Valodniece Aiga Veckalne Valsts valodas dienā atklāj, kam pievērst uzmanību

© Foto no privātā arhīva

Šodien tiek atzīmēta Valsts valodas diena. Starptautisko vienkāršās valodas dienu kopš 2011. gada atzīmē katru gadu 13. oktobrī, un tās mērķis ir veicināt skaidru saziņu un piekļūstamību, rosinot to, ka dokumenti un cita informācija ir viegli saprotami dažādām auditorijām.

Valsts valodas dienu Latvijā kopš 2021. gada svin 15. oktobrī. Datums nav izvēlēts nejauši: 1998. gada 15. oktobrī Satversmes 4. pantā tika nostiprināta valsts konstitucionālā vērtība: “Valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda,” akcentē vienkāršās valodas un teksta piekļūstamības speciāliste, Starptautiskās vienkāršās valodas asociācijas PLAIN biedre Aiga Veckalne.

Vienkāršā valoda nav drauds valodai

Foto: Pexels.com

15.oktobrī Latvijā svin Valsts valodas dienu, un īpaša uzmanība tajā šogad pievērsta vienkāršajai valodai, veicinot skaidras un saprotamas informācijas izmantošanu valsts iestāžu un uzņēmumu saziņā.

Par vienkāršo valodu dēvē skaidru izteiksmi, kas vairās no liekvārdības, pārprotamības, sarežģītām teikuma konstrukcijām un pārlieku bieža svešvārdu lietojuma. Vienkāršā valoda nav drauds valodai, tā nav arī vienkāršruna, bērnu valoda vai vieglā valoda.

13.oktobrī pasaulē atzīmēja Starptautisko vienkāršās valodas dienu. Svarīgākie vienkāršās valodas ieguvumi ir ātrāka saziņa, mazāk pārpratumu, iespēja uzrunāt plašāku auditoriju, raitāka procesu norise un lielāka sabiedrības uzticēšanās.

Vienkāršās valodas pamatā ir četri pamatprincipi, proti, informācija ir pielāgota, atrodama, saprotama un izmantojama.

Regulējumi un standarti, kas nosaka vienkāršās valodas lietojumu

Foto: Pexels.com

Vienkāršā valoda nodrošina, ka ikviens neatkarīgi no lasītprasmes līmeņa vai valodas prasmēm var piekļūt svarīgai informācijai.

To nosaka arī jaunā Direktīva 2019/882 par produktu un pakalpojumu piekļūstamības prasībām jeb Eiropas Piekļūstamības akts, uzsverot, ka “informācija ir saprotama un tās sarežģītība nepārsniedz B2 līmeni (augstāks par vidējo) Eiropas Padomes Eiropas Vienotajā valodu prasmes līmeņa noteikšanas sistēmā”.

Kopš 2023. gada vienkāršās valodas principus un lietošanas ieteikumus nosaka Starptautiskās standartizācijas organizācijas (ISO) vienkāršās valodas standarts ISO 24495-1, uzsverot, ka vienkāršo valodu ir vēlams izmantot visu veidu dokumentos, tostarp juridiskajos, tehniskajos un informatīvajos materiālos, būtiski uzlabojot sabiedrības izpratni un iesaisti.

Arī Latvijā arvien biežāk runā par dažādu regulējamu un dokumentu pārrakstīšanu vienkāršajā valodā.

Latvijas Banka 2023. gadā laikā ir izstrādājusi virkni materiālu vienkāršajā un vieglajā valodā un arī izveidojuši īpašu sadaļu “Viegli lasīt” izglītojošajā platformā “Naudas skola”. Šogad ir izstrādāti priekšlikumi apdrošināšanas pakalpojumu sniegšanas pilnveidei, lai veicinātu skaidrākas, precīzākas un saprotamākas informācijas sniegšanu apdrošinājuma ņēmējiem apdrošināšanas pakalpojumu iegādes laikā.

Dzīvesstils

Ja ēst gatavošanai ir izmantotas tikai saulespuķu vai olīveļļu, tad laiks izmēģināt jaunas garšu kombinācijas. Piemēram, linsēklu eļļa ir lieliski piemērota mērcei. Tā ir laba locītavām, smadzenēm un sirdij.