Verbālās vardarbības pazīmes

© Foto: Pexels.com

“Verbālā vardarbība izpaužas dažādos veidos, un to ne vienmēr pavada fizisks kaitējums. Verbālā vardarbība var neliecināt par jebkādām ārējām pazīmēm, taču tā var garīgi un emocionāli izpostīt upuri. Lai gan kliegšana un lamāšanās ir acīmredzamas verbālas vardarbības pazīmes, ir arī smalkas pazīmes, kas nav tik pamanāmas,” raksta blac.media/health.

Par laimi, ir vairākas pazīmes, kas palīdz atpazīt vardarbību, neatkarīgi no tā, vai tā ir psiholoģiska vardarbība, emocionāla vardarbība vai verbāla agresija.

Verbālā vardarbība ir emocionālas vardarbības veids, kas var būt ļoti mānīgs un grūti atpazīstams, īpaši agrīnā stadijā.

Tas var izpausties dažādos veidos un bieži notiek laika gaitā, padarot to vēl grūtāk identificēt. Ikviens var izrādīt verbāli aizskarošu uzvedību, sākot ar romantisku partneri un beidzot ar ģimenes locekli vai draugu. Lai gan tas var šķist nekaitīgs, verbāla vardarbība ir diezgan kaitīga, jo tā var iedragāt pašcieņu un pašvērtību, kā arī veselību.

Ko darīt, ja tiekat verbāli aizskarts?

Foto: Pexels.com

Pirmkārt, ziniet, ka verbāla vardarbība ir tāda pati vardarbība kā citas un tā nav jāpacieš.

Otrkārt, ir svarīgi saprast, ka verbāla vardarbība var būt fiziskas vardarbības priekštecis, tāpēc to nekādā gadījumā nevajadzētu uztvert viegli.

Visbeidzot, paliekot verbāli aizskarošās attiecībās, var būt ilgtermiņa ietekme gan uz jūsu fizisko, gan garīgo veselību — tikpat spēcīga kā fiziska vardarbība.

Verbāla vardarbība var izraisīt šādas ilgstošas ​​​​sekas:

  • Hroniskas sāpes;
  • Trauksme;
  • Depresija;
  • Bezmiegs;
  • Zema pašapziņa;
  • Izolācija un vientulība;
  • Pēctraumatiskā stresa traucējumi;
  • Pašnāvības domas vai pat mēģinājumi.

Aplūkosim 10 verbālās vardarbības pazīmes:

Aizturējums

Foto: Pexels.com

Tas ir tad, kad varmāka atsakās klausīties vai runāt, aizturot emocionālo saikni. Viņi var izvairīties no sarunām vai sniegt jums “kluso ārstēšanu” ilgāku laiku. Tas var likt jums justies izolētiem un vientuļiem.

Pretdarbība

Varmākas var apšaubīt jūsu atmiņu vai noliegt, ka kāds notikums ir noticis, liekot jums justies kā trakam un nesaprastam. Jūs pat varat sākt šaubīties par savu atmiņu un spriedumu. Šis ir veids, kas var ļoti kaitēt jūsu garīgajai veselībai.

Atlaide

Foto: Pexels.com

Kad varmāka mazina jūsu jūtas vai viedokļus, viņš tos atmet vai noraida kā nesvarīgus vai muļķīgus. Tas var likt jums justies nenozīmīgam un kurā nav vērts ieklausīties, kas var sagraut pašcieņu.

Gāzes apgaismojums

Gāzes aizdegšanās notiek, kad varmāka manipulē ar jums, lai apšaubītu jūsu saprātu vai atmiņas. Viņi var jums pastāstīt, ka lietas notika citādāk, nekā jūs atceraties. Tā rezultātā varat apšaubīt savu spriedumu un justies tā, it kā jūs zaudējat realitāti.

Bloķēšana un novirzīšana

Parasti varmāka maina sarunu vai uzdod jautājumus, kas viņam rada neērtības. Dažreiz viņi jūs pārtrauc vai runā, lai izvairītos no konkrētu tēmu apspriešanas. Bloķēšana un novirzīšana var likt jums justies, ka jūsu domas un viedokļi netiek novērtēti.

Apsūdzība un vainošana

Foto: Pexels.com

Mutisks varmāka var norādīt uz jūsu vai citu trūkumiem un vainot jūs viņu pašu problēmās. Viņi var likt jums justies vainīgam un kaunēties par lietām, kas nav jūsu vainas dēļ.

Vērtēšana un kritizēšana

Varmākas var iedragāt pašapziņu, izsakot negatīvus komentārus par jūsu personību vai uzvedību. Piemēram, viņi var kritizēt izskatu, ģērbšanos vai pat darba vietas izvēli. Tas var likt justies tā, ka neesat pietiekami labs un ir jāmaina kaut kas savā dzīvē.

Nosaukšana

Varmākas var bieži izmantot nievājošus vārdus vai apzīmējumus, lai definētu jūs, piemēram, aizskarot intelektu, raksturu vai izskatu. Tas var būt īpaši kaitīgs un aizvainojošs, ja tas nāk no ģimenes locekļa vai intīmā partnera.

Pazemojoša valoda

Varmāka var izmantot pazemojošu vai aizbildniecisku valodu, lai jūs noniecinātu vai samulsinātu. Viņi var izturēties nepiekāpīgi un izturēties pret jums kā pret bērnu vai runāt ar jums, liekot justies necienīgi.

Draudēšana

Varmāka var izteikt tiešus vai netiešus draudus, izmantojot piespiedu kontroli vai iebiedēšanu. Viņi var draudēt nodarīt pāri jums vai kādam, kas jums rūp, vai arī draudēt jūs pamest, ja nedarīsit to, ko viņi vēlas. Tas var likt jums justies briesmās, izraisot bezspēcības sajūtu.

Foto: Pexels.com

Ja jūs piedzīvojat jebkāda veida verbālu vardarbību, emocionālu vardarbību vai jebkāda cita veida vardarbību, ir ļoti svarīgi nekavējoties meklēt palīdzību.

Lai gan ir ieteicams runāt ar uzticamu draugu vai ģimenes locekli, apsveriet iespēju sazināties ar vardarbības ģimenē uzticības tālruni, lai runātu ar vardarbības speciālistu, kas var sniegt vērtīgus resursus, lai palīdzētu izārstēties no traumas, piemēram, terapiju, atbalsta grupas un citus ārstēšanas veidus.

Svarīgākais