Viņas gribētu nekad dzīvē vairs nedzert. “Caur ērkšķiem uz…” dalībnieces atklāj savus likteņus

© Foto: Ģirts Ozoliņš/MN

Šajā sezonā dalībnieču dzīvesstāsti ir negaidīti. Kāda dalībniece sevi uzskata par ekstrasensi, cita ir šeit, lai kļūtu par aktrisi, bet trešā ir gaidībās. 

TV režisore un producente Aija Strazdiņa-Ratinska kopā ar komandu, tāpat kā pērn jūniju ir izvēlējusies, lai filmētu sociālo projektu “Caur ērkšķiem uz…” sesto sezonu un jau rudenī to redzētu skatītāji.

Inga

Foto: Ģirts Ozoliņš/MN

Sociālā projekta “Caur ērkšķiem uz…” veidotāji stāsta, ka Ingas stāsts ir krāsains un pilns pretrunu.

Viņa ir jautra, runātīga un humora pilna sieviete, kas mīl dzīvi, kaut arī viņai ir vairākas nopietnas problēmas. Inga ir alkoholiķe, kas regulāri lieto alkoholu un smēķē. Viņa ir šķīrusies un aktīvi piedalās baznīcas dzīvē, divreiz nedēļā apmeklē draudzes sanāksmes.

Inga uzskata, ka Dievs ir moderns un akceptē dzeršanu. Ingas vienīgā meita ir atņemta un ievietota audžuģimenē Liepājā, tomēr viņai ir saglabātas saskarsmes tiesības, un audžumamma ir gatava tikties ar Ingu un viņas meitu, bet tā kā viņas atrodas Liepājā, tad Inga to izmanto ne biežāk kā reizi gadā, jo finansiāli nevar atļauties aizbraukt.

Inga nāk no lielas ģimenes. Viņas māsa Sarmīte Cīrule ir Latvijas medmāsa, kas šobrīd karo Ukrainā. Inga ir viena pusbrāļa un sešu māsu māsa, kuras dzīvo ārzemēs, un viņai ir labas attiecības ar saviem ģimenes locekļiem, kas viņu atbalsta. Viņas mamma dzīvo tuvumā, un arī ar viņu Inga uztur labas attiecības. Inga cieš no vieglas formas šizofrēnijas un viņa lieto medikamentus (vienu tableti vakarā).

Slimības dēļ viņai ir sajūta, ka viņas ķermenis robotizējas, un tas ietekmē arī viņas balsi. Inga uzskata, ka ir ekstrasense un spēj dziedināt cilvēkus, noņemt lāstus un alkohola atkarības (izņemot sev), tomēr viņas draudze neatbalsta šo aizraušanos.

Viņa aizraujas ar mūziku, dzied baznīcas korī un ir TikTok, kā arī sacer savas dziesmas. Inga sapņo kļūt par influenceri un profesionālu blogeri, un vēlas tikt šovā “Slavenības bez filtra”. Turklāt Inga vēlas ielikt jaunus zobus, jo dzērumā kritienā viņa izsita vairākus zobus un pārējie arī kustās. Viņa cer satikt padomdevējus par sociālajiem tīkliem, kas varētu palīdzēt viņai attīstīt karjeru internetā.

Ingas stāsts atspoguļo viņas cīņu ar atkarību un garīgās veselības problēmām, kā arī viņas tieksmi pēc pozitīvām pārmaiņām un personīgās attīstības.

Viņas vēlme kļūt par influenceri un palīdzēt citiem liecina par spēcīgu dzīvotgribu un cerību uz labāku nākotni. Inga atklāj, ka pieteicās projektā sapņa par stabilu darbu dēļ.

Esmu ekstrasene un vēlos sākt strādāt. Man ir vienalga kādu darbu strādāt, ka tik varētu saņemt algu.

Esmu liels fans šajā šovā. Skatījos un sekoju līdzi. Kad man paziņoja, ka esmu tikusi šajā sezonā, man sākumā likās, ka mani āzē, jo mani draugi bieži mani mēdz izjokot, bet esmu šeit un tas ir lieliski. Vēlos šeit piepildīt savus sapņus un ceru, ka tā arī būs.

Viktorija (Vika)

Foto: Ģirts Ozoliņš/MN

Vika ir meitene, kura šobrīd cīnās ar sevis meklējumiem un dažādām dzīves problēmām. Lai gan viņai piemīt burvīgas personības dotības un iedzimta inteliģence, viņas dzīves ceļš ir bijis grūts un izaicinājumu pilns.

No 12 gadu vecuma Vika kopā ar brāli un māsu, kuriem ir garīga atpalicība, dzīvoja bērnu namā. Viņi tika atņemti mātei, kura bija alkoholiķe ar garīga rakstura problēmām un nespēja parūpēties par bērniem. Šīs pieredzes atstājušas dziļas un skarbas atmiņas Vikas dzīvē. Viņa šobrīd rūpējas par brāli un māsu un uztraucas par nākotni, jo, kad viņi kļūs pilngadīgi, uz Vikas pleciem uzgulsies atbildība.

Bērnu nama pieredze bija īpaši smaga, jo Vika tika pārvietota no vienas iestādes uz otru, beidzot nonākot grūti audzināmo bērnu namā, kur tika smagi piekauta. Šis incidents atstāja smagas fiziskas un psiholoģiskas traumas, un pašlaik ir atvērta krimināllieta.

Vikai salauza degunu, kaulu zem acs, un viņai bija smags smadzeņu satricinājums. Viņa vēlas saņemt kompensāciju, lai varētu salabot degunu, un nav piedevusi saviem pāridarītājiem. Vikai ir pabeigtas tikai sešas klases, bet viņa vēlas pabeigt vismaz deviņas un sapņo par darbu, karjeru un stabilu vietu sabiedrībā. Kopš 18 gadu vecuma, kad viņa pameta bērnu namu, viņa nav zinājusi, ko darīt tālāk. Viņai nav īstu māju, un viņa dzīvo pie savas gados vecākās draudzenes Iļjanas, ar kuru viņa ir kopā trīs gadus.

Lai gan Vika sevi neuzskata par pārliecinātu lesbieti, atšķirībā no Iļjanas viņa neredz iespēju būt kopā ar vīrieti. Abas iepazinās Telegram grupā un kopā aizraujās ar alkoholu, smagās narkotikas nelieto un reizēm uzpīpē zāli. Vikai ir uzvedības problēmas, tostarp agresija, un viņa aizraujas ar alkoholu, bieži sēžot mājās un neko nedarot. Bērnu nama darbinieki ir brīdinājuši, ka viņa zog.

Vika šobrīd nestrādā, bet sapņo nostāties uz kājām un atrast savu vietu sabiedrībā. Lai gan Vikas situācija ir sarežģīta, viņai ir iespēja mainīt savu dzīvi.

Vikai nepieciešams atbalsts, lai pārvarētu atkarības un emocionālās traumas, kā arī iegūtu izglītību un attīstītu prasmes, kas palīdzētu viņai sasniegt savus mērķus un sapņus par stabilu un laimīgu dzīvi. Vika stāsta, ka šeit ir, lai kaut ko pamainītu savā dzīvē.

Vēlos mainīt visu, vēlos neslinkot un sākt kaut ko darīt. Man ir alkohola atkarībā, bet pagaidām es to vēl varu kontrolēt. Esmu šeit, lai sev palīdzētu. Vienmēr jau ir grūti, kaut kur arī viegli, bet domāju, ka šis projekts būs aizraujošs piedzīvojums, jo visas meitenes ir sakarīgas.

Iļjana

Foto: Ģirts Ozoliņš/MN

Vikas un Iļjanas stāsti ir pilni izaicinājumu un traģēdijas, bet arī cerību un vēlmes pēc labākas nākotnes. Iļjana ir Vikas draudzene, kurai ir 30 gadi, bet prātā un uzvedībā viņa jūtas kā 15. Viņa cenšas strādāt, pašlaik kā pavāra palīgs bārā, bet bieži maina darbus. Iļjanas bērnība bija sarežģīta - viņas māte tika ieslodzīta cietumā, paņemot vainu uz sevi, lai glābtu omi no ieslodzījuma par narkotiku glabāšanu. Pēc atbrīvošanas no cietuma māte nodzīvoja tikai četrus gadus un nomira ar kuņģa vēzi, kad Iļjanai bija 16 gadi. Iļjana bērnību pavadīja Latgalē, sākotnēji aizbildniecībā pie vecmammas, kura bija ļoti kontrolējoša un vardarbīga.

Iļjana vairākkārt mēģināja aizbēgt, līdz beidzot 13 gadu vecumā pati lūdza, lai viņu ievieto bērnu namā pie brāļiem.

Viņai ir trīs brāļi un divas māsas. Viņas brālis visu laiku ir cietumā, bet ar citu brāli viņa ir draugos. Iļjanas lielākā problēma ir alkohols, ko viņa vēlas atmest pavisam. Viņa diezgan bieži pīpē zāli, bet smagās narkotikas ir atmetusi. Bērnībā viņa šņauca amfetamīnu, bet tad pārstāja, kad viņai “noklikšķēja” prātā. Iļjana vēlas atvērt savu suņu patversmi, kaut arī baidās no lieliem suņiem, jo bērnībā ir sakosta.

Projekta dalībniece neslēpj, ka apzinās, ka savu pagātni nevar izmainīt, bet viņa vēlas izmainīt šodienu un tas jau ir solis, jo viņa ir šeit.

Esmu noskatījusies vienu sezonu, kurā piedalījās mana paziņa. Pēc projekta viņai iet labi, jo dzīve pēc projekta mainījās uz labo pusi, es arī ceru, ka man tā būs.

Nezinu, kā mums visām ies, bet mēs esam šeit, esam spērušas pirmo soli uz pārmaiņām.

Diāna

Foto: Ģirts Ozoliņš/MN

Diāna ir sieviete, kura šobrīd atrodas dzīves krustcelēs un vēlas mainīt savu dzīvi, lai radītu labāku nākotni sev un saviem bērniem. Viņa ir alkoholiķe, taču apzinās nepieciešamību sakārtot savu dzīvi un cenšas to darīt, īpaši ņemot vērā savu pašreizējo stāvokli - viņa filmēšanas laikā 2-3 mēnešus ir stāvoklī. Diāna jau ir laidusi pasaulē piecus bērnus, kuri visi šobrīd ir ievietoti audžuģimenē.

Viņa uztur kontaktu ar bērniem un cīnās, lai atgūtu viņus, kā arī nepieļautu, lai viņai atņemtu vēl nedzimušo bērnu.

Viņas mērķis ir nodrošināt savam nākamajam bērnam labu dzīvi, ko viņa cer sasniegt, pārvarot savas atkarības un uzlabojot savu dzīves situāciju. Diāna piedzīvoja smagi toksiskas un vardarbīgas attiecības ar savu pēdējā bērna tēvu. Šis vīrietis viņu pameta, aizgāja pie 19 gadus vecas meitenes, kas tikai pasliktināja Diānas jau tā grūto situāciju.

Attiecības nebija glābjamas, jo viņš bija kontrolējošs un krāpniecīgs, padarot Diānas dzīvi nepanesamu: “Vēlos aiziet prom, bet mani nelaiž nekur, kaut gan pats mani krāpj.” Kad viņi šoziem izšķīrās, viņa viena pati netika galā ar diviem jaunākajiem bērniem un drīz pēc tam arī tie tika nošķirti no ģimenes. Nu viņa attiecības ir atjaunojusi un atkal ir stāvoklī. Maija beigās Diānai beigsies īres līgums, un no jūnija viņa meklē jaunu dzīvesvietu. Viņai nav kontaktu ar saviem brāļiem un māsām, kas padara situāciju vēl sarežģītāku, jo viņai trūkst ģimenes atbalsta, kas varētu palīdzēt šajā grūtajā periodā.

Diānas galvenais mērķis ir pārtraukt alkohola lietošanu, lai viņa varētu atgūt savus bērnus un nodrošināt, ka viņas jaunākais bērns, kurš tagad dzims, paliek kopā ar viņu. Viņa cer, ka ar palīdzību un atbalstu varēs atrast jaunu dzīvesvietu, uzsākt jaunu, stabilu dzīvi un atbrīvoties no pagātnes toksiskajām attiecībām.

Diānai ir priekšā daudz izaicinājumu, no kuriem galvenie ir alkohola atkarības pārvarēšana, jaunas dzīvesvietas atrašana un emocionālās stabilitātes nodrošināšana. Viņai būs nepieciešams daudz atbalsta un resursu, lai pārvarētu šos šķēršļus un sasniegtu savus mērķus. Diānas stāsts ir par cerību, izturību un cīņu par labāku nākotni. Viņa apzinās savas problēmas un vēlas tās pārvarēt, lai nodrošinātu, ka viņas bērni, īpaši jaunākais, varētu izaugt drošā un mīlošā vidē.

Diāna atklāja, ka galvenais mērķis viņai ir savest sevi kārtībā.

Arī sava bērna dēļ esmu šeit. Esmu gaidībās un vēlos sākt dzīvi no jauna. Tas ir mans sapnis, lai es saviem bērniem būtu piemērs, ka dzīvi var savest kārtībā, varu visu sākt no nulles.

Ceru, ka es nepadošos, lai cik grūti projektā ies, lai pēc tam bērni varētu ar mani lepoties.

Viktorija

Foto: Ģirts Ozoliņš/MN

Viktorija ir sieviete ar lielām ambīcijām un talantiem, kurus vēl tikai vēlas īstenot. Viņas sapnis ir kļūt par aktrisi, un viņa jau no 18 gadu vecuma ir cīnījusies, lai īstenotu šo vēlmi. Viktorija raksta dzeju un ir pat sarakstījusi scenāriju filmai, kas liecina par viņas radošo potenciālu un mērķtiecību.

Diemžēl viņas māte vienmēr teikusi, ka Viktorijai tas neizdosies, kas negatīvi ietekmējis viņas pašvērtējumu un radījis iekšēju cīņu.

Viktorija nāk no trīs bērnu ģimenes. Tēvs nomira, kad viņai bija tikai septiņi gadi, un māte viena audzināja bērnus. Viktorijai ir māsa, kas dzīvo Latvijā, un brālis, kurš dzīvo Nīderlandē. Lai gan ģimenes apstākļi bijuši izaicinoši, Viktorija ir izaugusi par prātīgu un normālu cilvēku, pretēji tam, kā varbūt izskatās no malas. Viktorijai ir divi bērni. Vecākais dēls, kuram ir 12 gadi, piedzima, kad Viktorijai bija 22 gadi.

Ar dēla tēvu viņa nebija precējusies, un pēc vairākiem gadiem izšķīrās no viņa. Tēvs bija vardarbīgs gan pret Viktoriju, gan dēlu, un ar viņu vairs nekontaktējas. Pēc vairākiem gadiem Viktorija satika savu pašreizējo draugu, kurš pieņēmis viņas dēlu kā savu. Viņiem ir arī kopīga meita, kurai ir 2 gadi. Attiecības ar draugu ir labas, un viņi vēlas precēties, bet vēl nav spēruši šo soli, jo meita ir vēl maza.

Viktorijai ir grūti pārvarēt apkārtējo skepsi un izsmieklu. Viņa pārdzīvo, ka cilvēki par viņu smejas un saka, ka dzīvē neko nesasniegs.

Neskatoties uz to, viņa vēlas pierādīt, ka ir īpaša un spējīga sasniegt savus mērķus. Viņa cīnās ar šo negatīvo viedokli, lai uzlabotu savu pašvērtējumu un īstenotu savus sapņus. Viktorijas lielākais sapnis ir kļūt par aktrisi un īstenot savus radošos projektus. Viņa vēlas arī sakārtot savu dzīvi, nodrošināt stabilu vidi saviem bērniem un veidot laimīgas attiecības ar savu pašreizējo draugu. Lai gan viņai priekšā stāv daudzi izaicinājumi, Viktorijas apņēmība un talants liecina, ka viņa spēs pārvarēt šķēršļus un sasniegt savus mērķus.

Projekta dalībniece atklāj, ka viņu jaunajai sezonai pieteica bijusī fināliste no citas sezonas, jo redzēja, ka par Viktoriju platformā “TikTok” smejas.

Es rakstu seriālu, bet cilvēki par mani smejas. Es visu savu dzīvi esmu vēlējusies kļūt arī par aktrisi un piepildīt savus sapņus, vēlos izlaist sava seriāla pirmo sezonu, bet visi ņirgājas par to. Es to uztveru nopietni, bet neviens man netic.

Esmu šeit, lai īstenotu savu mērķi. Es jau rakstu otro sezonu savam seriālam. Un ir intriga, kas notiks otrajā sezonā, jo manā seriālā ir trīs jaunas draudzenes, ir mīlestības tēma, intrigas, pārbaudījumi. Esmu šeit, lai sevi pierādītu, ka man viss izdosies.

Sarunu ar TV projekta veidotāju Aiju Strazdiņu-Ratinsku par jauno “Caur ērkšķiem uz..” sezonu, lasiet šeit, bet dalībnieču dzīvesstāstus, lasiet šeit

Dzīvesstils

Vai savās mājās cīnāties ar augļu mušu bariem? Kā no tām atbrīvoties uz visiem laikiem? Kas ir tie sīkie kukaiņi, kas lidinās virtuvē? Kāpēc to ir tik daudz? Kāpēc tik grūti no tām atbrīvoties?

Svarīgākais