Ko ēd ilgdzīvotāji japāņi: 5 ēdieni, kam jāpievērš uzmanība

© Foto: pixabay.com

Daudzi no mums ir dzirdējuši, ka Japānā ir ne tikai daudz vecu, bet arī veselu cilvēku. Kāpēc tas tā ir? To nosaka kāds svarīgs faktors.

Japāna ir mājvieta pasaulē visilgāk dzīvojošajiem cilvēkiem, kuru pašlaik ir 90 526 simtgadnieki, kas nozīmē, ka cilvēki ir aptuveni 100 gadus veci vai vecāki.

Saskaņā ar Veselības, darba un labklājības ministrijas 2022. gada ziņojumu tas ir 5 reizes vairāk nekā pirms divām desmitgadēm. Šeit ir pieci produkti un ēdieni, ko japāņu ģimenes ēd katru dienu, lai saglabātu veselību un dzīvotu ilgi.

Japāņu ēdiens simtgadniekiem

Saldie kartupeļi

Foto: pixabay.com

Sākotnēji šie purpursarkanie saldie kartupeļi (japāņu valodā imo) ir no ilgdzīvotāju Okinavas salas, un tos bieži ēd kā garnīru vai pat desertu. Tas ir bagāts ar antocianīniem, antioksidantu grupu, kas atrodama sarkanajos un purpursarkanajos dārzeņos un kam piemīt pretnovecošanās īpašības. Pētījumi liecina, ka saldie kartupeļi pozitīvi ietekmē cukura līmeni asinīs un samazina sirds un asinsvadu slimību risku.

Miso zupa

Foto: pixabay.com

Japāņu diēta ietver daudzus ēdienus, kas satur fermentētu pārtiku, un miso zupa, iespējams, ir vislabāk zināmā. Miso ir pasta, kas izgatavota no raudzētām sojas pupiņām un graudiem. Probiotikas, dzīvās baktērijas vai raugs raudzētos pārtikas produktos palīdz līdzsvarot zarnu veselību un stiprina imūnsistēmu.

Daikona redīsi

Foto: pixabay.com

Sakņu dārzeņi ir populāri japāņu virtuvē, jo tie piedāvā unikālus ieguvumus veselībai. Ir zināms, ka Daikona redīsi ir labvēlīgi imūnsistēmai, jo viens redīss satur 124% no ieteicamās dienas C vitamīna vērtības. Citi labvēlīgi sakņu dārzeņi ir burkāni, bietes, pastinaki un rāceņi.

Jūras aļģes

Foto: pixabay.com

Tās ir bagātas ar veselībai svarīgām minerālvielām (dzelzi, kalciju, folijskābi un magniju). Katru dienu ēdot jūraszāles, uzturā tiks pievienots daudz šķiedrvielu, kas ir saistīts ar samazinātu sirds slimību, insulta, hipertensijas un 2. tipa diabēta risku. Jūraszāles satur arī antioksidantus fukoksantīnu un fukoidānu, kam piemīt pretiekaisuma, pretnovecošanās un pretvēža īpašības.

Zivis

Foto: pixabay.com

Olbaltumvielas ir jāuzņem pietiekamā daudzumā katru dienu, un tāpēc lasis un tuncis starp zivīm ir ievērības cienīgi. Omega-3 tauki no pareizi pagatavotām zivīm uzlabos cilvēka asinsspiedienu un pazeminās triglicerīdu līmeni.

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais