Romantiskais fenomens: kas ir Zemeņu Mēness un kad to varēs redzēt 2024. gadā?

© Foto: depositphotos.com

Astronomi atklājuši, kad 2024. gada jūnijā būs iespējams novērot zemeņu pilnmēnesi. Astronomiju var saukt par vienu no romantiskākajām zinātnēm. Tāpēc nav pārsteidzoši, ka vienu no Zemes pavadoņa fāzēm sauca par Zemeņu Mēnesi.

Ir divas hipotēzes, kāpēc to tā sauc. Saskaņā ar vienu no tiem Ziemeļamerikas indiāņi vienmēr ir rūpīgi sekojuši mēness fāzēm. Pēc jūnija pilnmēness viņi sāka lasīt meža zemenes, tāpēc viņi šo notikumu nosauca par godu šai garšīgajai un saldajai ogai.

Foto: pixabay.com

Citur pasaulē tas pazīstams arī kā rožu Mēness un medus Mēness. NASA zinātnieki atzīst, ka sabiedrībā populārais vārdu savienojums "medusmēnesis", ar ko apzīmē laiku uzreiz pēc kāzām, iespējams, ir atvasināts no vēsturiskā Mēness nosaukuma.

Saskaņā ar indiāņu versiju Mēness saņēma nosaukumu “oga” savas krāsas dēļ. Jūnijā tas debesīs ieņem tādu pozīciju, ka Saule sāk to īpaši izcelt un Zemes pavadonis iegūst zemeņu nokrāsu. Zemeņu Mēness ir pirmais vasaras pilnmēness.

Šogad saskaņā ar ASV Jūras spēku observatorijas datiem šogad Zemeņu mēness būs īpaši liels. Maksimālo apgaismojumu tas sasniegs 21.jūnijā plkst.21:08.

Foto: depositphotos.com

Pilnmēness notiek, kad mēness atrodas pretī saulei. Šajā fāzē Mēness aug saulrieta laikā un riet ap saullēktu. Tas šķitīs pilns dažas dienas, pirms ieies dilstošā Mēness fāzē.

Šā gada jūnijā Zemeņu Mēness celsies nākamajā dienā pēc vasaras saulgriežiem, kas ir gada garākā diena. Tā ir reta parādība, jo pilnmēness saulgriežos notiek tikai aptuveni ik pēc 19 līdz 20 gadiem, vēsta Space.com. Un šogad vasaras saulgrieži iestāsies 20. jūnijā.

Dzīvesstils

Nenoliedzami pēdējo gadu apavu tendences ir vērstas uz ērtumu un komfortu. Birkenstocks un tamlīdzīgi apavi ir kļuvuši par ikdienas garderobes sastāvdaļu.