Arheologi atklājuši iepriekš nezināmas civilizācijas pēdas

© Foto: ekrānšāviņš no pētījuma prezentācijas

Arheologi ir atklājuši liecības par iepriekš nezināmas senās kultūras pastāvēšanu. Tas notika, kad ekspertu komanda sāka pētīt 30 klinšu mākslas objektus Kanaimas nacionālajā parkā, kas atrodas Venecuēlā, raksta Tengri Life, atsaucoties uz Live Science.

Zinātnieku grupa uzskata, ka zīmējumi uz klints pieder nezināmai civilizācijai. Eksperti šādu mākslu nekad nav redzējuši un pētījuši, tāpēc nevar pateikt, kurai tautai šie zīmējumi pieder.

Lai gan arheologi ir atraduši līdzīgus klinšu mākslas darbus citviet Dienvidamerikā, jaunatklātā māksla "attēlo jaunu kultūru, kas iepriekš nebija zināma," intervijā Live Science pastāstīja Hosē Migels Peress-Gómess, arheologs un pētnieks Karakasas Simona Bolivar universitātē Karakasā.

Foto: depositphotos.com

Daži no šiem dizainparaugiem, kurus pētnieki sauc par "piktogrammām", tika zīmēti sarkanā krāsā un attēlo ģeometriskus motīvus, piemēram, punktu līnijas, X rindas, zvaigžņu formas rakstus un taisnas līnijas, kas savienojas, veidojot dažādus zīmējumus. Ir arī vienkārši lapu attēlojumi un cilvēku nūju figūru zīmējumi. Turklāt daži attēli, ko sauc par petroglifiem, tika iegriezti klintī, un tajos redzami arī dažādi ģeometriski motīvi.
Nav skaidrs, kāpēc cilvēki radīja šo mākslu. "Ir gandrīz neiespējami iekļūt to cilvēku prātos, kuri dzīvoja pirms tik daudziem [tūkstošiem] gadu," sacīja Peress-Gómess, taču "noteikti šīm zīmēm bija rituāla nozīme." Piemēram, dažādi attēlojumi var būt saistīti ar dzimšanu, slimībām, dabas atjaunošanos vai labām medībām. Vietām, kur tika radīta klinšu māksla, "visticamāk, bija nozīme un nozīme ainavā, tāpat kā baznīcām ir nozīme mūsdienu cilvēkiem," piebilda Peress-Gómess.

"Šiem zīmējumiem noteikti bija rituāla nozīme: tos varēja saistīt ar dzimšanu, slimību, dabisku atjaunošanos vai veiksmīgām medībām," saka Peress-Gomezs, pētījuma vadošais autors.

Līdz šim pētniekiem nav izdevies noteikt precīzu seno zīmējumu vecumu. Tomēr līdzīgas klinšu pēdas, kas atrastas Brazīlijā, ir aptuveni 4000 gadus vecas. Neskatoties uz to, zinātnieks uzskata, ka atradums Venecuēlā varētu būt daudzkārt vecāks.

Foto: depositphotos.com

Kanaimas nacionālais parks ir milzīgs parks, kas ir aptuveni Beļģijas lielumā un aptver mežus un kalnu reljefu. Viena no tās slavenākajām iezīmēm ir Angel Falls, augstākais ūdenskritums uz zemes pasaulē. Parks, iespējams, bija "nulles pamats", kur šī noslēpumainā kultūra pirmo reizi attīstījās, sacīja Peress-Gómess, bet vēlāk izkliedējās tik tālu vietās kā Amazones upe, Gviānas un pat Kolumbijas dienvidos, kur klinšu māksla ir līdzīga jaunatklātajai.

Keramikas un akmens instrumentu atliekas tika atrastas arī 20 klinšu mākslas vietās, un tās, iespējams, ir izmantojuši cilvēki, kas radīja klinšu mākslu, tomēr ir jāveic vairāk pētījumu, lai to droši apgalvotu, sacīja Peress-Gómess. Turklāt, turpinoties pētījumiem, Kanaimas nacionālajā parkā, visticamāk, tiks atrasts vairāk klinšu mākslas vietu, viņš atzīmēja.

Pētījums tika prezentēts aizvēsturiskajā arheoloģiskajā kongresā "New Worlds New Ideas", kas notika Valkamonikā, Itālijā no 26. līdz 29. jūnijam. Raksts, kurā tika apspriesta viena no klinšu mākslas vietām, tika publicēta 2023. gada novembrī žurnālā Rock Art Research.

Svarīgākais