vēlos arī iemūžināt foto kadros un kādā īsā video.

Trīs vārdi, kuri visprecīzāk tevi raksturo?

Foto no personīgā albuma

Grūti sevi raksturot, bet esmu dzirdējis, ka esmu aktīvs.

Kas ir tas, kas acīm liek mirdzēt?

Tās lietas, ar ko mani var pārsteigt, paliek mazāk un mazāk. Šobrīd es teiktu, ka tie ir kopēji ceļojumi ar ģimeni. Ceļojumi bez viedierīcēm. Mūsu meitām telefoni paliek mājās, viņas redz, kas ir apkārt, piedzīvo. Svarīgi ir domāt plašāk un redzēt. Prieks, kad arī bez tām lietām mierīgi var iztikt. Arī tas, ka es redzu, kā mani bērni aug un attīstās, novērtē dzīvi bez tās kastītes. Arī atbraucot mājās, viņas pēc tam ik pa brīdim labi iztiek bez telefona. Protams, vieglāk, ir iedot telefonu niķīgam bērnam nevis ar viņu runāt, stāstīt un rādīt. Bet mēs nolēmām pamēģināt un tas strādā. Un prieks redzēt, ka bērniem patīk ceļojumi. Tāpat arī prieks, ka ceļojumos mēs apvienojam intereses, savienojam tās ar meitu vēlmēm.

Foto no personīgā albuma

No kā baidies?

Globālā mērogā no kara. Neviens nevēlas karu. Otra lieta, es sāku arvien vairāk izjust bailes no augstuma. Ja kādreiz es varēju sēdēt uz stalažām ļoti augstu celtniecībā, tad tagad - paldies, nē.

Persona, ar kuru dotos pat uz vientuļu salu?

Mana sieva Anda, ar kuru esmu bijis jau uz vairākām salām.

Vērtība, ko cieni cilvēkos?

Foto no personīgā albuma

Cieņa, iecietība, sapratne, patiesums. Pārējo visu var sarunāt un sakārtot.

Kam dod priekšroku - kinoteātrim vai teātrim?

Abiem dodu priekšroku, bet ja ir jāizvēlas, tad teātris.

Mācību priekšmets skolas laikā, kas sagādāja zobu sāpes?

Neesmu valodu cilvēks. Tajā skaitā latviešu valoda, literatūra, bet tad vienā brīdī aizgāja, sadraudzējos ar skolotāju, sēdēju pirmajā solā un aizgāja.

Foto no personīgā albuma

Tavs ideālais randiņš?

Īsais randiņš. Aizbraukt ar sievu uz namiņu, kur sanāk vakars divatā, bez traucēkļiem no malas: telefons tālāk, bez bērniem, draugiem, kaimiņiem un radiem, jo mēs beidzot esam divatā, tad arī izbaudām klusumu.

Kas nepieciešams, lai dzīve būtu izdevusies?

Foto no personīgā albuma

Lai dzīve būtu izdevusies ir jābūt labai veselībai un dzīvespriekam, pārējo var sarūpēt. Un domāju, ka jebkurš cilvēks.

Kam dod priekšroku - saldam vai sāļam?

Dodu priekšroku vairāk sāļam, nekā saldam.

Tradīcija, kuru esi iecienījis?

Foto no personīgā albuma

Lai arī neesmu izteikts tradīciju cilvēks, taču tās cienu un novērtēju. Man tradīcija, kuru pēdējā laikā esmu iecienījis, ir Jāņi: meijas, siera siešana, sapucēšanās latviskā gaisotnē, ugunskurs. Šie manā ģimenē ir visbagātākie svētki tradīciju ziņā.

Mīļākais gadalaiks?

Man patīk visi gadalaiki! Vasarā, jo ir silts, bet mazāk laika varbūt sanāk ar ģimeni. Rudenī man patīk krāsas. Un ziemā, ja ir ziema, tad var izbaudīt arī ziemas priekus, kurus mēs mācam arī dāmām. Un pavasarī, kad viss mostas, tad ir forši. Pēc tumšākiem brīžiem seko gaisma, kas iepriecina.

Foto no personīgā albuma

Trīs ieteikumi piedzīvojumu medniekiem?

Nebaidieties izvēlēties nevis taisnāko ceļu, bet arī pa labi, pa kreisi. Kādu dienu aizbrauciet prom no populāriem maršrutiem. Sekos pavisam citas sajūtas. Brauciet pretēji tur, kur dodas visi. Protams, ir arī Instagram galamērķi, tūristu vietas, bet, manuprāt, lielākās sajūtas un atmiņas ir prom no tā visa. Nebaidieties no piedzīvojumiem! Ja ejiet pārgājienā, tad lieciet klāt attāluma latiņu. Atmiņas pēc tam būs tikai labākas gan par paveikto, gan piedzīvoto. Tāpat arī nebaidieties no izaicinājumiem.

Foto no personīgā albuma

Kur sevi redzi pēc 10 gadiem?

Esmu par to domājis, bet atbildes nav. Noteikti nekur tālu. Vēlos būt tikpat aktīvs, tikpat radīšanas prieka pārņemts. Domāju, ka ar to arī pietiktu, lai būtu, kur esmu tagad. Pavisam noteikti arī dāmu skološana un arī mācīšanās augt viņām līdzi. Dzīves baudīšana kopā ar sievu un meitām.

Foto no personīgā albuma

Tavs ieteikums, lai būtu izcils kadrs?

Man grūti teikt, jo katram jau latiņa ir citādāka. Es ieteiktu bildēt ar to, kas ir. Nebaidīties! Vai tas ir telefons, veca fotokamera, vai filmiņu aparāts, vai jauns fotoaparāts. Būtisks faktors, kas veido fotogrāfiju ir gaisma. Izvēlieties izcilo kadru un fotografējiet dienas pirmajā pusē, īsi pēc saullēkta, vai otrs: tuvāk saulrietam, kad gaisma ir pateicīgāka. Esi radošs, mēģini ieraudzīt kadru interesantāk, nekā parasti. Paskaties no augšas, paskaties no apakšas, paskaties no aizmugures, no labās un kreisās puses arī.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv