© Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Rīgā, Uzvaras parkā, kā katru gadu uzziedējušas sakuras. Daudzie parka apmeklētāji iemūžina burvīgos ziedus un bauda burvīgos pavasara mirkļus šajā Rīgas vietā.

Uzvaras parkā sakuras iestādītas 2012.gadā, pateicoties Japānas vēstniecībai Rīgā. Pēc tam sakuru stādījumus papildināja.

Sakuras iestādīti, lai gan rīdziniekiem, gan pilsētas viesiem simbolizētu par Latvijas un Japānas attiecībām, par sadarbību ne tikai ekonomikā un politiski, bet arī par cilvēcisko draudzību, kas gadu gaitā izveidojusies starp abu valstu iedzīvotājiem.

Sakuras zied Uzvaras parkā Rīgā. / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Japānas simbols

Jau rakstīts, ka sakuras ziedēšana Japāna ir labi zināma visā pasaulē ar savu mirdzošo, smalko un pārejošo skaistumu, taču japāņiem tas ir vairāk nekā vienkārši skaisti ķiršu ziedi. Sakuras ir saistītas ar Japānas vēsturi, kultūru un identitāti.

Rakstu par to ko Japānā nozīmē sakuras ziedēšanas laiks, lasiet šeit.

Sakura, kuru ziedēšana vēsturiski tika izmantota, lai novērtētu un prognozētu gada ražu, iemiesoja «wabi-sabi» filozofiju un šintoisma ideālus par nepastāvību, cerību un atjaunošanos, tagad ir viens no Japānas ikoniskākajiem dabas simboliem.

Sakuras zied Uzvaras parkā Rīgā. / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Papildinot savu burvību un noslēpumainību, sakura pilnībā zied tikai apmēram 14 dienas. Japānas galveno salu daudzveidīgajā ainavā šis maģiskais brīdis ir no marta līdz maija sākumam. Pēc neilga pilnziedēšanas perioda mazie, smalkie ziedi no kokiem sāk graciozi nobirt. Tiek uzskatīts, ka ziedi pēdējā ziedēšanas posmā ir visskaistākie, jo pēc tam baltās un rozā ziedlapiņas maigi birst zemē.

«Ziedu skatīšanās» ballītes

Sakuras ziedēšana Uzvaras parkā Rīgā. / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Daudziem japāņiem ķiršu koku ziedēšana simbolizē cilvēka dzīvību, dzīves īslaicīgumu un cēlumu. Japāņiem patīk svinēt un lolot sakuras šajā ierobežotajā ziedēšanas periodā un tiek rīkotas «ziedu vērošanas» ballītes, kas pazīstamas kā hanami.

Aizceļojot uz Japānu pavasarī, jāredz sakuras skaistums un jāpiedzīvo hanami ballīti. Hanami, kas tulkojumā nozīmē «ziedu skatīšanās», ir sena tradīcija, kas pārsniedz tās burtisko nozīmi. Tas ir laiks, kad pulcējas draugi un ģimenes, lai ne tikai priecātos ar ēdienu un dzērienu, bet lai pārdomātu īslaicīgo dzīves skaistumu, kas atspoguļojas ķiršu ziedos.

Kur Eiropā var vērot sakuras?

Sakuras ziedēšana Uzvaras parkā Rīgā. / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

«Euronews» apkopojis sarakstu, kur un kad doties, lai redzētu ķiršu ziedēšanu. Stokholmā, Zviedrijā, ikgadējā Ziedu diena notiks 28. aprīlī, un tās galvenā uzmanība tiks pievērsta skaistajiem ziediem 15. gadsimta Karaliskajā dārzā. Zviedrijai un Japānai ir īpašas attiecības: kokus un krūmus 1998. gadā Japāna dāvināja karalim Kārlim XVI Gustavam. Šogad ķiršu ziedēšanas dienā šeit organizēs mākslas izstādes, Japānas kultūras meistarklases, kā arī būs plaša ēdienu un dzērienu izvēle.

Sakuras zied Uzvaras parkā Rīgā. / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Berlīnē ķirši zied no marta beigām līdz maija sākumam. Sakuras zied 2 kilometru garajā «Mauerpark». Ir pagājuši 35 gadi kopš Berlīnes mūra krišanas un tikpat daudz, kopš Japāna pilsētai dāvāja savus ikoniskos ķiršu ziedus. Berlīnē aug vairākas sakuru šķirnes, un tās var redzēt diezgan ilgu laiku - no marta beigām līdz maija sākumam.

Un Pasaules dārzu parkā Marzanā, kas atrodas Berlīnes austrumos, ir japāņu dārzs, kur aug apmēram 80 ķiršu koki. Katru gadu šeit notiek Ķiršu ziedu festivāls.

Sakuras ziedēšana Uzvaras parkā Rīgā. / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Pasakainas ainavas sakuras ziedēšanas laikā var vērot, ja dodas uz Petřín kalnu Čehijā, kā arī apmeklējot Prāgas pili. Petřín kalnos ķiršu koku ir tik daudz, ka rozā krāsa redzama no Vltavas upes otra krasta Čehijas galvaspilsētā.

Ja ķiršu ziedlapiņas ir nokritušas pārējā Eiropā, tad jādodas uz Edinburgu. Tur vēsākas temperatūras dēļ ķiršu koki uzzied nedaudz vēlāk pat maija sākumā, viesojoties Skotijas galvaspilsētā, visticamāk, to ieraudzīsiet sārtos rozā toņos. Jādodas uz «Meadows Park» vai uz centrā esošais «Princes Streed Garden», no kurienes paveras burvīgs skats uz ķiršu ieskauto Edinburgas pili. Un, protams, vērts apmeklēt arī Kioto draudzības dārzu, kas atrodas Lauristonas pils teritorijā.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv