Vairāki tūkstoši apmeklēja gadatirgu Brīvdabas muzejā

© Ģirts Ozoliņš / F64

Šogad gadatirgū, kas notiek 52.reizi, preces piedāvāja 510 amatnieku, pārtikas un kosmētikas mājražotāju, grāmatizdevēju, kā arī ēdinātāju. 

Tradicionālo tautas lietišķās mākslas izstrādājumu gadatirgu Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā apmeklēja vairāki tūkstoši Latvijas iedzīvotāju un arī ārvalstu tūristi.

Ģirts Ozoliņš / F64

Meistari piedāvāja apskatīt un iegādāties keramikas izstrādājumus, dažādus pinumus, ar tradicionālām apstrādes metodēm darinātus koka priekšmetus, ādas izstrādājumus, metālkalumus, rotas, austus galdautus, dvieļus, lakatus un segas, adījumus un tamborējumus, apģērbu, dabīgo kosmētiku un pirtslietas, kā arī rotaļlietas, sveces, stikla, poligrāfijas izstrādājumus.

Ģirts Ozoliņš / F64

Šogad gadatirgū īpaši tiek godināta maize. Tāpat zemnieki piedāvāja iegādāties dārzeņus, ogas, kā arī konservējumus - mērces, sīrupus, ievārījumus, kaņepju izstrādājumus, cigoriņu kafiju, dabīgās tējas, sukādes, konfektes, saldējumu un dažādus dzērienus.

Ģirts Ozoliņš / F64

Savukārt bitenieki gadatirgū piedāvā ne tikai medu un citus bišu produktus, bet interesenti var vērot arī bišu saimes darbošanos caurredzamā stropā.

Ģirts Ozoliņš / F64

Gadatirgū iespējams arī iesaistīties keramikas darbnīcā, skalu grozu pīšanā, vilnas vērpšanā, burbuļsaktu kalšanā, piekariņu gatavošanā, karošu grebšanā, pastalu gatavošanā, celaiņu aušanā un knipelēto mežģīņu darināšanā.

Ģirts Ozoliņš / F64

Tirgus laukumā varēja skatīties, kā koka amatnieks Juris Balodis grebj abru.

Ģirts Ozoliņš / F64

Par tirgus muzikālo noformējumu rūpējās Limbažu kapela «Ziemeļmala», kapela «Brička», etnokompānija «Zeidi», Daugmales kapela un folkloras kopa, kā arī Drabešu muižas muzikanti, svētdien par tirgus lustēm gādās etnogrupa «Ogas», deju ansamblis «Dancītis», Valmieras kultūras centra Tautas mūzikas kopa, postfolkloras grupa «Kaligo», Aleksandrs Maijers un Harijs Vargants.

Ģirts Ozoliņš / F64

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais