Kā izvēlēties veikalā vissaldākos mandarīnus?

© Pixabay.com

Mandarīnu iegāde reizēm līdzinās loterijai – reizēm veikalā atrast patiešām saldus mandarīnus ir izaicinājums. Daži vadās pēc miziņas krāsas, citi pēc izmēra, un tam ir savs pamats. Postimees iesaka, kā izvēlēties mandarīnus, lai tie būtu saldi un bez sēkliņām (vai gandrīz bez tām).

Lai atrastu saldus mandarīnus, pirmkārt, ir jāzina, kādu šķirni izvēlēties. Saldums ir atkarīgs ne tikai no šķirnes, bet arī no audzēšanas vietas un ražas novākšanas laika. Šeit ir daži no saldākajiem mandarīnu veidiem:

  1. Klementīni
    Tas ir mandarīna un apelsīna hibrīds, nāk no Alžīrijas. Klementīni ir spilgti oranžā krāsā, to augļi ir nedaudz saplacināti un izceļas ar savu saldo un sulīgo garšu. Audzē Spānijā, Itālijā, Marokā un citur, un tos var atrast veikalos no oktobra.

  2. Murkota šķirnes mandarīni
    Tos sauc arī par "medus mandarīniem". Murkoti nāk no ASV Floridas štata un ir ļoti saldi, bet mazāk sulīgi. Tajos bieži ir daudz sīku kauliņu. Pieejami no novembra un tiek importēti no dažādām valstīm.

  3. Unšiu (Satsumu grupa)
    Šī šķirne cēlusies Ķīnā, bet to audzē daudzās valstīs, tostarp Gruzijā. Unšiu mandarīni ir apaļīgi, nedaudz saplacināti un klāti ar viegli noņemamu spilgti oranžu miziņu. Augļi bieži izskatās matēti un nav pārklāti ar vasku. Šie mandarīni parasti ir bez kauliņiem un pieejami no decembra vidus.

Mandarīni, kas nogatavojušies siltākā klimatā, mēdz būt saldāki nekā tie, kas auguši vēsākos apstākļos


Kā vizuāli atšķirt saldus mandarīnus no skābiem?


Papildus šķirnei ir trīs galvenās pazīmes, kas palīdz noteikt, vai mandarīns būs salds:

  1. Miziņa
    Izvēloties mandarīnus, pārbaudiet, lai miziņa būtu nevainojama - bez bojājumiem, plankumiem, iespiedumiem vai sausuma pazīmēm. Parasti spilgti oranži mandarīni ir saldāki, lai gan arī dzeltenie mandarīni var būt saldi.

  2. Svars
    Saldāku mandarīnu noteikšanai svarīgāks ir to svars, nevis izmērs. Smagāki augļi bieži ir sulīgāki, pat ja vizuāli tie ir mazāki.

  3. Kātiņa vieta
    Mandarīnavieta, kur bijis auglis piestiprināts pie zara, arī var būt rādītājs. Tumšāka krāsa norāda, ka mandarīns ir pilnībā nogatavojies uz koka.

Padomi, ko darīt ar skābiem mandarīniem

Ja mandarīni tomēr izrādās skābi, ir vairāki triki, kā tos padarīt saldākus.

1. Uzsildīšana mikroviļņu krāsnī
Īss mandarīnu uzsildīšana (ap 20-30 sekundēm) mikroviļņu krāsnī var padarīt tos mazliet saldākus. Siltums veicina cukuru izdalīšanos un mazinās skābumu.


2. Pārkaisīšana ar cukuru vai medu
Notīri mandarīnu, sagriez to šķēlēs un pārkaisi ar nelielu daudzumu cukura vai pārlej ar medu. Tas ne tikai padarīs augļus saldākus, bet arī piešķirs papildu garšas nianses.


3. Izmanto desertos vai smūtijos
Skābi mandarīni lieliski iederas smūtijos vai kokteiļos kopā ar saldākiem augļiem, piemēram, banāniem vai mango. Tāpat tos var izmantot augļu salātos vai cept desertos - piemēram, kā piedevu pankūkām vai kēksiem.


4. Pievieno marinādēm vai mērcēm
Mandarīnu skābums var būt priekšrocība, ja tos izmanto marinādēs vai mērcēs. Izspied mandarīnu sulu un sajauc ar sojas mērci, medu un garšvielām - lieliski derēs vistas vai zivju ēdieniem.


5. Izspied sulu
Skāba mandarīna sula var būt atsvaidzinoša pati par sevi vai sajaukta ar ūdeni un cukuru vai citu augļu sulu. Šādi vari iegūt pašgatavotu limonādi.

1. Uzsildīšana mikroviļņu krāsnī
Īss mandarīnu uzsildīšana (ap 20-30 sekundēm) mikroviļņu krāsnī var padarīt tos mazliet saldākus. Siltums veicina cukuru izdalīšanos un mazinās skābumu.


2. Pārkaisīšana ar cukuru vai medu
Notīri mandarīnu, sagriez to šķēlēs un pārkaisi ar nelielu daudzumu cukura vai pārlej ar medu. Tas ne tikai padarīs augļus saldākus, bet arī piešķirs papildu garšas nianses.


3. Izmanto desertos vai smūtijos
Skābi mandarīni lieliski iederas smūtijos vai kokteiļos kopā ar saldākiem augļiem, piemēram, banāniem vai mango. Tāpat tos var izmantot augļu salātos vai cept desertos - piemēram, kā piedevu pankūkām vai kēksiem.


4. Pievieno marinādēm vai mērcēm
Mandarīnu skābums var būt priekšrocība, ja tos izmanto marinādēs vai mērcēs. Izspied mandarīnu sulu un sajauc ar sojas mērci, medu un garšvielām - lieliski derēs vistas vai zivju ēdieniem.


5. Izspied sulu
Skāba mandarīna sula var būt atsvaidzinoša pati par sevi vai sajaukta ar ūdeni un cukuru vai citu augļu sulu. Šādi vari iegūt pašgatavotu limonādi.


6. Pagatavo ievārījumu vai kompotu
Skābos mandarīnus var izmantot saldu ievārījumu vai kompotu gatavošanai. Pievieno cukuru, kanēli vai citus garšaugus, lai iegūtu gardu piedevu maizītēm vai desertiem.


Skābos mandarīnus var izmantot saldu ievārījumu vai kompotu gatavošanai. Pievieno cukuru, kanēli vai citus garšaugus, lai iegūtu gardu piedevu maizītēm vai desertiem.

Dzīvesstils

Kāpēc dažiem cilvēkiem var rasties grūtības zaudēt svaru, neskatoties uz to, ka viņi pareizi ēd un regulāri vingro, zinātniska teorija to izskaidrot. Svara nomešana var būt grūts uzdevums, un bieži vien šķiet, ka neatkarīgi no tā, cik daudz pūļu pieliktu, svars nekrītas.

Svarīgākais