Latvijas Olimpiskā delegācija saņem motivācijas vārdus no valsts vadītājiem

© Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Šobrīd Latvijas Olimpiskā delegācija raksta vēsturi, jo 26. jūlijā sāksies XXXIII Vasaras Olimpiskās spēles, kas šogad norisināsies Francijā, Parīzē. Atklāšanas ceremonija sāksies 26. jūlijā plkst. 20.00 pēc Latvijas laika.

Arī mums būs iespēja sekot līdzi un just sportistu startiem, taču pirms sacensībām Dzīvesstila lasītāji var uzzināt, kā jūtas sportisti īsu brīdi pirms liktenīgajiem startiem. Uzzināsim kopā labāko Latvijas sportistu emocijas, kas izcīnījuši ceļazīmi uz Olimpiskajām spēlēm, lai pārstāvētu Latviju.

Latvijas delegācijas gājienu kuplināja pūtēju orķestris, kas radīja saviļņojošas emocijas ne tikai sportistiem, bet visiem, kas vēroja šo vēsturisko notikumu / Dmitrijs Suļžics/MN

Pirmdien, 15. jūlijā ar krāšņu Parīzes Olimpisko spēļu atklāšanas parādi, orķestra mūziku gar Rīgas Pilsētas kanālu tika prezentēta Latvijas olimpiskā komanda un nosaukti sportisti, kuriem šogad uzticēts nest Latvijas karogu Parīzes Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā.

Svinīgajam pasākumam tika izvēlēts Rīgas Pilsētas kanāls / Dmitrijs Suļžics/MN

Šogad šis gods būs divkārtējai Eiropas čempionei, Tokijas Olimpisko spēļu 4. vietas ieguvējai, pludmales volejbola komandas kapteinei Tīnai Laurai Graudiņai. Kā arī Tokijas Olimpisko spēļu zelta medaļniekam, Pasaules vicečempionam un bronzas medaļniekam un Eiropas čempionam, divkārtējam vicečempionam un bronzas medaļniekam, 3x3 basketbolistam Naurim Miezim.

Pasākumā veiksmi un motivāciju vārdus veltīja valsts vadītāji un citas elites, vārdi aizkustināja sportistus.

Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs runā pauda pateicību un vēstures pienesumu:

Karognesējas Tīnas Lauras Graudiņas vārdu paziņoja Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs / Dmitrijs Suļžics/MN

“Man ir liels prieks un saviļņojums būt šodien kopā, tajā mazliet pacilātajā, mazliet satrauktajā atmosfērā, pavadot mūsu sportistus uz Parīzi.

Šīs ir īpašas spēles, jo tieši pirms simts gadiem 1924. gadā arī Parīzē pirmo reizi Latvijas komanda startēja vasaras Olimpiskajās spēlēs.

Gan toreiz, gan tagad tās cerības un gaidas ir lielas. Man arī personīgi būs liels prieks un pagodinājums būt kopā ar jums pēc 11 dienām Parīzē olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā.

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs vēlēja veiksmi sportistiem. / Dmitrijs Suļžics/MN

Liels paldies visiem, kas ir tuvinājuši šo dienu, kad mēs jūs pavadām, kas ir tuvinājuši jūsu dalību Olimpiskajās spēlēs.

Jums visiem es vēlu spēku, sparu un, protams, mazliet arī veiksmes.”

Ministru prezidente Evika Siliņa atzina, ka šīs būs vēsturiskas spēles. / Dmitrijs Suļžics/MN

Ministru prezidente Evika Siliņa atzina, ka šīs būs vēsturiskas spēles, bet arī ģeopolitiski ļoti sarežģītas spēles:

“Es vēlos jums novēlēt izdošanos. Vēlos, lai jūs pārstāvētu sarkanbaltsarkano karogu tik labi, kā nekad iepriekš.

Es novēlu jums sasniegt savus personīgos, visaugstākos rezultātus un atcerēties, ka mēs visi Latvijā, tajā brīdī, kad jūs būsiet Olimpiskajā laukumā, mēs aizmirsīsim savas ikdienas rūpes un raizes, un visi jutīsim jums līdzi un vēlēsim jums vislabākos sasniegumus.

