© Publicitātes foto

Šis gads mums sportā ir īpašs. Vairāki veiksmīgi vieglatlētikas starti, neaizmirstamās Latvijas hokeja komandas spēles Pasaules čempionātā. Šobrīd visa Latvija dzīvo līdzi mūsējo startiem Pasaules čempionātā basketbolā.

Latvijas basketbola izlase pārbaudes spēlē ar Somiju / Foto: Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo agency

Nesen dzirdēju kādu līdzjutēja sakām, ka mūsu brāļi Bertāni esot kā spāņiem brāļi Gasoli, no kuriem viens no brāļiem veidoja NBA vēsturi kopā ar leģendāro Kobe Braiantu jeb Black Mamba. Basketbolam ir sava vēsture, tomēr šķiet, ka mūsu komanda šobrīd to pārraksta vai vismaz veic jūtamas korekcijas. Tāpēc neliels ieskats Latvijas basketbola vēsturē.

Pirmās vietas iegūšana 1935. gada Eiropas čempionātā basketbolā:

Sapņu komanda 1935. gads / Publicitātes foto

Tas bija pirmais kontinenta čempionāts, kas norisinājās Šveicē laika posmā no 2. līdz 4. maijam. Piedalījās 10 Eiropas valstu vīriešu basketbola komandas. Par pirmajiem čempioniem kļuva Latvijas izlase, kas finālā ar 24:18 pārspēja Spāniju. Latvijas sūtnis Šveicē Feldmans pēc Latvijas basketbola izlases uzvaras Eiropas čempionātā teicis: “Ko Latvijas diplomāti Ženēvā sasnieguši 15 gados, to jūs pārsniedzāt dažās dienās.” 2012. gadā par šo notikumu tika uzņemta filma “Sapņu komanda 1935”.

Sudraba iegūšana 1939. gada Eiropas čempionātā basketbolā:

1939.gadā norisinājās 3. kontinenta čempionāts, kuru rīkoja Kauņā, Lietuvā. Tur pirmo vietu ieguva Lietuvas izlase, otro - Latvijas, bet trešo vietu ieguva Polijas basketbola komanda. Latvija Lietuvai zaudēja tikai ar viena punkta starpību - 36:37. Tomēr turpmākajās cīņās Latvija pārspēja Ungāriju, Itāliju, Franciju un Poliju, kā arī ieguva rekorda cienīgu uzvaru pār Somiju - 108:7.

Nākamā cīņa tikai pēc 54 gadiem:

1993.gadā Vācijā rīkotajā 28. kontinenta čempionātā piedalījās 16 Eiropas vīriešu valstsvienības. Lai gan Latvijas izlase tad ieguva tikai 9. vietu, tā bija pirmā reize pēc 54 gadiem, kad Latvija piedalījās Eiropas čempionātā basketbolā, jo līdz tam Latvijas izlase bija daļa no PSRS basketbola izlases.

Labākā basketboliste Latvijas vēsturē:

Uļjana Semjonova / Foto: Kaspars Krafts, F64

Uļjana Semjonova (dzimusi 1952. gada 9. martā) ir bijusī latviešu basketboliste, kas ir bijusi PSRS sieviešu basketbola izlases dalībniece. Sava garā auguma dēļ viņa 15 gadu vecumā sāka spēlēt TTT Rīga pieaugušo basketbola komandā, un no 1975. līdz 1987. gadam bija komandas kapteine. Šajā laika posmā TTT tika ierakstīta Ginesa rekordu grāmatā kā komanda, kas 18 reizes kļuvusi par Eiropas čempionvienību jeb komanda, kas nebija piedzīvojusi nevienu zaudējumu.

Uļjana Semjonova / Publicitātes foto

1971. gadā Uļjana Semjonova saņēma apbalvojumu “PSRS Nopelniem bagātā sporta meistare.” Laikā no 1970. līdz 1985. gadam viņa tika atzīta par Latvijas vispopulārāko sportisti. 1993. gadā Uļjana Semjonova tika izvirzīta uzņemšanai basketbola slavas zālē Springfīldā, ASV, kā pirmā eiropiete. 1995. gadā viņa saņēma ceturtās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni par īpašiem nopelniem Latvijas labā, kas ir augstākais apbalvojums Latvijā.

TTT komanda 1960.gads / Publicitātes foto

Latvieši kā NBA sastāvdaļa:

Nesenā pētījumā tika aprēķināts, ka pašlaik ārzemnieki (ne amerikāņi) sastāda 23% no NBA. Pagaidām NBA ir latvieši - Kristaps Porziņģis, Rodions Kurucs, Dāvis Bertāns. Tomēr vēstures gaitā NBA ir bijuši vēl 3 spēlētāji - latvieši. Pirmais latviešu spēlētājs bija Gundars Vētra, kurš NBA pievienojās 1989. gadā.

Rodions Kurucs / Foto:Romāns Kokšarovs, F64

Kristaps Porziņgis un Jānis Timma / Foto: Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo agency

Dāvis Bertāns / Foto: Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo agency

Lielākā Latvijas basketbolistu uzvara kopš 1935. gada:

2023. gada 27. augustā, Pasaules kausa izcīņā Latvija uzvarēja Franciju (88:86). Šī uzvara nodrošināja Latvijas basketbola komandas iekļūšanu turnīra 16 spēcīgāko komandu vidū. Francija 2011. gadā Kauņā iekļuva starp divām labākajām Eiropas komandām, un 2013. gadā Ļubļanā pirmo reizi kļuva par čempioni, tāpēc pēdējos 13 gados francūži nebija piedzīvojuši tik smagu sakāvi, kā viņi piedzīvoja tobrīd. “Lai arī Porziņģis nespēlē, tā vēl joprojām ir bīstama komanda. Tā ir metēju komanda, ar kuru nekad neko nevar zināt. Tā tas bija 2011. gadā, kad mēs uzvaru izcīnījām tikai pēdējā minūtē. Tāds nebija mūsu plāns, taču viņiem visi metieni krita iekšā. Tā var notikt atkal, ja nebūsim gatavi aizsardzībai,” pirms spēles ar Latvijas izlasi teica Francijas izlases galvenais treneris Vinsents Kolē.

Latvijas basketbola izlase pirms Pasaules čempionāta baskebolā tikās ar valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču / Foto: Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo agency

Latvijas valsts basketbola izlase tiekas ar prezidentu / Foto: Kaspars Krafts, f64

Savukārt 1.septembrī, ar 74 pret 69 Latvijas valsts izlase uzvarēja Pasaules čempiona titula īpašnieci Spānijas valsts izlasi.

Šodien, 3.septembrī, Latvijas valsts vienība tiksies ar Brazīlijas basketbola izlasi. Spēle sāksies plkst. 12:45.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv