© Publicitātes foto

Pārteikšanās, nepareiza vārdu izvēle vai vienkārši uzkaršana mirkļa iespaidā – katram ir gadījies pateikt ko tādu, kas tobrīd šķiet apkaunojoši. Pat ja tas paliek atmiņā tikai kā smieklīgs pārpratums, dažreiz būs kāds, kurš par to atgādinās. It īpaši, ja to izdodas nofilmēt.

2020. gadā bija kļuvis populārs Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa teiciens: “Draugi, nav labi!”. Tas pat ir nostiprinājies un sabiedrībā, ja nelieto ikdienā un nezina kontekstu, tad noteikti atpazīst. Atsevišķas frāzes kā Ata Slaktera “nasing spešl”, Valda Zatlera “kas es esmu” vai Ingmāra Līdakas “aizver muti” jau ieguvušas sava veida folkloras statusu. Arī Latvijas prezidenti ir īpaši izcēlušies ar savu “ raksturu”. Piedāvāju dažu politiķu - gan Latvijas, gan ārzemju - citātus, kuriem nevajag kontekstu, lai būtu smieklīgi.

Foto: F64

Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa pirmie vārdi pēc ievēlēšanas Valsts prezidenta amatā: “Laikam no sākuma jāierauj!”

“Vislielākā motivācija ir nesaslimt un, sliktākajā gadījumā nenomirt. Tie cilvēki, kuri ir nomiruši no kovida, tiem, protams, šie Ziemassvētki arī nebūs! - Egils Levits. Es joprojām atceros, kā to izlasu ziņās un pie sevis nodomāju: “…kas šis par watafaku?”

Foto: F64

2012.gada septembrī, izkāpjot kopā ar atvasi no auto pie Valda Zālīša pamatskolas un ieraugot preses pārstāvjus, toreizējais valsts prezidents Andris Bērziņš sadusmots sacīja: “Čali, pa galvu vajag, ja! Ilgi neesat sisti, ja!”

Publicitātes foto

Latviešu 100 gudrās galvas

  • “Jūs man sakāt, ka esmu kaza, bet es jums saku, ka nē.”, 2019. gadā žurnālistiem izteicās labklājības ministre Ramona Petraviča.

Foto: F64

  • “Katrs cīsiņš grib būt desa,” tēlaini teica Guntis Belēvičs.
  • “Godājamie bēgļi, šeit Latvijā 70% cilvēku negrib jūs redzēt. Šeit jums pabalsti būs par tik un tik kārtu zemāki nekā Vācijā, šeit gaisa temperatūra par tik un tik grādiem zemāka nekā Vācijā, Itālijā vai kur jūs gribējuši būt,” patvēruma meklētājiem ir teicis Augusts Brigmanis. Izklausās, ka viņš ieciklējies uz Vāciju.

Foto: "F64 Photo Agency"

  • “Viņš nevar būt par premjeru, tāpēc, ka viņam ir vēl kāds nopietns trūkums - viņš regulāri vakaros piedzeras tā, ka pēc tam zvanās visiem un runā galīgākās muļķības,” tā par mūsu prezidentu, tolaik Ministru prezidentu kandidātu Edgaru Rinkēviču izteicās Aivars Lembergs.
  • “Naudas ir tik daudz, kā nekad nav bijis, ļoti daudz naudas!” izcils Krišjāņa Kariņa citāts.

Foto: F64

  • “Krāsojam olas. Rādam viens otram savas olas. Izdomājam kreatīvi un radoši, kā mēs varam saistīties arī attālināti,” vēl viens izcils Kariņa citāts, lai gan šo zina jau plašāka publika.
  • “Es pabeigšu, sieviete!” Oļegs Burovs.

Foto: F64

  • “Daudzbērnu ģimene - tas ir stilīgi, mūsdienīgi un seksīgi!” jauniešus stilīgi uzrunāt centās Andris Šķēle.
  • “Dāmas priecāsies, ka VID vadītājs ir vīrietis, tāds nosvērtāks cilvēks vadībā,” Dana Reiziniece - Ozola.

Foto: F64

  • “...bet redziet, sievietes smukumam ir jānāk no iekšām,” Ainars Šlesers. Pat nevaru iedomāties tam kontekstu.

Publicitātes foto

Krievija

Šajā valstī vēsturē iegājuši 2 politiķi, kas ar saviem vārdiem un izteicieniem, ir sev nodrošinājuši ne tikai politiķa, bet arī “komiķa” statusu- Viktors Černomirdins, Vladimirs Žirinovskis. Savu artavu šajā žanrā atstājis patreizējais Krievijas prezidents - terorists nr.1. VVP jeb Putins.

Foto: "F64 Photo Agency"

Vladimirs Žirinovskis bija spilgts, ļoti neparasts un harizmātisks politiķis. Viņš bieži bija saistīts ar skandaloziem izteikumiem, reizēm izturējās ekscentriski, tomēr tas viss tikai vairoja viņa popularitāti. Visi atsauks atmiņā viņa frāzi "mazgāt zābakus Indijas okeānā", lai arī viņš pats noliedza, ka būtu tās autors.

Šeit dažas viņa pērles.

  • “Man pārsvarā viss ir dāvināts. Cilvēki mani mīl, ciena par tiešumu, par atklātību, un dažkārt, reizi gadā kāds kreklu uzdāvina, cits - kaklasaiti. Tā es tieku galā… Citādi jau es esmu nabadzīgs.”
  • "Mani nekas vairs nepārsteidz. Viss ir apnicis. Dārgas lietas apnikušas, bagātība apnikusi. Agrāk es par to sapņoju, bet tagad tas viss var iet pie velna. Esmu nogaršojis visus dzērienus, izmēģinājis visas mašīnas (gan Mersedesus, gan Toijotas, gan Bentlijus par 150 tūkstošiem dolāru). Esmu izbraukājis visu pasauli. Izmēģinājis visas masāžas, visas saunas, tvaikoņus un lidmašīnas, dzīvojis sešzvaigžņu viesnīcās. Cik tad var? Esmu noguris." (2000. gadu sākumā.)

Foto: "F64 Photo Agency"

  • “Tikai muļķis saka, ka reliģija un politika nedrīkst saskarties. Ja tev nav ideālu, tu esi dārzenis vagā, ne cilvēks! Taču, ja tu nenodarbojies ar politiku, politika ķersies pie tevis.”
  • “Nē, viņa ir nelaimīga, - politiķis teica par sievu, - es taču viņu ignorēju. Man nepietiek viņai laika, visi tie muļķīgie paradumi. 30 gadus galvā tā muļķīgā frāze: zābaki, kažoks, zābaki, kažoks… Es viņai saku: “Palasi Puškina pasaku par zelta zivtiņu. Tāds ir tavs liktenis.” Tāds ir visu sieviešu liktenis.”

Viens no spilgtākajiem piemēriem ir Viktors Černomirdins, bijušais PSRS un Krievijas Federācijas politiķis, kuram piedēvē arī plaši zināmo teicienu: “Gribējām, kā labāk, bet sanāca, kā vienmēr”.

  • “Lūk, Mihails Mihailovičš [M. M. Zadarnovs], jaunais finanšu ministrs. Lūdzu mīlēt un pat ļoti mīlēt. Mihails Mihailovičš ir gatavs mīlestībai,” teica Viktors Černomirdins.
  • “Man ir aptuveni divi dēli,” izskatās, ka Černomirdins nezina savu dēlu skaitu. Laikam pārāk daudz.
  • “Ja esmu ebrejs - kādēļ man par to jākautrējās? Es, tiesa, neesmu ebrejs.”
  • “Šo jautājumu vēl neviens Černomirdins ar sevi pašu nav apspriedis, man nemaz tādu tiesību nav bijis,” teica Viktors Černomirdins.

Putina murgi

Foto: "F64 Photo Agency"

  • “Ukraina - tā nav valsts. Kas ir Ukrainā? Daļa tās teritorijas ir Austrumeiropā, taču pārējā teritorija ir mūsu dāvināta.” 2008.gads.
  • “Vai es esmu «tīrs» demokrāts? Protams, esmu absolūts demokrāts. Tikai ziniet, kur ir problēma? Problēma ir tajā, ka es esmu tāds vienīgais, citu tādu pasaulē nav. Pēc Mahatmas Gandija nāves nav ar ko parunāt,” teicis Putins.

Pasaule

Protams, arī ārzemju politiķi ir spilgti izteikušies. Tāpat arī Boriss Džonsons, Džo Baidens, Donalds Tramps un citi ievērojami politiķi, kuriem ir izdevies kļūt arī par interneta izsmiekla objektiem.

  • “Nabadzīgie bērni ir tik pat spoži un talantīgi kā baltādainie bērni,” tā Džo Baidens teicis saviem latīņamerikāņu un aziātu vēlētājiem…
  • “Ja jums ir problēmas izvēlēties starp mani vai Trampu, tad jūs neesat melnais,” Džo Baidens ir teicis savam melnādainajam radiovadītājam. Protams, par to Baidens tika kritizēts un saukts par rasistu, uz ko viņš it kā atvainojās sakot, ka nevajadzēja būt tik viedam.

Publicitātes foto

  • “Es varētu stāvēt 5. Avēnijas pašā vidū un kādu nošaut, un es joprojām nezaudētu vēlētājus,” teica iepriekšējais ASV prezidents Donalds Tramps, kamēr vēl bija prezidents. Tipisks amerikānis.
  • “Ja Hilarija Klintone nevar apmierināt savu vīru, tad kāpēc jūs domājat, ka viņa varēs apmierināt šo valsti?” par politiķi izteicās Donalds Tramps.
  • “Man šķiet, ka vienreiz man iedeva kokaīnu, bet es nošķaudījos, un tas neiegāja degunā. Iespējams tas bija pūdercukurs,” 2005. gadā televīzijā izteicās Boriss Džonsons.

Publicitātes foto

  • “Vienīgais iemesls, kāpēc es nedotos uz atsevišķām Ņujorkas daļām ir risks, ka satikšu Donaldu Trampu”, tā teica Boriss Džonsons.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv