Piecas idejas, kā bērniem un jauniešiem pavadīt vasaras brīvlaiku

© Foto: pexels.com

Sācies skolēnu vasaras brīvlaiks. 1.jūnijs ir skolēnu gaidīts datums, tā ir diena, kad vairs nav jāiet uz skolu.

Protams, devītklasniekiem un divpadsmitklasniekiem šis laiks ir pārmaiņu laiks, jo priekšā ir izvēle - turpināt iesākto zinību ceļu 10. klasē, vai doties apgūt profesiju, kas mūsdienās vēl aizvien ir aktuāli. Arī 12. klases absolventi ir savas lielās dzīves priekšā, jo viņiem ir jāizvēlas, kur un vai vispār studēt.

Taču bieži vien tieši absolventiem vasara ir atelpas laiks, pirms lielā dzīves karuseļa. Kā aizraujoši pavadīt vasaru, lai tā pārsteigtu ikvienu.

Dodies pie dabas

Foto: pexels.com

Vasara ir īstais laiks, lai dabu baudītu visā krāšņumā, tāpēc dodies ārā, lai meklētu piedzīvojumus.

Nesēdi četrās sienās, jo tam ir domāta ziema un drēgnais rudens. Vasarās īsts palīgs būs došanās pie ūdens - pie ezera, pie jūras un citviet. Tas atveldzēs, remdēs karstuma viļņus un būs lielisks atpūtas veids, kā uz brīdi aizmirst par karstumu, kas reizēm tik ļoti nogurdina.

Daba vasarā ir neaprakstāma. Migla, saulriets un saullēkts. To visu un vēl daba ļauj piedzīvot. Pasper solīti pretī.

Brauc uz nometnēm

Foto: pexels.com

Vismaz viena nometnē vasarā ir vēlama. Vienalga kāda. Turklāt tagad to ir tik daudz.

Tieši nometnēs, pirmkārt, var iegūt jaunus draugus un paziņas. Otrkārt, īstu piedzīvojuma garu, jo nezini, kas sagaida. Treškārt, atmiņas.

Arī es centos katru vasaru doties uz nometni. Tā bija pūtēju nometne, kur no visas Latvijas sabrauca pūtēji. Man bija 9 gadi, kad sāku un vēl tagad man ir paziņas, ko satieku, aprunājos, samīļojos un sekoju sociālajos tīklos. Lieki piebilst, ka tieši nometne bija mans vasaras lielākais notikums. Un tad, kad devos no tās prom, bez asarām neiztiku. Man ilgu laiku pietrūka iegūto draugu, lai arī nebija tā, ka bija tikai izklaides vien, jo tās bija jānopelna.

Nemaz nerunājot, par iegūtajām zināšanām, jo, atgriežoties mājās, nošu lasīšana bija pavisam citā līmenī, jo katru dienu spēlējām vairākas stundas dienā.

Padzīvo pie vecvecākiem

Foto: pexels.com

Skolas laikā nav iespēja uz vairākām dienām apciemot vecvecākus, jo dienas aizskrien pa priekšu, nemaz nerunājot par īsajām sestdienām un svētdienām.

Ja vecvecāki dzīvo laukos, tad šīs dienas var izrādīties par aizraujošu iespēju, jo tu ne tikai palīdzēsi mājas solī, kādos darbos, bet arī izkrāsosi savu ikdienu. Turklāt atceries, ka vecvecāki jaunāki nepaliek, tāpēc izmanto iespēju pie viņiem padzīvot. Dalies stāstos un radi jaunas atmiņas.

Dodies ekspedīcijā ar draugiem

Foto: pexels.com

21.gadsimtā ekspedīcija var būt ceļojums. Var būt divu dienu velobrauciens, vai brauciens ar vilcienu uz kādu pilsētu, kā arī pastaiga, pēc kuras seko telts pilsētiņas izveide kopā ar draugiem. Viss ir iespējams.

Vasara ir īstais laiks, lai darītu to, ko iepriekš nedarīji, jo vasara aicina piedzīvot un izdzīvot. Siltais laiks tā vien sauc, lai to izmantotu pilnībā. Turklāt, ja blakus būs draugi, tad nekas nevar noiet greizi. Tāpat arī vienatne reizēm ir nepieciešama, lai padomātu un, iespējams, pat izkāptu no savas ierastās komforta zonas.

Izaicini sevi!

Foto: pexels.com

Vasara arī ir laiks, lai pamēģinātu ko tādu, ko savā dzīvē nekad neesi darījis. Varbūt tā ir kāpšana virvju trasē, varbūt saldējuma gatavošana, varbūt pirmā izjāde zirga mugurā, varbūt pirmā reize, izbraucot ar kartingu.

Šodien iespēju ir mežonīgi daudz. Un labākais ir tas, ka šī viena “pirmā reize” tev dos tik daudz. Dzīve jākrāso pašam. Esi atvērts un ļaujies, izaicini sevi.

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais