Melns kaķis un piektdiena, 13. datums: kā parādījās mistiskās zīmes

© Foto: depositphotos.com

Daži cilvēki tic zīmēm un māņticībām, citi ne. Taču mēs visi vismaz vienu reizi esam piedzīvojuši spriedzi, kad kalendārā redzam piektdienu 13. datumu vai melnu kaķi šķērsojam ceļu. Bet no kurienes radušās šīs zīmes un vai mums no tām jābaidās?

Kāpēc piesitam pie koka?

Foto: pixabay.com

Kad mēs sakām kaut ko sliktu, kāds noteikti piebildīs: “Nospļaujies!” Un tad mūsu roka sniedzas, lai pieklauvētu pie koka: galda, sienas, durvīm. Šis ieradums cēlies no pagāniem. Viņi ticēja, ka kokos dzīvo gari: gan labie, gan ļaunie. Lai vērstos pie viņiem pēc padoma vai atbalsta, pagāni klauvēja pie koka - tāpat kā mēs klauvējam pie durvīm, kad gribam iekļūt istabā.

Kāpēc nevar ieskatīties sasistā spogulī?

Foto: pixabay.com

Visu laiku tika uzskatīts, ka spogulis parāda ne tikai mūs pašus, bet arī daļu no mūsu dvēseles. It kā mūsu dvīnis būtu otrā pusē. Tāpēc, sadalot spoguli fragmentos, mēs it kā darām to pašu ar dvēseli. Un, kad tavs spoguļdvīnis būs salauzts, tas nespēs tevi pasargāt no neveiksmēm un lāstiem. Tradīcija vēsta, ka dvēseles atjaunošanai ir nepieciešami 7 gadi.

Bet ir arī otra versija: ja nokritis spoguli tad tava dvēsele tādā veidā dod signālu par savu izpostīto stāvokli. Tā vai citādi, bet nevajadzētu gaidīt 7 veiksmes gadus.

Kāpēc pakavs nes veiksmi?

Foto: pixabay.com

Kā saka ķeltu mitoloģijā, senāk uz zemes dzīvoja mazi cilvēciņi, piemēram, goblini. Šīs radības bija ļoti ļaunas un vienmēr nesa nelaimi. Ar tiem varēja cīnīties ar dzelzi: viņi no tā ļoti baidījās. Tāpēc pakavs bija vienīgais veids, kā atbrīvoties no cilvēciņiem, jo ​​tas bija saistīts ar cilvēku ieročiem.

Kāpēc piektdiena, 13., ir neveiksmīga diena?

Foto: depositphotos.com

Skaitlis 13 kļuva “neveiksmīgs” ilgi pirms tas stingri iesakņojās mūsu apziņā. Pēdējā vakarā, Jēzus pēdējā ēdienreizē, bija 13 cilvēki: viņš pats un viņa 12 mācekļi. Skandināvu mītos svētkos bija 13 dievi, Loki parādījās pēdējais un sāka sēt haosu. Kas attiecas uz nedēļas dienu, tad piektdien Jēzus tika sists krustā.

Piektdiena, 13. datums, sāka iedzīvoties cilvēku prātos kā neveiksmīga diena pēc tās pirmās rakstveida pieminēšanas komponista Rosīni biogrāfijā. "Un, ja tā ir taisnība, ka viņš, tāpat kā daudzi itāļi, piektdienu uzskatīja par neveiksmes dienu un trīspadsmit - neveiksmīgo skaitli, tad ir vērts atzīmēt, ka viņš nomira piektdien, 13. novembrī," teikts biogrāfijā.

Tas beidzot iedzīvojās pēc Tomasa Lousona romāna “Piektdiena 13.” izdošanas 1907. gadā.

Kāpēc nav paveicies, ja redzi melnu kaķi?

Foto: pixabay.com

Pastāv viedoklis, ka ogļu krāsas kaķi ir raganu draugi. Vienā no mītiem ratus, kur brauca mīlestības un kara dieviete Freija, nesa divi melni kaķi. Pateicībā par viņu kalpošanu tie tika pārvērsti par mājdzīvniekiem.

Taču tam ir vienkāršāks izskaidrojums: 1232. gadā pāvests Gregorijs I izdeva dekrētu, ka melns kaķis ir velna reinkarnācija. Viduslaikos kristīgo svētku laikā tos meta ugunskuros. Tā nabaga kaķi kļuva par burvestības simbolu.