5 mīlestības valodas. Kādas tās ir un kā tās izmantot?

© Foto: depositphotos.com

Partnera mīlestības valodas zināšanas varētu stiprināt attiecības. Piecas mīlestības valodas apraksta piecus veidus, kā cilvēki saņem un izsaka mīlestību attiecībās. Tie ir apstiprinoši vārdi, kvalitatīvs laiks, fizisks pieskāriens, kalpošanas darbi un dāvanu saņemšana.

Zinot sava partnera mīlestības valodu un ļaujot viņiem uzzināt jūsējo, tas ir veids, kā palīdzēt abiem justies mīlētiem un novērtētiem. Rakstnieks un mācītājs Gerijs Čepmens apraksta, kā izmantot šīs mīlestības valodas, lai parādītu savam partnerim, ka par viņu rūpējaties tādā veidā, kas runā uz viņa sirdi, raksta verywellmind.com

Piecas mīlestības valodas

Foto: pixabay.com

Čepmena grāmata "The 5 Love Languages" (iznākusi arī latviski) pirmo reizi tika publicēta 1992. gadā. Pirms grāmatas rakstīšanas Čepmens sāka pamanīt modeļus pāros, kurus viņš konsultēja. Viņš saprata, ka pāri pārprot viens otra vajadzības.

Tas lika viņam nākt klajā ar piecām mīlestības valodām jeb veidiem, kā cilvēki attiecībās pauž mīlestību. Tie ir:

  • Apliecinājuma vārdi.
  • Kvalitatīvs laiks.
  • Fiziskais pieskāriens.
  • Kalpošanas darbi.
  • Dāvanu saņemšana.

Apliecinājuma vārdi

"Apliecinājuma vārdi" ir pieķeršanās paušana ar izrunātiem vārdiem, uzslavām vai atzinību. Ja šī ir galvenā mīlestības valoda, tad partneris priecājas par laipniem vārdiem un uzmundrinājumu, pacilājošiem citātiem, mīlestības piezīmēm un jaukām īsziņām. Varat padarīt partnera dienu par labu, izsakot viņam komplimentus vai norādot, ko viņš dara labi.

Kvalitatīvs laiks

Foto: pixabay.com

Kāds ar šo mīlestības valodu novērtē jūsu pilnīgu klātbūtni, kad esat kopā. Viņi jūtas visvairāk mīlēti, ja veltāt viņiem savu nedalītu uzmanību un pavadāt laiku kopā saturīgi un interaktīvā veidā. Tas nozīmē nolikt mobilo telefonu, izslēgt datoru, izveidot acu kontaktu, pārdomāti mijiedarboties un aktīvi klausīties. Cilvēki ar šo mīlestības valodu meklē kvalitāti, nevis kvantitāti.

Fiziskais pieskāriens

Persona, kuras primārā mīlestības valoda ir fizisks pieskāriens, mīlestību izjūt caur fizisku pieķeršanos. Papildus seksam viņi jūtas mīlēti, kad viņu partneris tur viņu roku, pieskaras rokai vai, piemēram, dienas beigās veic masāžu.

Šā cilvēka ideja par brīnišķīgu randiņu vakaru var būt pieglausties dīvānā, skatoties filmu, lēnas dejas kopā ar lielu fizisku kontaktu vai gara kopīga pastaiga, turoties rokās. Viņi jūtas visvairāk mīlēti, fiziski mijiedarbojoties ar savu partneri.

Kalpošanas darbi

Kalpošanas darbi ir jaukas lietas, ko darāt sava partnera labā un liek viņiem justies mīlētiem un novērtētiem, piemēram:

  • Palīdz virtuves darbos.
  • Lietu kārtošana.
  • Putekļu sūkšana.
  • Benzīna ieliešana mašīnā.

Ja jūsu partnera galvenā mīlestības valoda ir kalpošana, viņš pamanīs un novērtēs sīkumus, ko jūs darāt viņu labā. Viņiem ir tendence kalpot un veikt laipnības arī citiem.

Dāvanu saņemšana

Foto: pixabay.com

Cilvēkam, kurš sasaucas ar šo mīlestības valodu, dāvanas simbolizē mīlestību, rūpes un pieķeršanos. Viņi novērtē ne tikai pašu dāvanu, bet arī laiku un pūles, ko dāvanas dāvinātājs veltījis tās izvēlei.

Cilvēki, kuriem patīk saņemt dāvanas kā daļu no savas primārās mīlestības valodas, ne vienmēr sagaida lielas vai dārgas dāvanas; vairāk svarīgas ir pūles un pārdomātība aiz dāvanas.

Ja veltāt laiku, lai izvēlētos dāvanu tieši viņiem, tas viņiem parāda, ka esat pārdomāts un patiešām zināt un rūpējaties par viņiem un viņu vēlmēm. Cilvēki ar šo mīlestības valodu bieži var atcerēties katru mazo dāvanu, ko viņi ir saņēmuši no saviem mīļajiem, jo ​​tas viņus ļoti ietekmē.

Vai ir citas mīlestības valodas?

Saskaņā ar Čepmena nosacījumiem sākotnējās piecas mīlestības valodas ir palikušas nemainīgas, taču tas nenozīmē, ka nav citu veidu, kā izteikt un saņemt mīlestību.

Šī ir tikai viena sistēma, un gadu gaitā ir ierosināti vairāki papildinājumi. Piemēram, tādas idejas kā kopīga pieredze un emocionālā drošība. Jo vairāk mēs domājam par sevi un to, kas piepilda mūsu attiecību tvertni, jo vairāk veidu, kā palīdzēt partnerim mūs mīlēt tā, kā mēs visvairāk vēlamies, lai mūs mīl.

Kā noteikt savu mīlestības valodu?

Foto: pixabay.com

Vai attiecībās jūtaties mīlētāks, ja jūsu partneris:

  • Saka: "Es tevi mīlu" vai slavē kaut ko, ko jūs darījāt?
  • Pārsteidz ar jēgpilnu dāvanu?
  • Vai plānojat ceļojumu tikai jums diviem?
  • Pilda lietas vai mazgā veļu?
  • Turiet roku, kamēr ejat?

Atbildot uz šiem jautājumiem, jūs varētu saprast, kāda varētu būt jūsu mīlestības valoda. Varat arī mēģināt atcerēties, kādas lietas jūs lūdzat attiecībās, vai apsvērt, kā jūs paužat mīlestību savam partnerim.

Jūsu partnera mīlestības valoda var nebūt tāda pati kā jūsējā. Ja pāriem ir dažādas primārās mīlestības valodas, noteikti rodas pārpratumi. Tomēr, ja jūsu partneris iemācīsies runāt jūsu mīlestības valodā (un jūs viņa), viņš, iespējams, jutīsies mīlēts, novērtēts un galu galā laimīgāks attiecībās.

Kā mīlestības valodas dod labumu attiecībām

Mēs katrs paužam un saņemam mīlestību atšķirīgi. Šo atšķirību apgūšana un izpratne var būtiski ietekmēt jūsu attiecības. Pēc Čepmena domām, tas ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā uzlabot attiecības. Šeit ir daži citi veidi, kā varētu būt izdevīga savu mīlestības valodu apguve.

Mīlestības valodas veicina pašaizliedzību

Kad esat apņēmies apgūt kāda cita mīlestības valodu, jūs koncentrējaties uz viņu vajadzībām, nevis uz savām vajadzībām. Tas ir Čepmena teorijas galvenais priekšnoteikums. Pāriem ir jāpieliek pūles, lai iemācītos un reaģētu uz partnera mīlestības valodu, nevis jācenšas pārliecināt partneri mainīties uz savu. Ideālā gadījumā abi cilvēki vēlēsies paust un dalīties mīlestībā tā, lai tas būtu nozīmīgs otram.

Jūsu mīlestības valodu kopīgas izpētes mērķis ir iemācīties mīlēt savu partneri tā, lai tas viņam būtu nozīmīgs.

Mīlestības valodas rada empātiju

Foto: pixabay.com

Uzzinot vairāk par to, kā jūsu partneris piedzīvo mīlestību, jūs iemācāties viņu iejusties. Tas palīdz jums uz mirkli izkāpt ārpus sevis un paskatīties uz to, kas citam cilvēkam liek justies nozīmīgam un mīlētam.

Kad pāri ir apņēmušies mācīties un lietot mīlestības valodas, viņi paaugstina savu emocionālo inteliģenci un iemācās izvirzīt kāda cita vajadzības augstāk par savām. Tā vietā, lai runātu ar savu partneri savā mīlestības valodā, viņi iemācās runāt valodā, kuru viņu partneris saprot.

Mīlestības valodas palīdz saglabāt intimitāti

Regulāri runājot par to, kas liek jūsu mīlestībai būt piepildītākai, jūsu attiecībās var rasties lielāka sapratne un tuvība. Jūs ne tikai uzzināsit vairāk viens par otru, bet arī izveidosiet savienojumu jēgpilnākos un nozīmīgākos veidos. Kad tas notiek, jūsu attiecības padziļinās tuvībā.

Pārskatā, kas publicēts žurnālā “Global Journal of Health Science”, secināts, ka komunikācijas prasmju uzlabošana var veicināt intimitāti laulībā.

Mīlestības valodas palīdz personīgai izaugsmei

Koncentrēšanās uz kaut ko vai kādu ārpus sevis var veicināt personīgo izaugsmi. Mīlēt savu partneri tādos veidos, kas atrodas ārpus jūsu komforta zonas, var iedvesmot un motivēt jūs augt un mainīties, kā arī aplūkot domāšanas veidus un būt ārpus sevis.

Mīlestības valodas palīdz dalīties mīlestībā jēgpilnā veidā

Kad pāri sāk runāt viens otra mīlestības valodā, lietas, ko viņi dara viens otra labā, kļūst apzinātākas un nozīmīgākas. Viņi saka: "Es tevi mīlu" tā, kā tas ir saprotams viņu partneriem, kuri pēc tam saņem šo mīlestību un jūtas pamanītāki, apmierinātāki un novērtētāki.

Mīlestības valodas ikdienas dzīvē

Foto: pixabay.com

Pēc Čepmena domām, mīlestības valodas attiecas arī uz attiecībām starp vecākiem un bērniem, starp kolēģiem un draugiem. Piemēram, ja jūsu bērna galvenā mīlestības valoda ir apstiprinoši vārdi, viņš vēlētos dzirdēt verbālus uzslavas vai: "Es tevi mīlu". Tas ir ļoti individuāli: kolēģis var justies vairāk novērtēts, ja lietojat vienu mīlestības valodu, nevis citu.

Arī jūsu mīlestības valoda laiku pa laikam var mainīties. Piemēram, ja jums bija slikta diena darbā, jūs varētu dot priekšroku partnera apskāvienam, nevis uzmundrinošam vārdam.

Galvenais ir regulāri sazināties un jautāt, kas jūsu partnerim ir nepieciešams, lai justos lolots, sadzirdēts, novērtēts un mīlēts. Kad esat reģistrējies, varat izmantot iegūto informāciju un izmantot to praksē.

Daudzi cilvēki nepareizi lieto valodas

Daži cilvēki jūtas konkurētspējīgi par mīlestības valodu lietošanu, kas faktiski var sasprindzināt attiecības. Piemēram, jūs varētu sākt sekot līdzi visām reizēm, kad lietojat sava partnera mīlestības valodu, un salīdzināt to ar to, cik reižu jūsu partneris ir lietojis jūsējo.

Mīlestības valodas ir paredzētas, lai sniegtu jums lielāku izpratni un iespējas, kad runa ir par tuvības došanu un saņemšanu, nevis lai tās izmantotu kontrolei, sodīšanai vai manipulācijām.

Mīlestības valodas var būt veids, kā atvērt saziņu un līdzjūtību, taču jums nevajadzētu tās izmantot kā spēles vai ieročus pret savu partneri. Daži cilvēki turpina lietot savu valodu (nevis partnera valodu), lai parādītu, ka viņiem rūp, un tas ir labi.

Jūs varat būt attiecībās ar kādu, kam nav kopīga jūsu mīlestības valoda. Centieties būt saprotošs un atvērts. Jūs varat atpazīt un novērtēt partnera rīcību pat tad, ja tā pilnībā neatbilst jūsu valodai.

Neatrisina citas attiecību problēmas

Piecas mīlestības valodas neatrisinās visas jūsu attiecību problēmas; tie ir vienkārši viens no daudziem instrumentiem, ko varat izmantot, lai uzlabotu saziņu ar savu partneri.

Pētījumi liecina, ka pāri, kuri lieto viens otra mīlestības valodu, savās attiecībās jūtas vislaimīgākie, ja viņi izmanto arī pašregulācijas rīkus, lai pārvaldītu savas emocijas. Lai gan mīlestības valodas bija instruments, pāru atbildība par viņu emocijas un uzvedības izmaiņas visvairāk veicināja viņu vispārējo laimi.

Kā attīstīt un praktizēt

Foto: Pexels.com

Arī jūsu mīlestības valoda var mainīties. Ir svarīgi pieņemt un sagaidīt, ka mīlestības valodas laika gaitā var mainīties, īpaši ņemot vērā dzīves stresa faktorus vai lielas izmaiņas, piemēram, bērnu radīšanu. Tie var radīt spiedienu uz partneriem.

Daudzi cilvēki runā par mīlestības valodām nodibinātu attiecību vai laulības kontekstā. Atcerieties, ka savas mīlestības valodas apguve un izpratne ir svarīgs instruments, lai jūs varētu praktizēt sevis mīlestību. Jūs vēlaties izvairīties no pārāk liela spiediena uz savu partneri, lai tas konsekventi paustu jums savu mīlestības valodu.

Lielākais šķērslis pāriem, kuri lieto viens otra mīlestības valodu, ir tas, ka saņēmējs bieži neatzina, ka viņu partneris mēģina lietot viņu mīlestības valodu.

Ir svarīgi, lai dāvinātājs sazinātos un saņēmējs atpazītu partnera centienus un izrādītu pateicību par tiem, pat ja tie precīzi neatbilst cerībām. Šīs pozitīvās atsauksmes ļaus mācīties un turpināt izmaiņas, nevis kaunināt, kas novedīs pie attiecību slēgšanas.

Dzīvesstils

Vārnas un kraukļi ir dažādi putni, bet viņi abi ir ļoti gudri. Pirmkārt, tie atšķiras viens no otra pēc izmēra un skaņām, ar kuru palīdzību viņi sazinās ar saviem cilts biedriem.

Svarīgākais