© Foto: pixabay.com

Galda spēles ir bijusi iecienīta izklaide tūkstošiem gadu, un dažas no mūsdienu populārākajām galda spēlēm tika ieviestas jau 3000. gadu p.m.ē..

Pat izmantojot videospēles, straumēšanas pakalpojumus un citus elektroniskās izklaides veidus, daudzi cilvēki joprojām pievēršas galda spēlēm, lai draudzīgi pavadītu laiku kopā ar ģimeni un draugiem.

Palielināt galda spēļu popularitāti palīdzēja pandēmija, jo daudziem cilvēkiem vajadzēja kaut ko darīt, kamēr viņi bija mājās; galda spēļu tirgus 2020. gadā pieauga par 20%, raksta fun.com.

Foto: pixabay.com

Šahs

Visu laiku visvairāk pārdotā galda spēle ir šahs. Tā ir bijusi viena no labākajām galda spēlēm visā pasaulē kopš tās pirmās ieviešanas 1200. gadā p.m.ē.. Kopējais pārdoto šaha komplektu skaits kopš spēles ieviešanas nav zināms, taču Amerikas Savienotajās Valstīs katru gadu joprojām tiek pārdoti vairāk nekā trīs miljoni komplektu.

Foto: pixabay.com

Šahs ir spēle divām personām, kurā katrai pusei ir 16 figūriņas: astoņi bandinieki, divi torņi, divi laidņi, divi zirgi, viena karaliene un viens karalis. Katrs no dažādajiem figūru veidiem kalpo citam mērķim, un tam ir unikāls veids, kā tas pārvietojas pa dēli. Kā uzvarēt šahā? Spēles mērķis ir notvert pretinieka karali, kas ir pazīstams arī kā šahs un mats.

Dambrete un nardi

Šahs nav vienīgā galda spēle, kas ir bijusi populāra tūkstošiem gadu. Otra visvairāk pārdotā galda spēle ir arī vecākā galda spēle; dambrete pirmo reizi tika ieviesta 3000 p.m.ē., un kopš tā laika ir pārdoti aptuveni 50 miljardi spēļu komplektu.

Foto: pixabay.com

Bekgemons jeb nardi ir vēl viena no vecākajām galda spēlēm, kas joprojām tiek spēlēta, un tā arī tika ieviesta aptuveni 3000 p.m.ē. Ir pārdoti vairāk nekā 88 miljoni modernās bekgemona versijas.

Visvairāk pārdotās galda spēles

  • Šahs: kopējais pārdoto vienību skaits nav zināms, taču tikai ASV vien katru gadu tiek pārdoti vairāk nekā 3 miljoni vienību.
  • Dambrete: kopš ieviešanas pārdoti 50 miljardi vienību.
  • Monopols: pārdoti vairāk nekā 275 miljoni vienību.
  • Scrabble: pārdoti vairāk nekā 150 miljoni vienību.
  • Bekgemons: pārdoti vairāk nekā 88 miljoni modernās versijas vienību.

Kāda ir vispopulārākā galda spēle?

Foto: pixabay.com

Vispopulārākā galda spēle ir Monopols, kurai pieder Ginesa rekords, jo to spēlē visvairāk cilvēku: 500 miljoni cilvēku visā pasaulē. Šis rekords tika uzstādīts 1999. gadā.

Monopols ieņēma trešo vietu visu laiku populārāko galda spēļu sarakstā, un kopš tās ieviešanas 1935. gadā ir pārdoti vairāk nekā 275 miljoni eksemplāru. Monopols ir viena no labākajām galda spēlēm grupai, jo to var spēlēt jebkur no diviem līdz astoņiem spēlētājiem.

Foto: pixabay.com

Spēles jēga ir iegādāties īpašumus, ejot pa spēles laukumu un mēģināt novest pie bankrota pretiniekus, iekasējot nomas maksu, kad viņi nokļūst vienā no jūsu laukumiem.

Monopols ir ne tikai populārākā galda spēle, bet tā var būt arī galda spēle ar visdažādākajām versijām.

Ir teikts, ka ir vairāk nekā 1500 dažādu Monopola spēļu ar iespēju gandrīz jebkurai fantāzijai, TV šovam, filmai vai video spēlei, par kuru var iedomāties. Monopola spēle patiešām ir pieejama ikvienam.

"Scrabble"

Foto: pixabay.com

"Scrabble" ir vienkārša un izglītojoša galda spēle ģimenei. Viena no populārākajām un visvairāk pirktajām spēlēm pasaulē, tagad ir arī latviešu valodā ar latviešu burtiem.

Lielisks veids kā papildināt leksiku, attīstīt gramatikas iemaņas, mācīties plānot, kā arī stratēģiski domāt, strādāt komandā, vingrināt atmiņu un domāšanu.

Spēle paredzēta no 2 līdz 4 spēlētājiem. Spēles laikā nepieciešams salikt vārdus krustām šķērsām uz spēles galdiņa krustvārdu mīklas formā, izmantojot burtu plāksnītes, uz kurām ir norādīts atšķirīgs punktu skaits. Spēles mērķis — savākt lielāko punktu skaitu. Spēlētāji cenšas pēc iespējas ātrāk izmantot burtus ar lielāko punktu skaitu un izveidot labākas kombinācijas.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv