Lai arī runājam par vīriešu veselību, visticamāk, ka šo rakstu lasīs sievietes. Ja tev ir radies iespaids, ka apkārt esošie vīrieši krietni mazāk pievērš uzmanību veselības jautājumiem, tad visticamāk, ka tā arī ir patiesība. Dažādi pētījumi liecina, ka vīrieši retāk nekā sievietes apmeklē ārstu, rūpējas par sevi un izvirza veselību kā prioritāti.  

Ir vairāki iemesli, kādēļ tas tā ir. Rast izpratni par to, kāpēc vīrieši mazāk pievērš uzmanību savai veselībai, var būt nozīmīgi, lai atbalstītu viņus veikt pozitīvas pārmaiņas, ja vīrietis pats to ir izvēlējies. Savukārt, ja vīrietis negrib pārmaiņas un vēlas turpināt dzīvot tāpat, kā līdz šim, tad izpratne par šiem iemesliem, iespējams, ļaus vieglāk pieņemt situāciju un abām pusēm mierīgi sadzīvot tālāk.

Vīrieši ir audzināti būt stipri un paši ar visu tikt galā

Publicitātes foto

Vīrieši no bērnības nereti tiek audzināti ar apziņu, ka viņiem jābūt stipriem, pašiem jātiek ar visu galā un prasīt palīdzību ir vājuma pazīme. Diemžēl šī ideja ir dziļi iesakņojusies un tā var traucēt pat pieaugušā vecumā, lai veselīgā veidā tiktu galā ar sarežģījumiem dzīvē. Tas attiecas arī uz veselības problēmām.

Ja vīrieši sastopas ar izaicinājumiem savā pašsajūtā, viņi nav pieraduši meklēt palīdzību vai interesēties par potenciālajiem risinājumiem. Viņi cenšas klusiņām paši tikt galā ar situāciju.

Parasti “tikt galā ar situāciju” nozīmē nepievērst tam uzmanību un gaidīt, kad problēmas pašas pazudīs. Protams, ir veselības sarežģījumi, kurus var atrisināt ar atelpu un miera režīmu, tomēr dažreiz ir vajadzīgi citi iedarbīgāki paņēmieni. Tomēr, par to nekomunicējot un neinteresējoties, nav iespējams uzlabot veselības stāvokli, tādēļ vīrieši bieži sava kūtruma dēļ nevajadzīgi ielaiž situācijas smagākā stāvoklī.

Atteikšanās doties pie ārsta

Publicitātes foto

Nevienam negribas dzirdēt slikta ziņas. It īpaši nepatīkami ir dzirdēt sliktas ziņas par savu veselības stāvokli. Tomēr, ja reiz ir radusies ideja, doties pie ārsta un meklēt palīdzību, tas nozīmē, ka tam ir pamatots iemesls. Jo ātrāk tiksi ar to galā, jo ātrāk varēsi atrisināt situāciju un atgūt prāta mieru. Tomēr vīrieši bieži izvēlas neiet pie ārsta. Pat šķietami acīmredzamās situācijās viņi mēdz izvēlēties sadzīvot ar diskomfortu, nevis meklēt risinājumu.

Nav tā, ka vīrieši nekad neapmeklē ārstu. Viņi dosies uz ārstniecības iestādi vai darīs kaut ko savas veselības labā brīdī, kad diskomforts un sarežģījumi, ko viņi izjūt, būs lielāks par neērtībām, kas jāpārvar, lai kaut ko mainītu. Tas nozīmē, ka situācijai ir jābūt gana nopietnai, lai tā atspēkotu ikdienas plānu maiņu, zvanīšanu ārstam un reālu situācijas risināšanu.

Bailes būt ievainojamiem vai izskatīties vājiem

Publicitātes foto

Vīriešiem reti tiek mācīts, ka bailes ir normāla emocija, tomēr tās ir viens no izdzīvošanas pamatinstrumentiem. Tas ir smadzeņu signāls par pārmērībām un potenciāli bīstamām situācijām, kurās nevajadzētu iesaistīties. Neskatoties uz to, nereti jau no bērna vecuma vīrieši tiek audzināti, ka nevajag baidīties un ka bailes ir kaut kas slikts.

Līdz ar to, ja vīrietis izjūt vai izrāda bailes, tad tas viņu padara ievainojamu vai liek izskatīties vājam. Un nekas no tā neliek viņam justies labāk. Piemēram, veselības sarežģījumi var likt vīrietim vēl vairāk noslēgties un radīt vēlmi neko par to neteikt.

Aizņemtība, pārlieku liela koncentrēšanās uz darbu vai citu mērķu sasniegšanu

Vīrieši ir izteikti orientēti uz mērķu sasniegšanu. Ja ir izvirzīts konkrēts mērķis, tad viņi nopietni iesprings, lai to sasniegtu. Ceļā uz mērķa sasniegšanu vīrieši var aizmirst par citām svarīgām lietām. Tajā skaitā arī rūpēm par sevi. Ja būs būtiski ietaupīt laiku, tad visticamāk viņi izvēlēsies ātrās ēdināšanas piedāvājumu, nevis veltīs nedaudz vairāk laika, lai pagatavotu ko veselīgāku, bet tomēr gana vienkāršu.

Protams, ja šādas intensīvas mērķu sasniegšanas epizodes notiek periodiski, bet pēc tam tiek atvēlēts laiks, lai parūpētos par sevi, tad šāds balanss var strādāt. Tomēr, ja mērķu un prioritāšu saraksts ir nebeidzams, tad ilgtermiņā to noteikti varēs izjust uz veselības rēķina. Aktuāls kļūst jautājums, kas ir primārais mērķis - veselība, bizness, ģimene vai kas cits? Šis ir svarīgs jautājums, uz kuru katram pašas jāspēj godīgi atbildēt.

Ēdiens ir veselības stūrakmens, par ko vīrieši visbiežāk neuzņemas atbildību

Publicitātes foto

Ēdiens ir viens no galvenajiem veselības stūrakmeņiem. Visbiežāk vīrieša dzīvē atbildību par ēdienu uzņemas tieši sieviete. No bērnības vīrieši ir pieraduši, ka mamma rūpējas par ēdiena sagādi. Vēlāk, dzīvojot kopā ar partneri, visbiežāk šis modelis turpinās. Sieviete sagādā ēdienu, izvēlas, ko gatavot. Kā arī nereti tieši sieviete ir tā, kas nosaka, kādas izmaiņas būs ēdienkartē.

Praktizējot šādu modeli, sievietes rokās nonāk būtiska atbildība par partnera veselību. Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka katrs pats ir atbildīgs par savu veselību. Nav iespējams kontrolēt un uzņemties atbildību par pieaugušu cilvēku. Vismaz veselīgā veidā un attiecībās tas nestrādā.

Tieši ēšanas paradumi ir viens no būtiskākajiem cēloņiem dažādām sirds un asinsvadu problēmām. ASV veikti pētījumi liecina, ka vīriešiem ir par aptuveni 6% lielāka iespējamība piedzīvot sirds mazspēju. Savukārt vairāki citi pētījumi apliecina, ka vīriešiem ar lieko svaru jeb paaugstinātu BMI (ķermeņa masas indeksu) ir lielāka iespēja ciest no koronārajām sirds slimībām. Un dati liecina, ka vīrieši biežāk cieš no liekā svara.

Vīrieši pakļauj sevi izaicinošākam dzīvesveidam

Publicitātes foto

Vīrieši mēdz izvēlēties izaicinošāku un potenciāli neveselīgāku dzīvesveidu nekā sievietes. Viņi var neapdomīgāk pieņemt lēmumus, kas ietekmē veselību un atstāj sekas ilgtermiņā. Piemēram, pēc statistikas datiem procentuāli vīrieši vairāk smēķē, lieto alkoholu un mazāk domā par veselīgu uzturu. Visi šie lēmumi būtiski ietekmē viņu veselību.

Vīriešu dzīves ilgums visā pasaulē ir īsāks nekā sieviešu. Interesanti, ka tieši sievietes ir tās, kuras regulāri dodas pie ārsta vai farmaceita pēc palīdzības veselības jautājumos. Sievietes daudz biežāk sūdzas par veselību un novērtē to, kā nepietiekami labu. Vīriešiem ir tendence uzskatīt, ka ar viņu veselību viss ir kārtībā. Tomēr fakti pierāda, ka vīrieši dzīvo īsāku mūžu.

Veselības jautājumi nekad nav vienkāršs temats, tomēr tie ir jāizvirza kā prioritāte un jārisina, ja ir vēlme dzīvot ilgi, laimīgi un kvalitatīvi. Tas attiecas gan uz vīriešiem, gan sievietēm.

Publicitātes foto

Par savu veselību ir jārūpējas katram pašam. Tā nav atbildības nasta, ko nodot kādam citam. Jo apzinātāk pievērsīsi uzmanību savai pašsajūtai katru dienu, jo lielāka iespēja, ka rūpes par veselību kļūs par pašsaprotamu ikdienas sastāvdaļu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv