Retrīts ir mūžsens veids, kā atrauties no saspringtā ikdienas dzīves ritma un atbrīvot vietu būtībai. Rūpēties par to, kas tu esi un ko vēlies dzīvē. Gan personīgajā, gan profesionālajā līmenī.

Agrākos laikos rekolekcijas galvenokārt tika noteiktas reliģiskās un garīgās izpētes gaismā. Rietumos atradās klosteri, bet austrumos - ašrami gan ar ikdienas ritmiem, gan atmosfēru, kas rosināja pārdomas. Ar vietu padziļinātām sarunām un galvenais: laiks. Laiks dzīves būtībai, raksta thelandofnow.com.

Retrīts šodien var būt patīkama atelpa, lai meklētu dzīves būtību. Mūsdienu rekolekcijas ir orientētas uz cilvēku un atbilst mūsu laika idejām. Pašreizējais laiks ir ātrs, kurā mēs kā cilvēki daudz prasām no sevis. Lai gan šis laiks kā indivīdiem sniedz iespēju un brīvības jūru, dažkārt var būt grūti noteikt pareizo virzienu iespēju jūrā: mūsu pašu unikālo kursu. Retrīts piedāvā šo telpu un laiku.

Par Kristas Sondores kakao ceremoniju lasi šeit.

Kāpēc vajadzētu doties retrītā?

Foto: pixabay.com

Retrītu var izmantot, lai iegūtu skaidrību un dziļumu par noteiktu tēmu un izpētītu jaunus ceļus ar iegūtajām atziņām vai zināšanām.

Retrīts var būt piemērots izpētes un padziļināšanas veids personīgajiem un profesionālajiem mērķiem. Ar vietu atpūtai, laiku sev un saskarsmei ar to, ko vēlaties un kas jūs esat. Un galvenais: izbaudīt dzīvi pilnībā.

Iemesli doties retrītā

  • Jums ir nepieciešamība pēc relaksācijas un uzlādes skaistā vietā, kur ir vieta būt pašam.
  • Jūs vēlaties uzzināt vairāk par to, kā būt fiziski un garīgi līdzsvarā.
  • Jūs interesē, piemēram, joga, apzinātība, ājurvēda vai noteikta apmācības forma un ko tas var nozīmēt tieši jums. Vai arī vēlaties to padziļināt un attīstīt tālāk.
  • Jūs meklējat iedvesmu un rīkus, lai dzīvotu pilnvērtīgi gan personīgajā, gan profesionālajā līmenī.
  • Jūs vēlētos iegūt zināšanas par noteiktu priekšmetu un tajā iedziļināties.
  • Izbaudīt jauku nedēļas nogali skaistā vietā, gardu un veselīgu ēdienu, vietu sev un/vai jautrību ar jaukiem cilvēkiem.
  • Jūs vēlaties atpūsties no nemitīgā ikdienas dzīves ritma un atvilkt elpu.
  • Jums ir nepieciešams ieskats sevī vai vēlaties vairāk saskarties ar to, kas jums ir svarīgs jūsu personīgajā vai profesionālajā dzīvē.
  • Aicinājums darīt kaut ko īpašu sev. Izdarīt kaut ko tādu, ko (varbūt) iepriekš neesi darījis.

Izvairīties no ikdienas dzīves spriedzes

Foto: pixabay.com

Neatkarīgi no tā, vai atjaunojaties ar attīrošo detoksikāciju vai atjaunojat līdzsvaru ar jogu, retrīta mērķis ir izvairīties no ikdienas dzīves spriedzes un veltīt laiku, lai koncentrētos uz sevi. Piedāvājot iespēju pārdomāt un apgūt veselīgāka dzīvesveida praksi, retrīts bieži ir vērsts uz veselības un fiziskās sagatavotības uzlabošanu, raksta healthandfitnesstravel.com.

Mērķis ir dziedināt to cilvēka daļu, kurai tas visvairāk nepieciešams, izmantojot atdzīvinošas spa terapijas, fitnesa sesijas vai labsajūtas aktivitātes.

Īpaši populāri ir grupu retrīti, kas ietver grupu aktivitāšu un nodarbību programmu, sākot no sesijām pludmalēs līdz veselīgas ēdiena gatavošanas nodarbībām, kur vientuļi var satikt līdzīgi domājošus cilvēkus.

Sena tradīcija

Foto: Pexels.com

Lai gan retrīts ir būtisks līdzeklis mūsdienu dzīvei, atkāpšanās rekolekcijā, lai rastu iekšējo mieru, nav nekas jauns. Tāpat kā šodien, gadsimtiem ilgi vīrieši un sievietes ir parādījuši vajadzību attālināties, lai uzlabotu pašsajūtu. Piemēram, Jēzus atkāpās tuksnesī uz četrdesmit dienām, lai sagatavotos un atjaunotos savam ceļam. Līdzīgi arī indiāņu ceļojumi uz garu pasauli būtībā bija rekolekcijas; ko viņi uzsāka, lai iegūtu garīgu dziedināšanu un iekšēju izaugsmi.

Realitātes pārtraukums

Foto: pixabay.com

Retrīts ir laiks, kas ir prom no mūsu ikdienas, neatkarīgi no tā, vai mums ir nepieciešams pārtraukums no darba vai bērniem, vai mēs atgūstamies pēc šķiršanās vai personīga zaudējuma.

Neatkarīgi no tā, kāpēc ir nepieciešams brīvais laiks, retrīts piedāvā iespēju atgūt sevi, atgūt kontroli pār savu dzīvi un atklāt lietas, par kurām agrāk nezinājāt. Neatkarīgi no tā, vai cīnāties ar stresu vai šaubām par sevi un par savu dzīves ceļu, paejot malā no pašreizējās situācijas, atkāpšanās piedāvā iespēju mainīt skatījumu un to, kā risināt problēmas, raksta thelandofnow.com.

Vieta, kur meklēt komfortu

Foto: pixabay.com

Katrs retrīts ir unikāls un individuāls, un labsajūtas profesionāļi un fitnesa eksperti vada šajā ceļojumā. Vai izmantojot vadītu meditāciju, grupu jogas nodarbības, stresa pārvarēšanas konsultācijas vai dzīves apmācību; tiek doti instrumenti, kas nepieciešami šķēršļu pārvarēšanai.

Piedāvā dažādas nodarbes

Izvairoties no maldīgā priekšstata, ka retrīts ir tikai klusums un klusuma vieta, daudzi retrīti piedāvā plašu nodarbošanās veidu klāstu. No fitnesa rekolekcijām, kurās tiek piedāvāti olimpisko sportistu apmācīti treniņi, līdz veselības rekolekcijām, kur piedāvā seminārus un kulinārijas nodarbības, lai apgūtu veselīgāku dzīvesveidu, daudzas rekolekcijas ir tālu no klusuma.

Foto: pixabay.com

Noteikti ne viss ir vērsts tikai uz klusumu un pārdomām. Daudzi retrīti ir ar dzīvīgām un izaicinošām programmām, kas izmanto radošās darba formas, ķermeņa attīstību vai dejas.

Turklāt ir arī retrīti, kas vairāk koncentrējas uz profesionālām tēmām, piemēram, vadītāju retrīti, darbs vai trenera apmācība.

Tagad ir daudz retrītu veidu, kas izceļas ar noteiktu tēmu, programmu, darba metodi vai mērķi. Piemēram, katrs var atrast kādu veidu, kas atbilst tam, ko viņš meklē vai tajā brīdī ir vajadzīgs. Ir veidi, kas galvenokārt koncentrējas uz relaksāciju un labsajūtu, ir tādi, kur lielāks uzsvars tiek likts uz personīgo attīstību.

Vipassana rekolekcijas

Ir īpašas meditācijas retrīti, kuru pamatā ir noteikta filozofija, piemēram, Vipassana rekolekcijas. Vipassana ir veids, kādā pārveidot sevi caur sevis novērošanu. Tehnikas pamatā ir dziļa saikne, kas pastāv starp prātu un ķermeni.

Foto: pixabay.com

Tā izmanto programmu, kas ir zināma visā pasaulē. Tomēr bieži vien tiek izmantotas vairākas darba metodes. Uzmanības retrīts var ietvert programmu ar mainīgiem apzinātības vingrinājumiem, dažādas meditācijas formas un jogas veidu vai, piemēram, tai chi. Klusajā rekolekcijā galvenokārt tiek izmantots klusuma, meditācijas un pārdomu spēks.

Skaņu retrīti

Labākie spa un labākies labsajūtas retrīti piedāvā skaņas terapiju, kas pazīstama arī kā skaņu dziedināšana vai skaņas zāles. Šī senā prakse pirmo reizi radās Āzijā pirms vairāk nekā 40 000 gadu, un, skaņu terapijas ārstnieciskajām spējām izplatoties arvien plašāk.

Foto: pixabay.com

Skaņu terapijas potenciālie ieguvumi veselībai ir diezgan dziļi, šī prakse palīdz mazināt stresu, trauksmi un depresiju, kā arī ir sāpju mazināšanas veids. Tas arī pazemina asinsspiedienu un holesterīna līmeni, tādējādi samazinot sirds slimību vai insulta risku, un, visbeidzot, ir zināms, ka tas uzlabo miega kvalitāti, atmiņu un vispārējo labsajūtu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv