1.septembris Latvijā un pasaulē

© Foto: Pexels.com

Šodien ir 1. septembris, bet kalendārs ir iedevis vēl vienu brīvdienu un skolas gaitas sāksies 2. septembrī, par ko droši vien vasaras cienītājiem prieks, jo kurš gan nevēlas vasaru vēl pagarināt.

Atceroties savus 1. septembrus, jāteic, ka tie vienmēr bija notikums. Svinīgi, pirmajos gados satraukumu pilni, bet pēc gadiem - arvien drošāki un drošāki.

1.septembra šarms

Foto: Pexels.com

Neizpalika uzstādītie gada mērķi, apņemšanās, kas, atklāti sakot, jau pēc pirmajām nedēļām, pazuda vēja spārniem un skolotājiem šis “virsuzdevums” bija jānes manā vietā - motivēt, motivēt, motivēt mācīties un izdarīt visu uzdoto laikus. Un viņiem arī izdevās!

Taču tas, ko vēl atceros, bija draugu un skolas biedru satikšanās prieks, ko 1. septembrī nevar pārspēt ne 9.septembris, ne 13.oktobris, ne 20.novembris.

Tieši 1. septembrī tik daudz ko izstāstīt, samīļot cieši, cieši un pavadīt pēc tam laiku kopā tā, ka skolas zvans reizēm nebija vairs dzirdams.

Zinību dienas vēsture

Foto: Pexels.com

Oficiāli kā svētki 1.septembris tika atzīta ar 1984. gadu, taču PSRS to atzīmēja jau kopš 1935. gada.

Zīmīgi, ka Latvijā Zinību dienu atzīmē arī pēc PSRS sabrukuma, un kopš 2002. gada tā ir oficiāla svinamā diena.

Mācību gads pasaulē

Foto: Pexels.com

Daudzās Austrumeiropas valstīs skolēnu mācības sākas tieši 1.septembrī, tāpat kā mums, piemēram, Lietuvā, Igaunijā, Serbijā, Slovēnijā, Ungārijā vai Polijā.

Mācību gads jau augusta vidū sākas Dānijā, Somijā, Norvēģijā, Lihtenšteinā un Skotijā.

Eiropas valstīs vidējais mācību gada garums ir 180 - 182 mācību dienas.

Latvijas skolās ir viens no īsākajiem mācību gadiem Eiropā, kas ir tik pat garš kā Igaunijā, Lietuvā, Kiprā, Grieķijā, Itālijā, Maltā, Portugālē un Somijā.

Īpaši gari mācību gadi ir Dānijā, Nīderlandē, Anglijā un Velsā. Piemēram, Nīderlandē skolēni mācās vairāk nekā 200 dienas gadā.

Visilgāk pasaulē mācās Ķīnas skolās, kur mācību gada garums var sasniegt 250 dienas gadā.

Interesants fakts

Foto: Pexels.com

Septembra nosaukums, kā izrādās, mūsdienās neatbilst tā sākotnējai izcelsmei. Patiesībā, tas bijis seno romiešu kalendāra septītais mēnesis. Tā oriģinālais nosaukums “septem” tieši to arī nozīmē - “septītais mēnesis”. Tikai 451. gadā pirms mūsu ēras kalendāram pievienoti janvāra un februāra mēneši, padarot septembri par devīto mēnesi.

Mūsdienās septembris tiek uzskatīts par zinību mēnesi un rudens iesākšanos.

Lai veiksmīgs jaunais mācību gads - skolēniem un studentiem. Taču skolotājiem, lai pietiek izturības un enerģijas!

Svarīgākais