Ko jūt cilvēks, kad piedzīvo klīnisko nāvi?

© Foto: pixabay.com

Amerikāņu neirozinātnieks Kristofs Kohs, kurš pazīstams ar saviem pētījumiem par cilvēka smadzenēm, piesaistīja sabiedrības uzmanību pēc nesenās intervijas, kur viņš stāstīja par savu nāves tuvuma pieredzi.

“Es piedzīvoju klīnisku nāvi, kad biju slims ar koronavīrusu. Tas bija neticami! Es redzēju apžilbinošu gaismu, sajutu šausmas un ekstāzi, vairs nebija ne ķermeņa, ne Kristofa, ne “es” kā atsevišķas personas sajūtas, vairs nebija pasaules un laika ritējuma.” Pēc šīs pieredzes Kristofs Kohs sacīja, ka vairs nebaidās no nāves, raksta Daily Mail.

Tradicionāli līdzīgas nāves sajūtas tiek uzskatītas par medicīniskām halucinācijām, taču mūsdienu pētījumi izaicina šo pieeju. Šo viedokli atbalsta aprūpes ārsts Sems Parnia no Ņujorkas Universitātes Langonas Medicīnas skolas.

Foto: pixabay.com

Kopā ar kolēģiem viņš veica pētījumu, kurā piedalījās 2000 cilvēku, kuri piedzīvoja klīnisko nāvi. Rezultāti liecināja, ka aptuveni 40% dalībnieku aprakstīja līdzīgas sajūtas un pat apgalvoja, ka var redzēt un dzirdēt, kas notiek palātā.

Turklāt klīniskās nāves laikā pacienti piedzīvoja strauju dažu hormonu, tostarp norepinefrīna, dopamīna un serotonīna, līmeņa paaugstināšanos.

Dzīvesstils

Mēs jau zinām, ka ķiploki ir neticami veselīgs ēdiens, bet vai esat kādreiz aizdomājušies, cik veselīgi tie patiesībā ir? Izrādās, ka uztura eksperti ķiplokus uzskatīta par superēdienu, un tas ir pamatota iemesla dēļ.

Svarīgākais