Ko par tevi stāsta tavs personības tips? 6 personības tipi

© Foto: publicitātes

Šķiet pašsaprotami dzīvot pēc konkrētiem klasifikatoriem vai rāmjiem. No ezotērikas līdz psiholoģiskiem testiem un konkrētiem dzimšanas datiem pasē, kāds ņem vērā 12 zodiaka zīmes un taro kārtīm,  cita sevi atrod sievišķības arhetipos. Un kur nu vēl striktie iedalījumi paaudzēs – mileniāļi vai Z paaudze u.t.t. Tomēr, lai arī kāda būtu izvēle –  ticēt zvaigznēm vai konkrētiem skaitļiem, nenoliedzams ir  fakts, ka izvēles ietekmē psiholoģiskie tipi jeb personības veidi.

Katrs būs dzirdējis apzīmējumu - “alfas tēviņš”, “alfas mātīte”, “vilks vientuļnieks”. Bet no kurienes nāk šis termins un cik precīzs tas ir? Alfa tēviņu un mātīšu jēdziens radās no vilku uzvedības pētījuma, ko pagājušā gadsimta 60.gados veica amerikāņu biologs L. Deivids Mehs. Mehs novēroja vilku baru nebrīvē un pamanīja, ka tur bija dominējošais pāris, kas vadīja grupu, kontrolēja resursus un kuram bija pārošanās prioritāte.

Viņš tos apzīmēja kā alfa tēviņu un alfa mātīti, bet pārējo baru kā beta (pakārtots) vai omega (zemākais rangs). Tomēr Meha pētījumā bija liela problēma: tā pamatā bija nesaistītu vilku bars, kas bija spiesti dzīvot kopā nedabiskā vidē. Savvaļā vilku bari nesastāv no nejaušiem indivīdiem, kas sacenšas par dominējošo stāvokli, bet gan no ģimenes vienībām, kas sastāv no vaislas pāra un to pēcnācējiem.

Foto: publicitātes

Vecāki nav alfa tāpēc, ka viņi ir spēcīgāki vai agresīvāki, bet gan tāpēc, ka viņi ir vecāki. Pēcnācēji sadarbojas savā starpā un ar saviem vecākiem un galu galā pamet baru, lai izveidotu savas ģimenes. Mehs savu kļūdu saprata 70.gados, kad pētīja savvaļas vilkus to dabiskajā vidē. Viņš atklāja, ka “alfa” jēdziens uz viņiem vispār neattiecas un viņa iepriekšējie novērojumi ir maldinoši.

Viņš mēģināja labot savu kļūdu, publicējot jaunus rakstus, kas izskaidro vilku sociālās struktūras patieso būtību, taču bija par vēlu. “Alfa” jēdziens jau bija iesakņojies popkultūrā un plašsaziņas līdzekļos, lai izskaidrotu cilvēku uzvedību. Alfa koncepciju pieņēma evolūcijas psihologi un pašpalīdzības autori, kuri apgalvoja, ka cilvēka sociālā dinamika ir līdzīga vilku vai citu dzīvnieku sociālajai dinamikai.

Tāpat viņi apgalvoja, ka cilvēkiem ir dabiska dominēšanas hierarhija un ka vīrieši, kuriem ir pašpārliecinātība, harizma un fiziskais spēks, bija pievilcīgāki sievietēm un veiksmīgāki karjerā. Viņi sauca šos vīriešus par alfa tēviņiem un pretnostatīja tos betas tēviņiem, kas tika uzskatīti par vājiem, padevīgiem, nedrošiem un pat garlaicīgiem. Daži autori ieviesa arī citus terminus, lai aprakstītu personības tipu variācijas, piemēram, sigma, kurus raksturo kā neatkarīgus, noslēpumainus un netradicionālus vīriešus. Tie neatbilst sociālajām normām vai hierarhijai.

Foto: publicitātes

Koncepcijas piemērošanā cilvēkiem ir daži trūkumi. Pirmkārt, cilvēki nav vilki vai citi dzīvnieki. Mums ir daudz sarežģītāka un daudzveidīgāka sociālā struktūra, ko ietekmē daudzi faktori, piemēram, kultūra, vēsture, izglītība, vērtības, uzskati, preferences, emocijas un individuālās atšķirības. Mums nav fiksētas vai universālas dominēšanas hierarhijas, kas attiecas uz visām situācijām un kontekstiem. Turklāt mums ir dažādas lomas un attiecības, kam nepieciešamas dažādas prasmes un uzvedība. Mums ir arī brīva griba un rīcības brīvība, kas ļauj izvēlēties, kā mēs vēlamies rīkoties un mijiedarboties ar citiem.

Turklāt iezīmes, kas ir saistītas ar alfa vai beta versijām, nav iedzimtas vai fiksētas. Tās tiek apgūtas un attīstītas caur pieredzi un atgriezenisko saiti. Tās var arī mainīties atkarībā no situācijas un personas.

Piemēram, kāds, kurš ir pārliecināts un pārliecinošs vienā kontekstā, var būt nedrošs un pasīvs citā. Kāds, kurš ir harizmātisks un burvīgs ar vienu cilvēku, var būt rupjš un kaitinošs ar citu. Kāds, kurš ir fiziski spēcīgs, var būt garīgi vājš vai pretēji.

Vēl viena lieta ir tāda, ka iezīmes, kuras tiek uzskatītas par pievilcīgām vai veiksmīgām, nav objektīvas vai universālas. Tās ir subjektīvas un relatīvas. Tās ir atkarīgas no tā, ko katrs cilvēks vērtē un vēlas sevī un citos. Tāpat šīs iezīmes ir atkarīgas arī no tā, ko katra sabiedrība vai kultūra uzskata par vēlamu vai pieņemamu. Piemēram, dažas kultūras var vērtēt pazemību pār pārliecību, sadarbību pār konkurenci, harmoniju pār konfliktiem vai kolektīvismu pār individuālismu.

Lasi arī: Mīlestība tikai pret sevi: galvenie narcisi pēc zodiaka zīmēm

Tomēr, neskatoties uz visu iepriekš pieminēto, mārketinga vadītāji un Holivudas studijas jau sen izmanto šo pieeju, lai radītu iedvesmojošus stāstus, pievilcīgus varoņus un ienesīgus zīmolus. Tie ir noderīgi arī daiļliteratūrā, jo tie ļauj lasītājiem ātri saprast galvenās varoņu iezīmes bez detalizētiem aprakstiem.

Alfa, beta, gamma, omega, delta vai sigma personība — kurš tips esat jūs?

Foto: publicitātes

No pašpārliecinātās alfas līdz noslēpumainajai sigmai, no paklausīgās betas līdz individuālistei gammai, no pašapzinīgās deltas līdz romantiskajai omegai, ko psihologi saka par šiem sešiem galvenajiem personības tipiem?

Alfa personības tips

Ja esat alfa tips, jūs esat rokzvaigzne. No visām personībām šī ir visspēcīgākā. Alfa sievietei ir viss — skaistums, šarms un inteliģence, un viņa ļoti labi zina, kā tikt galā ar sarežģītām situācijām. Viņa zina savu vērtību , un viņai ir labi būt vienai. Dažās situācijās viņa vienmēr ir valdzinoša un sarkastiska, taču viņa ir arī progresīva. Un pats labākais ir tas, ka pārējās sievietes uz viņu skatās kā uz dievieti. Pārliecināta līdere, alfa sieviete ir pašpārliecināta un stingri pauž savu viedokli, vienlaikus saglabājot toleranci, lai dzirdētu atšķirīgus viedokļus.

Savā karjerā plaukstoša alfa ir strādīga, harizmātiska un ideju pilna vizionāre. Alfa bieži pārslogo sevi, ir saspringtas uz karjeras izaugsmi, tādā veidā atraujot sevi no personīgās dzīves.

Alfa ir populāra un iecienīta, viņa bieži vien ir savas kompānijas centrālā ass. Nav svarīgi, par kādu sociālo situāciju mēs runājam - visas acis vienmēr būs vērstas uz alfu. Viņa ir pārliecināta un ekstraverta.

Romantiskās attiecībās vairumā gadījumu viņa ir tā, kas izdara pirmo soli. Tāpat viņu nebiedē spēcīgi vīrieši.

Beta personības tips

Beta ir draudzīga un patīk būt izpalīdzīgai. Viņa vienmēr centīsies izvairīties no konfliktiem. Beta ir lojāla un vienmēr pirmajā vietā izvirza savus draugus. Viņa vēlas iekļauties un būt citu pieņemta. Lai gan beta var nepiekrist visam, ko dzird, viņa bieži vien skaļi nepaudīs savu viedokli, lai pasargātu sevi no iesaistīšanās drāmā vai asā vārdu apmaiņā.

Beta sieviete parasti mēģinās izvairīties no vadošām lomām un jūtas ērti, sekojot alfas vadībai. Šai sievietei piemīt daudzas pozitīvas īpašības, piemēram, viņa ir labs draugs. Beta mēdz būt lojālāka un cieņas pilnāka pret cilvēkiem, nekā viņu alfas vienaudze.

Betas pasīvā daba un pārliecības trūkums bieži vien apgrūtina romantisku partneru piesaisti. Tomēr, tā kā beta sieviete mēdz būt gādīga, viņa ir laba partnere alfas tipa vīrietim.

Viņa ir tāda veida cilvēks, kura cietīs klusējot, un izliksies, ka viņai viss ir kārtībā. Viņa ir uzticama, laba draudzene un laba klausītāja. Šāda sieviete ir brīnišķīgs labākais draugs, un viņa vienmēr ir blakus saviem mīļajiem.

Foto: publicitātes

Gamma personības tips

Gammas sieviete ir organizēta, pārliecināta un neatkarīga. Viņa zina savu vērtību. Gamma atrodas savā pasaulē - pasaulē, kas griežas ap sevi, un tas var būt grūti ikvienam, kurš vēlas iekļūt šajā pasaulē. Tādējādi gammai ir jāsaprot, ka, lai paliktu uzticīgai sev un saviem mērķiem, viņai ir jāmēģina atvērties cilvēkiem.

Neatkarīgai, organizētai un vadītai gammai nav vajadzīgs apstiprinājums no citiem, izņemot viņu pašu. Ļoti pašapzinīga un gādīga gamma nekad neriskēs iesaistīties romantiskā avantūrā un neuzsāks attiecības ar kādu tikai tāpēc, lai būtu ar kādu kopā. Gamma sieviete būs tā, kura sastādīs sasniedzamo mērķu sarakstu, un vienmēr vēlas kļūt par savu labāko versiju.

Vissvarīgākā gamma sievietes īpašība ir tā, ka viņai patīk, ka vīrietis viņu “medī”. Viņa zina savu vērtību, tāpēc nesamierināsies ar vīrieti, kurš viņu nav pelnījis.

Šāda sieviete vienmēr ir uz sadarbību vērsta un gatava palīdzēt.

Ticība un garīgās lietas viņai ir ļoti svarīgas, un viņa vienmēr atrod savu iekšējo mieru, meditējot vai veicot citas garīgās prakses.

Viņa ir mērķtiecīga, bet arī gatava dalīties savās zināšanās ar cilvēkiem, kuri tās, viņasprāt, ir pelnījuši. Un galu galā gamma vienmēr iegūst to, ko vēlas, jo viņa izstrādā ilgtermiņa plānus savai dzīvei.

Omega personības tips

Omegas sievietes ir inteliģentas, romantiskas, intravertas un jutīgas. Viņas bieži vien ir grāmatu tārpi, kas romantizē izlasīto dzīvē. Omegas ir dziļi romantiskas, kaislīgas un mēdz visu paturēt sevi. Tas dažkārt var negatīvi ietekmēt viņu spēju iegūt jaunus draugus, satikt partneri un izklaidēties.

Omegas bieži vien ir pārņemtas ar savām jūtām tik ļoti, ka nespēj brīvi izpausties reālajā dzīvē. Viņas izmanto filmu un stāstu sižetus kā bēgšanu no realitātes. Viņi ne vienmēr ir paredzamākie partneri, taču viņas attiecībās ienes azartu, radošumu un neparedzamību.

Viņa ir emocionāli inteliģenta sieviete un nebaidās to parādīt citiem. Šādas sievietes problēma ir tā, ka sākumā viņu ir grūti pamanīt, taču tas nenozīmē, ka viņa nav patiesas pērle.

Privātajā dzīvē viņa mēdz būt nesakārtota, jo iedomāto bieži vien cenšas ienest realitātē.

Uzņēmējdarbībā omega ir tāda veida cilvēks, kurš vienmēr izvirza citus pirmajā vietā un vienmēr ir gatava viņiem palīdzēt un dalīties savās zināšanās.

Kad omega ir iemīlējusies, viņa vēlas visu vai neko. Neatkarīgi no tā, cik ļoti viņa mīlētu vīrieti, omegas sieviete liks sevi pirmajā vietā. Vissvarīgākais viņā ir tas, ka neatkarīgi no tā, cik egocentriska viņa var izlikties, dziļi sirdī omega joprojām ir tā mazā meitene, kas tikai cīnās šajā vilku pilnajā pasaulē.

Omegu sauc arī par netradicionālo ģēniju. Viņas bieži vien ir tehnoloģiju cienītāji, pētnieces vai izgudrotājas pat, ja ikdienas darbs nav saistīts ar zinātni.

Foto: publicitātes

Delta personības tips

Delta ir transformere. Viņa bieži dodas sevis pilnveidošanas ceļojumā, cenšoties attīstīties un uzlabot sevi. Viņas noturība un pielāgošanās spēja ir slavējama, jo deltas sieviete pārvar dzīves izaicinājumus.

Delta pastāvīgi mācās. Viņa apmeklē seminārus, meklē dažādus izglītojošus kursus un nodarbības. Viņa parasti ieņem amatus, kas prasa pastāvīgu prasmju paaugstināšanu, piemēram, tehnoloģiju vai digitālā mārketinga jomā.

Delta ir orientēta uz detaļām, tāpēc savam izskatam pievērš pastiprinātu uzmanību. Lai gan delta ir atturīga, tai ir lieliskas komunikācijas prasmes, tāpēc viņa var viegli sazināties ar citiem, vienlaikus veltot laiku, lai pamanītu, vai tie, ar kuriem viņa mijiedarbojas, ir uzticami.

Deltai, kā īstai mājas saimniecei, patīk būt ar saviem mīļajiem, nevis doties uz ballīti vai publisku pasākumu.

Kaut kādā ziņā deltai piemīt alfas īpašība vadīt citus, taču nepārliecība par sevi un kautrīgums, liek viņai paturēt savas cerības un sapņus sevī, baidoties no tā, ka tie tiks noraidīti.

Mīlestībā un romantiskās attiecībās, viņa ir sieviete, kas ļauj savam partnerim būt gan draugam, gan mīļotajam. Savukārt, kas attiecas uz iemīlēšanos, viņa zina, ka tas prasa laiku, un dod priekšroku lēnām procesam.

Sigma personības tips

Sigma sievietes visbiežāk ir intravertas, kuras dzīvo pēc saviem noteikumiem un neapgrūtina sevi ar sociālajām normām vai tendencēm. Viņas bauda laiku vienatnē un pavada to domājot, analizējot apkārtējo pasauli, risinot problēmas, ar kurām viņas saskaras, vai kaļ nākotnes plānus.

Foto: publicitātes

Sadarbojoties ar citiem cilvēkiem, viņas ir lieliskas klausītājas. Komunikācijā viņas parasti necenšas dominēt sarunā, tā vietā sniedz pārdomātus viedokļus. Daudzas sigmas var pildīt alfa lomu vadošā amatā, taču tās izpelnās cieņu no citiem, pateicoties savai gudrībai un zināšanām, nevis kā alfas - līderes īpašībām.

Tā kā sigmas mēdz koncentrēties uz sevi un savām idejām, daudzas ir radošu profesiju pārstāves un izcilas uzņēmējas. Sigmām piemīt dabiska harizma. Tomēr viņas var bieži manipulēt, lai sasniegtu savus mērķus.

Sigmas nav tas personības tips, kas dzenas pēc romantiskām attiecībām. Tomēr viņas bieži piesaista partnerus, jo šķiet noslēpumainas, intriģējošas un seksīgas. Otrai pusītei ir jāsaprot sigmu unikalitāte. Ja partneris nepapildina sigmas izvēlēto dzīvesveidu, romantiskas attiecības tiek pārtrauktas. Bieži vien viņu partneris ir cita sigma. Parasti viņa vēlas pūlī piesaistīt izskatīgāko vīrieti un vēlas, lai viņš būtu tikpat veiksmīgs kā viņa.

Sigma sieviete ar savu neatkarīgo raksturu bieži izceļas ar autonomiju dzīvesveidu. Viņas ir ārštata darbinieces, konsultantes, nodrošinot izcilus rezultātus bez pastāvīgas uzraudzības. Viņas introspektīvais raksturs bieži noved pie lomām, kurām nepieciešama padziļināta domāšana un stratēģija. Tāpēc bieži vien viņas ir labas manipulatores, lai gan parasti to pašas neatzīst.

Dzīvesstils

Diētisks ēdiens tiem, kas ievēro diētu un sargā figūru. Cepta liellopa gaļa ir ideāla izvēle tiem, kam rūp sava veselība. Šis ēdiens ir bagāts ar B vitamīniem, minerālvielām un aminoskābēm, padarot to par veselīgu uztura papildinājumu.

Svarīgākais