Un gaidīsim, lai ne tikai parādītos Latvijas karogs, bet lai mēs dzirdētu arī Latvijas himnu, jo mēs visi zinām, ko nozīmē sportistam Latvijas himna arēnā. Tas nozīmē, ka kāds būs ieguvis medaļu. To es no sirds novēlu. Vēlos pateikt lielu paldies visiem treneriem, ģimenēm, atbalstītājiem, kas jums, šos daudzos gadus, ir bijuši jums klāt un motivējuši arī grūtākos brīžos.

Taču jūs, kā sportisti, vislabāk zināt, ka reizēm ir grūti, bet tās grūtības, ko jūs pārvarat, tas ir tas izaicinājums, tas adrenalīns. Un sportists bez adrenalīna nevar, tas ir tas, kas dzen jūs uz priekšu. Tas ir tas, kas jums dod iespēju parādīt, ka jūs esat Latvijas labākie sportisti, jūs esat mūsu lepnums.

Šīs būs vēsturiskas spēles, ģeopolitiski ļoti sarežģītas spēles, tāpēc novēlu, lai šīs spēles norit mierīgi un lai mājās jūs brauktu ar jūsu personīgajām uzvarām.”

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša savā runā uzsvēra mieru. / Dmitrijs Suļžics/MN

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša atgādināja Latvijas karoga fenomenu Olimpiādēs:

“Olimpiāde ir par mieru un par taisnīgu sacensību. Taču mēs diemžēl zinām, ka ne vienmēr ir miers un ne vienmēr ir taisnīga sacensība.

Svarīgi ir tas, ka miers ir ne tikai ārpusē. Olimpiāde būs par to, vai jūs mieru spējat noturēt arī sevī.

Novēlu, lai jūs varat saglabāt šo iekšējo mieru. Kāpēc tas ir vajadzīgs? Jūs motivējat un iedvesmojat tik daudz bērnu un jauniešus Latvijā, saprast, ka ar pūlēm, ar disciplīnu var panākt labus rezultātus. Tas ir tas, kā jūs virzāt mūsu sabiedrību veselības virzienā, fiziskās aktivitātes virzienā.

Milzīgs paldies par to, ka jūs to darāt ar savu darbu un rādāt. Īpašs paldies jūsu treneriem un ārstiem, kas rūpējas par jūsu fizisko un garīgo stāvokli. Milzīgs paldies jūsu ģimenēm. Atceraties, ka Olimpiādes dienās pie TV ekrāniem, radio aparātiem un ļoti dažādām sociālām platformām būs pielipuši simtiem un tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju, lai justu tieši jums līdzi, lai jūs sajūtas šo līdzi jušanu. Lai katrs mūsu laba vēlējums aiziet pie jums.

Latvijas karogs, vairāk nekā 30 gadus, visās Olimpiskajās spēlēs ir pacelts, lai tas vienmēr plīvo Olimpiādēs un lai mums labas uzvaras.”

Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Raimonds Lazdiņš / Dmitrijs Suļžics/MN

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Raimonds Lazdiņš raksturoja abus karognesējus, atklājot spēļu devīzi:

“Abi sportisti ir izcili savos sporta veidos, par ko liecina viņu līdzšinējie sasniegumi.

Tīna Laura Graudiņa tika izvēlēta kā komandas kapteine sporta veidam, kur daudzus gadus līdzjutējiem un atbalstītājiem tiek sarūpēti izcili rezultāti un spilgtas emocijas. Savukārt Nauris Miezis kā Olimpiskais čempions, īsta zvaigzne laukumā un spilgts savas valsts patriots.

Svinīgo daļu vadīja Latvijas Nacionālā teātra aktrise Madara Botmane un LTV žurnālists Reinis Ošenieks. / Dmitrijs Suļžics/MN

Jācīnās ir sporta laukumos un disciplīnās, un tas ir labākais veids, kā sportistiem sevi parādīt un sniegt savu ieguldījumu - uzvarēt var piedaloties!”

Mūziķis Dons bija īpašais pārsteigums sportistiem. / Dmitrijs Suļžics/MN

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais