Metodes, ka atbrīvoties no augļu mušām

© Foto: depositphotos.com

Vai savās mājās cīnāties ar augļu mušu bariem? Kā no tām atbrīvoties uz visiem laikiem? Kas ir tie sīkie kukaiņi, kas lidinās virtuvē? Kāpēc to ir tik daudz? Kāpēc tik grūti no tām atbrīvoties?

Kas rada augļu mušas?

Augļu mušas parasti atrodas uz visiem gatavajiem augļiem, kam ir tendence ātrinogatavoties un sākt pūt. Kad mušas nonāk mājās, tās dēs olas visur, kur vien varēs — sapuvušos augļos vai jebkurās fermentētās vielās. Un, siltos laika apstākļos viņu dzīves cikls paātrinās. Tā notiek invāzija, raksta cnet.com.

Par laimi, ir veidi, kā aizdzīt augļu mušas no virtuves un no mājām. Dažas darbības var palīdzēt novērst invāziju, bet citas var palīdzēt to novērst.

Nebraskas-Linkolnas universitātes entomoloģe Džodija Grīna atbild, kas izraisa augļu mušu invāziju, kā tās apturēt vai atbrīvoties no tām, kad tās ir parādījušās?

Kā izskatās augļu mušas?

Foto: pixabay.com

Kad augļu mušas iedzīvojas virtuvē, ir grūti panākt, lai to nebūtu. Augļu mušas ir jeb drozofilas ir apmēram 2 mm garas, tām ir sarkanas acis (lai gan dažām sugām ir tumšākas acis) un gaiši brūnas ar tumšiem gredzeniem ap vēderu. Tām ir arī divi spārni (daudziem kukaiņiem ir četri).

Gatavi produkti un saldie ēdieni ir kā magnēti augļu mušām. Parastais nosaukums, ko entomologi dod augļu mušiņām, ir "etiķa mušas". Tas ir tāpēc, ka tos dabiski piesaista raudzēts šķidrums, un, kad augļi pūst, tie arī rūgst.

Bet augļu mušas nebarojas tikai no sapuvušiem vai sarūgušiem augļiem. Viņām patīk arī cukurotas vielas, piemēram, limonādes, vīns un alus, un tās var atrast atkritumu tvertnes apakšā vai jebkurā mitrā vietā, kur ir ievērojams pārtikas avoti.

"Ievērojams pārtikas avots" jums var nozīmēt kaut ko citu nekā mazajai, bet varenajai augļu mušai, norāda entomoloģe Džodija Grīna. "Iespējams, tas nav tas ēdiens, ko vēlaties ēst, bet augļu mušas ir tik niecīgas, ka tām ir nepieciešama tikai niecīga mikrodzīvotne" — piemēram, limonādes atlikums, kas atrodas kārbā atkritumu tvertnē vai atlikušie gabaliņi un drupatas līdzņemšanas traukā. Tās ir labākās augļu mušu vairošanās vietas. Kad laiks sasilst, paiet mazāk laika, līdz augļu mušu olas kļūst par mazuļiem.

Kā apturēt augļu mušu invāziju, pirms tā sākas

Foto: pixabay.com

Siltos vasaras mēnešos izmetiet atkritumus pēc iespējas biežāk. Lai augļu mušas nepārņemtu jūsu virtuvi, viss ir atkarīgs no tīrīšanas. Turot savu vietu pēc iespējas sausāku un brīvu no pārtikas, kaitēkļi neturpina savu dzīves ciklu.

Iztīriet atkritumu tvertņu dibenu, kad uzkrājas šķidrums, noslaukiet virsmas, kad esat pabeidzis gatavošanu, un neglabājiet izlietnē un atkritumu savākšanas vietā vecu pārtiku, netīrus traukus un visam jābūt pēc iespējas sausākam.

Uzglabājot augļus un dārzeņus ledusskapī, nevis uz galda vai plaukta, augļu mušām būs grūtāk tos atrast. Un, tā kā viņus piesaista trūdošie augļi, rūpīgi jāizvēlas produkti, lai pārliecinātos, ka mājās nenesat sapuvušos vai sasistus.

Kartona kastes, kurās ir produkti, pēc iespējas ātrāk jāpārstrādā vai jākompostē, jo tajās varētu vairoties augļu mušas. Jebkura vieta, kas uzsūc ūdeni vai ir mitra, piemēram, slapja virtuves lupata vai paklājs blakus izlietnei, var kļūt par augļu mušu augšanas vietu.

Lasi arī: Mazie asinssūcēji - blaktis, ar kurām grūti cīnīties

Dzīvesstils

Vai savās mājās cīnāties ar augļu mušu bariem? Kā no tām atbrīvoties uz visiem laikiem? Kas ir tie sīkie kukaiņi, kas lidinās virtuvē? Kāpēc to ir tik daudz? Kāpēc tik grūti no tām atbrīvoties?