13 jāņuzāles, ko vērts iepīt vainagos

© Foto: Pexels.com

Vai zināji, ka saulgriežu vainagam un līgotāju pušķim jāplūc trejdeviņas jāņuzāles? Tie kopā ir 27 dažādi augi. Tas ir teikts dainās. Turklāt nav noslēpums, ka katrai jāņuzālei ir sava vērtība un nozīme, ko iepinam vainagā, cienot tradīcijas un saknes.

Vislabākās jāņuzāles esot tās, kas saplūktas tieši Līgo dienā. Tāpēc aplūkosim kopā, kādas jāņuzāles ir vērts iepīt savos vainagos, lai šogad tie priecētu visus līgotājus.

Ozollapas

Foto: Pexels.com

No ozollapām visbiežāk pin vainagus vīriešiem, īpaši tiem, kam vārds - Jānis, tādā veidā godinot viņus svētku dienā, taču kādu lapu var iepīt arī ziedu vainagā, ko sievietes labprāt arī dara.

Ozols simbolizē spēku, nes veiksmi, kā arī izdošanos darbos.

Pelašķis

Foto: Pexels.com

Šī ir viena no jāņuzālēm, kas mantojusi uzticību vairākās paaudzēs. Pelašķis ir skaists, tīrs un universāls imunitātes uzlabotājs.

Pelašķis rūpējas par sievietes veselību.

Pīlādžu lapas

Foto: Pexels.com

Viens no Latvijas maģiskākajiem kokiem, kas spējīgs atvairīt ļaunumu. Pīlādzis atbrīvo no negatīvām enerģijām, kā arī nodrošina enerģētisko aizsardzību.

Pīlādžu lapas ir ģimenes miera un laimes simbols. Turklāt pīlādžu ogas būs skaists akcents vainagam.

Āboliņš

Foto: Pexels.com

Āboliņš ir jāņuzāle, ar ko rotājas vairākas paaudzes jau gadu gadiem. Turklāt tā smarža ir neaprakstāma.

Āboliņš uzlabo veselību, spēcinot miesu un garu. Tāpat āboliņš aizsargā no negatīvās enerģijas un veicina cilvēka attīrīšanos.

Ugunspuķe

Foto: Pexels.com

Ugunspuķe pazīstama ar to, ka tā spēj atbrīvot no galvassāpēm, kā arī paaugstina darba spējas un noņem nogurumu. Ugunspuķe ir piemērota arī jāņuzāle, ko var iepīt vainagā.

Margrietiņas

Foto: Pexels.com

Saka, ka margrietiņas nes mīlestību un laimi, kā arī palīdz pieņemt grūtus lēmumus.

Mūsu senči ticēja, ka sievietēm un meitenēm vainagā jāiepin mīlestība, lai tās netrūktu. Un tā arī šodien tiek aicināts vainagā mīlestības ziedus pīt, jo bez mīlestības dzīvot nedrīkst.

Rudzupuķe

Foto: Pexels.com

Mūsdienās rudzupuķu vainagi ir vispopulārākie, jo tie piestāv visām daiļā dzimuma pārstāvēm. Vainags ir izteiksmīgs, skaists un košs.

Rudzupuķe aizsargā no negatīvās enerģijas un veicina cilvēka attīrīšanos.

Madara

Foto: Pexels.com

Madara ir visbiežāk sastopamā jāņuzāle Latvijas pļavās. Turklāt madara ir arī 2018. gada Latvijas augs.

Madaru pin vainagos, lai līgotājas izskatītos ziedoši - gan sejas vaibstos, gan veselības kontekstā.

Lavanda

Foto: Pexels.com

Lavanda šodien ir pazīstama, kā aromātiskākā un nomierinošākā jāņuzāle. To nevar atrast tik viegli, visbiežāk lavandas ziedus var iegādāties un to skaistums runā pats par sevi.

Lavanda ir pazīstama ar savu reibinošo smaržu. Tās smarža nomierina un palīdz atbrīvot no stresa, kā arī spēcina un balansē - gan fiziskā, gan garīgā līmenī.

Magone

Foto: Pexels.com

Magones zieds simbolizē iztēli un aizmirstību. Sarkanās magones pin vainagos, jo tās nes prieku, veiksmi, pārticību, kā arī mieru. Līgo vainags, kurš sastāv tikai no magonēm, nepaliks nepamanīts. Tas būs ugunīgs un košs.

Amoliņš

Foto: Pexels.com

Amoliņu tik viegli nevar atrast, kā citas jāņuzāles, jo, lai to atrastu, būs jāiet dziļāk pļavās.

Taču šīs jāņuzāles vērtība ir cienījama. Amoliņš palīdz ārstniecībā un uzlabo veselību.

Baltā nātre

Foto: Pexels.com

Viena no pārsteidzošākajām jāņuzālēm ir baltā nātre, tā nedzeļ, tā nekož. Gluži pretēji, tai ir labas īpašības. Baltā nātre dziedē elpošanas slimības un uzlabo veselību.

Vīgrieze

Foto: Pexels.com

Šīs jāņuzāles smarža nomierina, tāpēc vīgrieze vainagā jāpin tiem līgotājiem, kas piesardzības pēc šogad vēlas mierīgākus Jāņus.

Ne velti šis augs tiek saukts arī par - pļavas karalieni, jo vīgriezes labās īpašības šķiet nebeidzamas. Vīgriezi pārsvarā lieto kā zāļu tēju, no auga ziediem un augšējās daļas, taču tā labi noder arī vainagā.

Kā pareizi pīt vainagus?

Publicitātes foto no Latvijas Dabas fonda

Publicitātes foto no Latvijas Dabas fonda

Publicitātes foto no Latvijas Dabas fonda

Publicitātes foto no Latvijas Dabas fonda

Latvijas Dabas fonds, savos sociālajos tīklos, ievietojis Jāņu ceļvedi, kā pareizi griezt Jāņuzāles? Un pēc tam tās vīt, siet un pīt.

Ieskaties - noderēs!

Dzīvesstils

“Personīgā izaugsme ir mūža ceļojums, taču apņemoties ievērot šo praksi, jūs tikai augsiet un attīstīsieties - gan individuāli, gan kā partneris savam mīļotajam cilvēkam un citiem ģimenes locekļiem, jo jūsu izvēles un ikdiena ietekmē tos cilvēkus, ar kuriem esat saistīti,” raksta blac.media/health.

Svarīgākais