Cik cilvēku, tik daudz baiļu: 10 dīvainas un retas fobijas, par kurām, iespējams, neesat dzirdējuši

© Foto: pixabay.com

Ja arahnofobija (bailes no zirnekļiem) vai akrofobija (bailes no augstuma) nevienu nepārsteidz, tad ne visi par šīm fobijām ir dzirdējuši. Cilvēki baidās gandrīz no visa, ko viņi varētu saskarties dzīvē, un tāpēc neparasto baiļu saraksts ir diezgan plašs. Uzzināsiet par interesantākajām retajām fobijām.

Fobija ir neracionālas bailes no kādas parādības, objekta, radības vai situācijas. Svarīga atšķirība starp fobiju un parastajām bailēm ir to neizskaidrojamība un nekontrolējamība.

Ja bailes satikt indīgu zirnekli ir viegli izskaidrojamas, tad bailes no zirnekļa tēla (vai pat domas) jau šķiet mazāk racionālas. Cilvēkiem ar smagām fobijām ir grūti - katru reizi, kad viņi potenciāli vai faktiski saskaras ar savu baiļu avotu, viņi var piedzīvot smagu trauksmes un panikas lēkmi.

Dīvainas un retas fobijas, par kurām jūs, iespējams, nezināt, kas ir diezgan reti sastopamas. Iespējams, atklāsiet, ka vienmēr esat pieredzējis kādu no šiem gadījumiem, bet nezināji, kā to sauc.

Nomofobija

Foto: pixabay.com

Diezgan jauna parādība ir fobija, kas saistīta ar bailēm palikt bez piekļuves mobilajam tālrunim. Cilvēki ar šīm bailēm piedzīvo pārmērīgu satraukumu un paniku situācijās, kad viņi aizmirsuši savu tālruni, palikuši bez lādētāja vai salauzuši ierīci. Neskatoties uz to, ka tagad šī fobija ir reto sarakstā, tā katru dienu uzņem apgriezienus un tiek novērota iespaidīgam skaitam cilvēku.

Oktofobija

Foto: pixabay.com

Bailes no skaitļa astoņi ir vēl vienas retas bailes, kas rodas dažiem cilvēkiem. Cilvēki ar astoņtofobiju baidās no simbola "astoņi" rakstveidā, piemēram, adresēs vai dokumentos. Tiek uzskatīts, ka bailes no skaitļa astoņi ir saistītas ar asociācijām ar bezgalības simbolu.

Interesanti, ka pasaulē nav daudz fobiju, kas saistītas ar konkrētiem skaitļiem. Tātad bez skaitļa astoņi daži baidās arī no skaitļa trīspadsmit.

Aritmofobija

Foto: pixabay.com

Jums var nepatikt vai nesaprotat matemātiku, vai arī baidāties no skaitļiem un ciešat no aritmofobijas. Cilvēki, kuriem ir bailes no skaitļiem, piedzīvo nekontrolējamu trauksmi katru reizi, kad viņiem ir jāstrādā, piemēram, ar aprēķiniem. Ir svarīgi neapjukt - aritmofobi nebaidās no skaitļu attēliem, viņus biedē mijiedarbība ar tiem.

Ksantofobija

Foto: pixabay.com

Daži cilvēki mīl dzelteno krāsu vairāk nekā citi, savukārt citi cieš no ksantofobijas un baidās no tā. Cilvēki ar šādām bailēm piedzīvo paniku jebkuru dzeltenu priekšmetu priekšā un izvairās no dzeltenas pārtikas, apģērba un transporta. Ksantofobiem dzīve nav viegla, jo ikdienā dzeltenie priekšmeti ir sastopami visur.

Ablutofobija

Foto: pixabay.com

Ablutofobija ir bailes no mazgāšanas un peldēšanas. Šīs bailes parasti novēro bērniem un izzūd ar vecumu, bet dažreiz tās var rasties arī pieaugušajiem. Cilvēki ar šo fobiju cenšas izvairīties no dušas un vannas. Interesantākais ir tas, ka mazgāšanas ignorēšanas sekas veselībai un sociālajai dzīvei viņus biedē daudzkārt mazāk nekā pats mijiedarbības fakts ar ūdeni. Bieži vien šī fobija ir saistīta ar akvafobiju - bailēm no paša ūdens.

Hippopotomonstrosesquippedaliophobia

Foto: pixabay.com

Ja brīdī, kad izlasāt šo vārdu, jutāties neomulīgi, jums var būt Hippopotomonstrosesquippedaliophobia — bailes no gariem vārdiem. Tas bieži ir saistīts ar apmulsumu un neveiklību no nepareizas izrunas vai garu vārdu pareizrakstības.

Ironiski, ka Hippopotomonstrosesquippedaliophobia ir garākais vārds pasaulē.

Efebifobija

Foto: pixabay.com

Ir diezgan normāli piedzīvot trauksmi pirms tikšanās ar pusaudžiem, šai parādībai pat ir īpašs nosaukums - efebifobija. Cilvēki ar šīm bailēm uzskata, ka pusaudži ir nevaldāmi, bīstami un rupji, un tāpēc baidās viņus satikt.

Linonofobija

Foto: pixabay.com

Linonofobija - bailes no diegiem vai virvēm. Bieži vien cilvēkiem ar šādām bailēm rodas panika, ieraugot auklas, mežģīnes un parastos šujamos diegus. Bieži vien šī fobija rodas no bailēm tikt ierobežotam vai ierobežotam.

Eisoptrofobija

Foto: pixabay.com

Bailes no spoguļiem jeb eisoptrofobija - bailes, kas parasti attiecas uz jebkuru atstarojošu virsmu. Sakarā ar milzīgo māņticību skaitu, kas saistītas ar spoguļiem, daži cilvēki baidās redzēt to atspulgu jebkurā spoguļa virsmā.

Globofobija

Foto: pixabay.com

Bailes no baloniem ir retas bailes, kas parasti nāk no bērnības. Bieži vien tas var parādīties smagu izbaiļu dēļ no plīstoša balona, ​​taču tas bieži parādās bez redzama iemesla. Dažos gadījumos globofobija var būt tik spēcīga, ka pat bumbiņu attēls uz ekrāna cilvēku biedē.

Lasi arī: Vienmēr uzmanības centrā: zodiaka zīmes ar spēcīgu auru

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais