Kāpēc paldies vietā nedrīkst teikt “nav par ko”?

© Foto: Depositphotos

Ļoti bieži, atbildot uz pateicību par kaut ko, cilvēki saka tieši šo vārdu savienojumu, kāpēc to nedrīkst lietot. Droši vien nav iespējams atrast nevienu cilvēku, kurš savā dzīves laikā nebūtu dzirdējis pateicību savā uzrunā. Vārds “paldies” tiek izrunāts diezgan bieži. Tomēr sliktākais, ko var atbildēt, ir “nav par ko”.

Kāpēc to nevajadzētu teikt un ko vajadzētu teikt “nav par ko” vietā?

Teikt “nav par ko” mēdz gandrīz visi - no vienas puses, tas var būt saistīts ar zemo savas rīcības novērtējumu - cilvēks domā, ka ir izdarīts tik maz un nenozīmīgi, ka pat nav vērts pateikties. No otras puses, bieži šāda frāze tiek izrunāta laika trūkuma dēļ - “beidz” un dodies tālāk. Īpaši svarīgi to atcerēties tagad, kad rīt sagaidām Mātes dienu, lai pateiktos māmiņām ar skaļu paldies.

Foto: Pexels.com

Ir svarīgi apzināties, ka nekas mūsu dzīvē nenotiek par velti - un arī vārdi ir enerģija, ko jūs sūtāt. Kā aizstāt frāzi “nav par ko” un kāpēc to labāk ir pārtraukt lietot.

Psiholoģija

Foto: pixabay.com

Mūsdienu psihoterapeiti uzskata, ka, regulāri sakot šo frāzi, jūs pazemināt savu pašvērtējumu, kas, iespējams, jau tā ir zems. Jūs nespējat izvērtēt savu rīcību, tāpēc zemapziņā domājat, ka īsti nav par ko pateikties - vai nu jums tas tik un tā bija jādara, vai arī jūsu ieguldītās pūles pat nav vārda “paldies” vērtas.

Turklāt sarunu biedrs var domāt, ka jums nebija grūti, tāpēc viņš sāks biežāk lūgt palīdzību. Ja nevarat atteikt, nonāksiet sava veida verdzībā, bet, ja varat, riskējat sabojāt attiecības. Garīgajā plānā oponents “nolasa” jūsu nedrošību un nespēju novērtēt savu laiku un pūles, tāpēc droši var “sēdēt jums uz galvas”.

Ezotērika

Foto: Depositphotos

No garīgo mācību, ticības, reliģijas un ezotērisko zināšanu viedokļa arī ir iemesls, kāpēc nevajadzētu atbildēt “nav par ko”, atbildot uz pateicību. Patiesībā vārds “paldies” ir saīsinājums no frāzes “Palīdzi, Dievs”. Cilvēks, kurš to izsaka, tic Dievam, novēl labu sarunu biedram un vēlas, lai augstākie spēki pasargā abus lietas dalībniekus. Tas, kurš lieto frāzi “nav par ko”, it kā dod Dievam zināt, ka viņam nav vajadzīga nekāda palīdzība vai aizbildniecība, tādējādi atsakoties no gaismas enerģijām.

Nav brīnums, ja pēc vairākkārtējas šādas atbildes jutīsieties tukši un noguruši - veicot tādas vai citādas darbības ar citu cilvēku, jūs atdodat enerģiju, bet pretī neko nesaņemat.

Atbilstoši gan psihologu, gan cilvēku, kas nodarbojas ar garīgajām praksēm, ieteikumiem, atcerieties, ka “nav par ko” vietā vienmēr jāatbild “paldies”.

Dzīvesstils

Vai zināji, ka veselīgāko superēdienu var izaudzēt savā dārzā? 10 dārzeņi, kas ir īsti superprodukti. Dārzeņu audzēšana dārzā ir ne tikai veselīgs uzturs, bet arī nodarbošanās brīvajā laikā. Pašmāju superprodukti ne tikai garšo labāk, bet arī ir veselīgāki.

Svarīgākais